Boila savremeni šaranski mamci – sastav

lis. - 02 2014 | By

boila šaran

Šaranski mamci – boila

Boila su kolekcija suvih sastojaka i tekućih aditiva koji pomješani zajedno sa jajima stvaraju tijesto. Od tijesta se formiraju mamci različiti veličina koji se nakon toga kuhaju da bi se dobila vanjska tvrda kora.

Od čega se prave boila-sastojci:

bolia sastaviBoila mogu biti sa niskom hranjivom vrijednosti i sa visokom hranjivom vrijednosti. Ovo prvi se oslanjaju na aditive koji privlače ribu u kratkom vremenu, dok boila sa visokom hranjivom vrijednosti miksevi baziraju na nutritivnom sastavu mamca koji na duži vremenski period privlače ribu. Znači ako konstantno posjećujete jednu te istu vodu duži vremenski period moraćete nabaviti boile sa visokom hranjivom vrijednosti. Cilje je da se riba navikne na ukus i osjeti njegove hranjljive vrijednosti. Za vrijeme prihranjivanja važno je smanjiti tekuće dodatke na minimum te ostaviti da nutritivan sastav mamca obavi posao. Ukoliko idete na nepoznatu vodu ili idete u ribolov na jedan dan ne treba upotrebljavati boile sa skupim sastojcima nego hemijskim atraktorima koji vrlo obavjeste ribu da se nalaze u vodi.

Bitni sastojci boila:

Mliječni proteini:

Mliječni proteini se mogu nabaviti u prodavnicama šaranske hrane i koriste se u vrlo širokoj paleti mikseva. Najvažniji mliječni proteini su kazeini koji je netopiv i može se nabaviti u raznim granulacijama od /30-100/.Laktalbulmin je drugi protein mlijeka koji je topiv. CA/kalcij/ i Na/natrij/-kazeinat takođe su topivi.

Riblja brašna:

Riblja brašna se dobijaju sušenjem i mljevenjem ribljih proizvoda u fini prah. Ona su vrlo hranjiva za šarane jer im osiguravaju visoku razinu proteina i masti i odličan su dodatak mamcu zbog vrlo snažni atraktivnih karakteristika. Odlikuje ih vrlo snažan i neugodan miris.

Ptičija hrana:

Kada su riblja brašna i mliječni derivati postali popularni bazični sastojci za izradu boili među šaranskim ribolovcima ptičija hrana je vrlo brzo uklopljena u smjese za boile kao sledeća alternativa. Vrlo je bogata hranjivim tvarima, nude dobar raspon vitamina i minerala kao i dobro izbalansiranu količinu masti i energetskih produkata lako probavljivih.

Mesni derivati:

Mesna brašna su odlični aditivi u smjesi za boile. Na tržištu se mogu naći u različitim verzijama i varijantama sa vrlo izraženom neugodnom aromom. Najpopularnije je mesno i koštano brašno od osušenog životinjskog mesa i kostiju.

Brašna od žitarica:

To je jedan od najeftinijih sastojaka boila a uglavnom se korist: Pšenična krupica – to su krupniji komadi pšenice što ostanu nakon mljevenja, sojino brašno i pšenični gluten- protein iz zrna pšenice.

Ostali sastojci:

Mljevene morske trave
Albumin jajeta čine osušeni bjelanci
Mlječna zamjenica za telad je smjesa koja se koristi za prehranu teladi
Vitaminski dodaci
Toliko za sada. Bistro.

Share

Write you response