Glista najbolji mamac za ribolov

ožu. - 04 2014 | By

Kada kažemo glista obično mislimo na baštenske gliste koje žive u običnoj zemlji u svim vrtovima, dvorištima jedan je  od najboljih prirodnih mamaca. Tokom ljeta odlične su za deveriku linjaka i mrenu a u jesen i zimu  idealne su za lov krupnog bandara , bodorke i klena. Naročito su dobre u jesenskom i zimskom ribolovu kada rjeke nabujaju , zamute se i svojom jačinom odvajaju djelove obale  u kojima se nalaze gliste u prirodnom staništu, spirajući zemljiše odnose i vema veliki broj glista što koriste ribe obilno se hraneći.

28355-004-64219017Baštenska glista

Baštenska glista  je crvekasto smeđe boje sa spljoštenim repom koji je ujedno i malo širi od ostatka tijela dužina joj varira od 5 do 8 cm, mogu se pronaći i mnogo veće koje narastu čak do 20 tak cm. Najbolje za ribolov su one dužine od 13-15cm.

Glista sa žutim prstenovima i đubretara

Druga vrsta gliste je nešto manja glista od baštenske a može da naraste od 10-14 cm,prošarane su sa žućkastim pstenovima duž tijela. Prilikom kačenja na uducu ispuštaju žutu tečnost što ujedno služi da privuče ribe.
Treća vrsta glista su gliste iz đubra koje mi u praksi i najviše koristimo za ribolov deverike,bandara…Najčešće ih koriste ljubitelji meč pecanja pojedinačno namamčene na udicu ponekad u kombinaciji sa crvom. Ovu vstu glista pronalazimo u đubrivu i tu ih je nejbolje sačuvati. U kombinaciji sa brašnom možemo ih koristiti kao dodatak primami.

index

Kako sačuvati gliste.

Gliste je nabolje čuvati u kutijama sa obaveznim otvorima za vazduh. Mjesto mora da bude hladnije a s vremena na vrijeme zemlju je potreno poprskati vodom raspršivačem jer one vole vlažnost. Najbolje be bilo držati ih u zemlji iz koje su vađene a zemlju prekrivati mahovinom, pokošenom travom zelenim otpadom gdje one duže žive i imaju dovoljno hrane. Na glistu se pecaju sve vrste riba kao što su linjak , šaran, klen,  mrena ljubitelji slasnog proteinskog  zalogaja. Uopšte ne trebamo razmišljati o tome koliko glista da stavimo na udicu. Najbolje je mjera stavi glistu kolika  je veličina udice i sigurno nećeš pogriješiti. Kaćenje glista na udicu veoma je bitno. Večina ribolovaca prilikom kaćenja probadaju glistu na više mjesta gdje čine osnovnu grešku. Takav rad ubije glistu i ona ne vrijedi mnogo. Glistu je najbolje staviti na udicu sa što manje oštećenja, a najbolje je prije stavljanja na udicu malo uvaljati u sitniji pjesak ili prezlu  koji znatno olakšavaju njeno stavljanje na udicu, jer se ona tom prilikom izduži.Bistro.

Share

Write you response