Kako koristiti plovak – vagler

lip. - 27 2014 | By

Jedan od najzanimljivijih načina ribolova je lov ribe na plovak. Skoro svaki zaljubljenik sportskog ribolova je zavolio ribolov zahvaljujući plovku. Odlazak na more sa roditeljima, posmatranje ribolovaca koji su opsjedali molove zabacujući iz ruke male plovčiće napravljen od pluta, sa jednom kuglicom olova i nesrazmjerno velikom bijelom udicom nepoznatog proizvođaća, budi želju kod djece da se i oni izkažu u pecanju ribe.Nakon toga slijedi molba prema roditeljima „tata kupi meni plovak hoću da pecam ribu“. Taj prvi izmoljeni plovak kod nekoga promijeni cijeli život i usmjeri ga prema ribolovu jednom od najljepših sportova ako se tako može nazvati. To prvo potapanje plovka od sitnih šparića, bukvica i babura pokrene cijelu oluju u čovjeku koja ga prati cijelog života Ta strast i poseban osjećaj prilikom prvog ribolova, prve kontre dječijim prstom i kaćenje malene ribice proširi neizlječivu zarazu koja napada mozak od čega nastupaju trajna oštećenja u pozitivnom smislu. Od te bolesti se ne umire ali traje do kraja života. Ko je uzročnik bolesti? Plovak.

DSCN1974

Način upotrebe vaglera

Da sportski ribolov upotrebom plovka je svakako jedan od najljepših načina ribolova. Od običnog komada pluta do savremenih plovaka koji znatno olakšavaju ribolov. Danas na tržištu možete pronaći plovke koji su namjenjeni tačno za određenu vrstu ribe, različitih gramaža, oblika i vrsta. Kada govorimo o vrstama postoje klizni i fiksni plovci. Klizne plovke koristimo u većini slučajeva kada lovimo ribu na dubljim djelovima riječnih i jezerskih korita. Kada kažem u većini slučajeva znači da klizni plovak možemo izuzetno dobro upotrebljavati i na plićim vodotocima sve zavisno od konfiguracije terena, uticaja prirodnih faktora i vrste ribe koju smo odlučili pecati. No, današnja tema je klizni plovak – vagler jedan od najboljih plovaka za ribolov bijele ribe. Vagler upotrebljavamo u večini slučajeva za dalje izbačaje i prilikom vjetra. Vjetar, nešto najdosadnije, najveće smetalo prilikom ribolova uspješno pobjeđuje vagler. Upravo zbog toga sportski ribolovac uz vagler mora koristiti tonući najlon koji se prilikom zabačaja nalazi ispod površine vode te samim tim u znatnoj mjeri utiče na vjetar zadržavajući plovak na željenoj lokaciji. Vagler po izgledu ogroman dugački plovak a tako osjetljiv da reaguje malte ne na prolazak ribe kraj namamčene udice. Bitno je nepomeniuti da prilikom momtaže upotrebljave klizno olovo u obliku suze zbog bržeg i pravilnijeg propadanja cijelog sistema. Kod montaže kliznog olova riba osjeća manje opterećenje prilikom uzimanja, a zabacivanje je faktički bez mršenja. Prilikom pravljenja predveza uvijek koristite tanje najlone od osnovnog jer prilikom kačenja u večini slučajeva ostajete bez udice dok vam ostaje plovak čija cijena nije baš za odbaciti. Tanji najlon u svakom slujčaju je manje primjetan u vodi. Izbor udice u većini slučajeva zavisi od ribolovca ali ne zaboravite osnovno je pravilo da ukoliko pecate na ružu hljeba koristite udice kraćeg vrata i šireg ubodnog ugla, a ukoliko kao mamac koristite komadić gliste ili crva upotrebite udice dužeg vrata. Veličina udice zavisi od veličine ribe koju pecate kao i drugih faktora i uslova ribolova. Ako lovite šarana, babušku ili dveriku klizno olovo spustite na dno tako da vagler stoji pod uglom od 45 stepeni u odnosu na površinu vode. Ove vrste ribe vole kada se mamac ne pomjera sa riječnog dna. Vagler se u praksi upotrebljava za lov bijele ribe tako i da prihranu prilagodite ovoj ribi.

Prihrana prilagodljiva vagleruDSCN1791

U praksi za lov bijele ribe najviše se koriste crvi i hljeb. Čime pecate time i prihranjujte osnovno je pravilo. Za prihranu koristite stari hljeb koji predhodno dobro nakvasite. Stiskom ruku iscjedite višak vode i napravite čvrste kugle. Pokvašen hljeb je potrebno mjesiti dok se skoro ne pretvori u tijesto. Kada ste to uradili vaše kugle napravljene od starog hljeba će sigurno pasti na riječno dno. Hljeb takođe možete koristiti u kombinaciji sa crvima. Postupak je isti znači pokvašen hljeb gnječimo i mijesimo dok se skoro ne pretvori u tijesto. Kada smo to uradili od izgnječenog hljeba napravite pljeskavicu u sredinu stavite crve i formirajte kuglu. Tako crvi ostaju u sredini kugle, prilikom padanja na riječno dno polako se oslobađaju i na taj način prihranjuju željenu ribu. Savjet za kraj. Ako ste ljubitelji sportskog ribolova a još niste koristili vagler prilikom ribolova na plovak što prije to učinite jer je to neprevaziđen osjećaj. Bistro.

Share

Write you response