Hljeb i glista univerzalni mamci za ribolov

velj. - 25 2014 | By

Svaki ribolovac, maštajući o bogatim ulovima, kapitalnim primjercima strahovitim udarcima razmišlja koju metodu primjeniti, koju prihranu a najbitnije čime namamčiti svoju udicu. Širok je dijapazon vještačkih i prirodnih mamaca koje koriste ribari zavisno od toga koju su ribu namjeravali pecati. I kada je donešena odluka danas ću da pecam bjelu ribu na crva a ono riba idealno uzima pahuljicu hljeba ili glistu a onda postavljamo pitanje što se nisam dobro pripremio, sutra ću bolje da se pripremim, a sledeći dan isto. Sto puta kažemo priprema  će da bude bolja, naredni vikend ću promjeniti sisteme ribolova, a onda sve ponovimo.

Hljeb – univerzalni mamac

Teško je predvidjeti šta riba uzima onoga dana kada smo rješili  da provedemo u ribolovu. Moramo prije svega da izvršimo određene provjere npr. temperatura vode, vodostaj, boja vode, obilazak mjesta gdje smo rješili da pecamo, razgovarati sa ribarima šta se lovi, šta riba najbolje uzima toga dana pa tek onda napraviti prihranu i odabrati mamac. Ribolovci najčešće koriste hljeb da bi namamčili svoju udicu jer nam je on svakodnevno dostupan u ishrani. Stari hljeb koji nam ostaje iza obroka, kao i hljeb koji prenoći najviše se koristi za pripremu prihrane samostalno ili u kombinaciji sa drugim hranama. Korištenje hljeba kao mamca koriste ribari u lovu večinom bijele ribe , a često se na udici može naći i krupan šaran. Hljeb možemo stavljati na udicu na dva načina i to pravljenjem kuglica  /ribolov sitnije ribe i kedera/   pravljenjem tkz. ruže  /komad sredine hljeba stisnemo preko cijele udice/  kojom u najviše slučajeva lovimo škobalja .Što se tiče mamaca napravljenih mješavinom raznih vrsta žitarica u kombinaciji sa povrćom ribari pripremu takvih mamaca većinom čuvaju kao veliku tajnu. Osnova svih recepata je brašno koje mješamo sa drugim mljevenim žitaricama uz dodavanje određenih aroma. Ribari takve mješavine nazivaju valjci. Univerzalni valjak je kada pomješamo pšenično brašno i kukuruzno brašno te sa vodom napravimo čvrste kugle koje stavljamo u ključalu vodu i kuvamo dok ne isplivaju na površinu. U ovako pripremljen valjak možemo dodavati aromu po želji. Valjak može biti u kombinaciji sa sirom a to napravimo tako što zamješamo tjesto od pšeničnog brašna sa jajima i sirom. Miješati treba toliko dok masa ne bude komapaktna. Ovim valjkom se najbolje lovi mrena. Za pripremu valjaka dovoljna je maštovitost ribolovca, ne moraju se strogo poštovati pravila,  mogu se koristiti razne kombinacije na vama je da to isprobate samo je bitno da ne spada sa udice.

Živi mamci – glista

U drugu skupinu mamaca  spadaju živi mamci koji su na većini voda zabranjeni za korišenje, gdje je svakako šampion glista. Ribari govore ako riba neće glistu onda uopšte ne radi. To je takva vrsta mamca koju svaki ribar treba da nosi u rancu, mamac na koji možemo da lovimo skoro sve vrste riba. Koliko se puta dogodi dok lovite babušku na glistu, dođe štuka, smuđ ili som i onda odkidanje predveza. Svaka riba voli slastan i kaloričan zalogaj a naročito u rano proljeće kada izlazi iz zimovnika. Ribari koriste više vrsta glista  za različitu vrstu ribe. Za nekima vrstama potraga je izuzetno teška lažno je reći treba prekopati kako ribari kažu pola dunuma zemlje. Razlikujemo kišnu glistu, bijelu, zelenu, crvenu, crnu i svakako najpoznatiju glistu đubretarku. Kišnu glistu uzimaju sve vrste ribe sve zavisi kako je servirate i u koje doba godine. Glistu đubretarku možete koristiti i u pripremanju prihrane tako što je nasjeckate i mješate sa drugom hranom a može i u kombinaciji sa mesnim crvima.Kada glistu stavljate na udicu vodite računa da ne probijate prstenaste dijelove jer su tu smješteni njeni organi jer tada brzo ugiba i  ružno izgleda namamčena na vašu udicu.
Bistro.

Share

Write you response