Jedna neprospavana noć na jezeru Laminci – šaranski ribolov

ruj. - 27 2014 | By

jezero laminci takmičenje 1
Od 17.10.2014 do 19.10.2014 (48 sati) na jezeru Laminci u Gradišci će se održati “Prvi Carp-Cup Jezero Laminci” Uplata po ekipi iznosi 100 Eura, ekipa se sastoji od 3 člana, na upotrebi imaju 4 štapa. Predviđeni nagradni fond je 50 % ukupno uplačenih sredstava a predviđeno je da učestvuje 13 ekipa. Predviđeno poribljavanje konzumnim šaranom. Prihrana je ograničena na 25 kg boila, peleta i sitnih partikli dok je organizator zabranio upotrebu starog kukuruza. Sve je u redu i to je dobra organizacija i promovisanje jednog malog jezera u svijetu šaranskog ribolova ali zabraniti jedan od najstarijih mamaca za ribolov šarana to mi nikako ne ide u glavu. Upravo ta komercijalizacija ribarskih voda upropaštava jedan od najboljih načina sportskog ribolova “lova šarana na kukuruz”. Osnova gotovo svake moderne prihrane su gura u prikrajak a nameću se kojekakvi vještački mamci koji su sastavljeni od hemijskih preparata. Kaže prihrana “ograničena na 25 kg boili”. Ovo ograničenje simbolično nam pokazuje da se na ovo takmičenje ne mogu prijaviti svi ljubitelji šaranskog ribolova nego samo mali, ograničen broj sportskih ribolovaca koji mogu finansirati izuzetno skupu prihranu. No to je pravo organizatora pa ko voli nek izvoli. Koliko mi je poznato na takmičenje se prijavilo desetak ekipa a između ostalih i ekipa pekare Sarajlić koja je ozbiljno prihvatila takmičenje pa svaki vikend neumorno treniraju. Najveće smetnje prilikom treninga prestavlja  blizina restorana Jezero i hladan “Jelen”  ili “nektar”koji svakako bitno utiče na njihovu koncetraciju, Zabacivanje jakih “spod” štapova sa “spomb” raketama zahtjeva izuzetnu koncetraciju i pogađanje mjesta hranjenja malte ne u kvadrat. Možda je bilo i malo promašaja ali je sigurno sve ostalo u vodi. Tako je bilo dana 20/21. 09.2014. kada je ova ekipa održala prvi pripremni trening. Spodiranje i spombiranje je svakako ostavilo posljedice na jednog iskusnog karpolovca dr. Igija koji je fasovao upalu mišića. Bol se isplatila jer je u noći subota na nedelju uhvaćeno 13 šarana težine od 3 – 7 kg, 2o somića, jedan savski som  i jedna babuška tinejđerka  rekorderka teška 1,900 kg što su vrlo rijetki primjerci.

somići stručno mjereni nakon ulova - mjera nepogrešiva

somići stručno mjereni nakon ulova – mjera nepogrešiva

Inače pravim karpolovcima nije potrebno da nose metar radi mjerenja dužine ulova, dovoljno je kraj sebe imati provjerenu mjeru i uporediti. Ali to mogu samo iskusni dugogodišnji sportski ribolovci koji uvjek kraj sebe imaju čak i po nekoliko mjeraća radi svake sigurnosti.  Da bi mjera bila tačna upotrebljava se samo prazan metar  kako je na fotografiji prikazano. Nezna se šta je ljepše predivni somići koje su lovili na komadić ribice ili predivni “metar”zelene boje.

izuzetno krupan primjerak babuške

izuzetno krupan primjerak babuške

U toku noći bilo je i striptiza među članovima ekipe nakon uzimanja jednog malo većeg šarana. Nakon snažne kontre gdje će šaran drugo nego u vrbe. Puc, puc, ožeži, ožeži neda se šaran, a neda se bogami ni naš ribolovac pa tako šaran osta da visi na vrbovom ogranku. Ni hladna noć nije spriječila člana uhodane ekipe da za ostale članove prikaže jednu strip scenu, da zagazi u  hladnu vodu laminačkog jezera i spasi okačenog šarana. Nemam riječi, ovo je bilo za svaku pohvalu, toliko požrtvovanje. Nema šta postao pravi zaljubljenik modernog šaranskog ribolova sa prefiksom “Uhvati i pusti”. To je bila šala – mala.

Pozitivno u svemu je to što je jezero Laminci zaista puno raznovrsne ribe i što u posljenje vrijeme privlači sve više sportskih ribolovaca mlađih kategorija, zaljubljenika sportskog ribolova, i predivnih trenutaka provedinih kraj vode. Nije samo cilj uloviti ribu, ribolov je nešto više, nešto što spaja ljude i povezuje ih zajedno sa prirodom i prelijepim trenutcima koji život znače. Ko zavoli ribolov u djetinjstvu ništa ga od toga neće spriječiti.

jezero lamici igi 6Evo i nekoliko fotografija ulova nakon neprospavane noći članova ekipe “Pekara Sarajlić” koja će sigurno zauzeti jedno od prva tri mjesta jer se radi o iskusnim sportskim ribolovcima, a imaju i tajni recept pripreme prihrane od čuvenog srbijanskog proizvođaća koji vam neću otkriti.

Jezero laminci igi 1jezero laminci igi 4jezero laminci igi 2

ekipa je prepustila zamaranje jednog ulovljenog šarana Đuri Matkoviću predsjedniku udruženja sportskih ribolovaca  Amur Gradiška

ekipa je prepustila zamaranje jednog ulovljenog šarana Đuri Matkoviću predsjedniku udruženja sportskih ribolovaca Amur Gradiška

O narednim treninzima ekipe – favorita u takmičenju bićete redovno informisani. Do tada Bistro.

Share

Write you response