Babuška sa kajmakom ili pavlakom

svi. - 13 2014 | By

Babuška se danas može uloviti gotovo u svim rijekama, jezerima, barama, majdanima i akumulacijama. Dok ciljano pecamo određenu vrstu ribe uvjek se na udici nađe i pokoja babuška. Mnogi ribolovci izbjegavaju babušku zbog toga što je njeno meso puno kostiju, međutim svaka riba pripremljena na određeni način po pravoj recepturi može promjeniti mišljenje. Babuška po meni, dobro pripremljena je bolja od šarana a i lakše je doći do nje. Obično ulovljenu babušku pripremam na dva načina.

pečena babuškaPriprema babuške u dagari :

Babušku je potrebno predhodno dobro očistiti i odvojiti glave. S unutrašnje strane rebara skinuti crne naslage oštrim nožem i dobro saprati. Oštrim nožem ukloniti peraje, i presjeći babušku uzdužno tako da dobijemo dva identična komada. Babušku oštrim nožem narezati poprečno preko leđa i repnog dijela tako da se isitne  košćice.. Ako je veća babuška može se izrezati na više komada. Kada smo sve završili meso babuške ostavimo po strani da se dobro okapa i djelimično posuši.. Dok se babuška posuši zamješamo bijelo brašno i so. Solite po želji uz konstataciju da se riba ne može presoliti. Neslana riba ima loš ukus. Komade ribe uvaljamo u mješavinu brašna i soli  i dobro protrljamo. Komade babuške stavljamo u vrelu dagaru u koju smo dodali pola masti i pola ulja. Ulje mora biti vrelo. Ribu pečemo dok ne dobije zlatno žutu boju nakon čega je sklonimo sa vatre. Riba se jede dok je vruća i zalijeva obilno bijelim vinom. Babušku obično ovako pripremam kada sam u ribolovu na otvorenom plamenu. Probajte, vrela masti i ulje isprže sitne koščice tako da se ne osjete prilikom konzumiranja ribe. Naravno pečenu ribu bi bilo dobro natopiti limunovim sokom.
Kada babušku pripremate kod kuće u tavi postupak je sličan.. Kada ste ispržili babušku u vrelom ulju ostavite je u tavi. Nakon toga prelijete je sa kajmakom ili pavlakom i ostavite da se krčka desetak minuta. Kao prilog možete poslužiti kuvano povrće na vodi . Prijatno.

Share

Write you response