Jezero Liskovac kod Gradiške-mala bara puna korokodila

kol. - 18 2014 | By

Mala akumulacija, bivši ribnjak u kome se uzgajao šaran i amur nekada davno za vrijeme Tite, kako kažu mještani Liskovca, malog mjesta Opštine Gradiška koje se nalazi na par kilometara od magistralnog puta Gradiška- Banja luka.izgled liskovca

Kako doći na jezero Liskovac i njegov izgled

Liskovac igi sa šaranomMjesto Dubrave se nalazi na petom kilometru magistralnog puta Gradiška – Banja luka, kada stignete u Dubrave skrenete desno i vozite se negdje oko dva kilometra da bi stigli do ovog jezera. Veći dio puta je asfaltiran dok je drugi dio nasut čvrstim materijalom. Ova akumulacija sastavljena je od nekoliko manjih jezera koje u proljeće kada je visok vodostaj čine jednu cjelinu, a u toku ljeta kada se voda povuće predstavljaju nekoliko manjih jezera. Jezero je dosta zapušteno i obraslo niskim rastinjem pa je u većem dijelu nepristupačno za ribolov.Ipak nekolicina sportskih ribolovaca je izkrčila dio prostora oko glavnog jezera pa je samim tim stvorila uslove za nesmetan ribolov. Prilaz izuzetan, tako da možete iz automobila pecati. Da bi spriječili prilaz automobilima, a samim tim i krivolov nekoliko domišljatih mještana je iskopalo kanal tako da na drugu stranu jezera se može doći samo pješice. Sva jezera su u dobroj mjeri s kraja proljeća i veći dio ljeta obrasla travom, sve dok nezaisti amur nekrene da je uništava. Dubina je negdje i preko dva metra sve zavisno od vodostaja Uz malo truda i novčanih sredstava ova jezera bi sigurno bila jedna od najboljih destinacija za ribolov šarana i amura. Voda je izuzetno bogata kiseonikom, i pored velikih suša u predhodnim godina nije dolazilo do uginuća ribe. Kada se umirite i posmatrate površinu vode mogu se primjetiti sjene ogromnih komada ribe koje onako dezorijntisano plivaju. Pokušavali smo u nekoliko navrata identifikovati o kojim ribama se radi, da li o somovima , amurima ili tolstolobicima. Po pričama mještana, tolstolobika u ovim vodama nema znači da bi mogli biti amuri ili somovi.

Koja riba naseljava jezero:

šaran i dva somaSam naslov ove priče kaže „mala bara puno krokodila“ što znači da se u ovim vodama krije dosta krupnih primjeraka šarana, amura, štuke i soma. Lovna je i babuška i patuljasti somić. Moje kolege sportski ribolovci iz Gradiške već niz godina provode dio godišnjeg odmora uspješno loveći šarana i amura na ovim vodama. Izabranu lokaciju hrane kukuruzom, peletima i boilima. Sa jedene strane jezera pecaju a s druge strane prihranjuju. Osnovni mamac je kukuruz nanizan na dlaku, obzirom da šaran na ovoj vodi još nije naviknut na boilo. Najveće aktivnosti ribe su u kasnim večernjim satima. Do sada je uhvačen veliki broj kapitalnih šarana, amura i somova na čijim težinama mogu zavidjeti mnoge poznate ribarske destinacije. Dugogodišnje postojanje ovog jezera, uspješan mrijest ribe što dakazuje ulov šarana i somova različitih dimenzija, uz minimun pažnje i zaštite obećava prelijepu budućnost za riblji svijet. Opstanak ribljih vrsta uz prirodni prirast i selekciju puno obećeva. Dakle lovljeni su somovi od 20 cm do 20 kg a šta se još nalazi u dubljim dijelovima jezera to je veliko pitanje.
Ovom prilikom prikazaću samo jedan mali dio ulovljenih riba na ovom jezeru koje su zabilježene foto aparatima sportskih ribolovca do kojih sam uspio da dođem . Takođe apelujem na sportske ribolovce koji provode dane pecajući na ovom jezeru da evidentiraju svaki ulovljeni komad i ovjekoveče fotografijom kako bi mogli reklamirati ova predivna jezera i pokušati iznaći sredstva za njihovo uređenje i bolju zaštitu. Bistro.

djeca sa amurom liskovacšaran liskovac2šaran na liskovcusom na liskovcubobo sa amurombobo sa amurom 2som liskovac1som liskovac 2som liskovac 3igi sa somovima na liskovcu

Share

Write you response