Kako loviti brancina

svi. - 22 2014 | By

Često puta kada lovimo na morskoj obali pri samom dnu gdje bacamo prihranu može se primjetiti brancin koji mene po svom izgledu i načinu uzimanja hrane najviše podsjeća na pastrmku.

Stanište brancina

Vibracije koje prave male ribice okupljene oko hrane vrlo brzo na hranjeno mjesto privuku jednog od najvećih morskih predatora. Najviše voli mjesta gdje se rijeke ulijevaju u more,  lako podnosi mješanje slane i slatke vode te se tako može pronaći  u riječnom koritu gdje je prisutna samo slatka voda. Zbog kvalitetnog mesa brancin je tražena riba, samim tim postoji mnogo načina i sistema za lov te ribe. U priobalju brancin dijeli stanište sa zubatcom, oradom  kojima je takođe meta napada sitnija riba. Brancin se uspješno lovi varalicom ali za nas sportske ribolovce najinteresantnija metoda je lov sa obale. Za lov brancina nisu potrebni dugi izbačaji obzirom da u potrazi za hranom prilazi uz samu obalu.

Mamci, pribor, sistemi i način ribolovabrancin

Mamci koje možete koristiti su cijele lignjice i sipice, ili ako su veće mogu i komadi, zatim fileti sardele, inćuna, papaline kao i morski crvi. Kada koristimo lignje idealna dužina je od 5 do 10cm, stim da su bolje friške nego zamrznute. One se montiraju na udice srednje dugog ili kratkog vrata veličine od 1 – 3 tako šte se kače za tvrdi dio glave. Veličini udice prilagođavamo veličini mamca i brancina koga želimo pecati. Za montažu se može koristiti i sistem sa dvije udice od kojih jednu kačimo za glavu a drugu za tijelo sipe ili lignje. Isto tako se prilikom montaže može koristiti trokraka udica kraćeg vrata koja se kači za glavu ili u tijelo lignje.Brancin se lovi na klasičan dubinski sistem. Za ovaj način ribolova koristimo štapove do 3,30 m dužine, akcije od 30 – 100 gr, jačom mašinicom kapaciteta špulne 100m  i prečnika strune 040 – 0,50 mm. Pribor mora da bude jači uzimajuću u obzir činjenicu da su u većini slučajeva teški tereni na kojima se lovi, kao i to da se brancin ne smije puštati dugo da drila mašinu jer će vrlo brzo pronaći prostor za kačenje sistema. Kada pravimo sisitem mora da vodimo računa da osnovni sistem mora da ima strunu najmanje 0,35mm, klizeće olovo od 50 – 100gr, vrtilicu i predveza na koji vežemo udicu. Predvez mora biti za nijansu slabiji od osnovne strune. Sistem je  gotovo identičan modernim šaranskim sistemima. Razlikuje se  u veličini udice koju odabiramo na osnovu toga koju smo veličinu brancina želimo  uloviti. Brancina je najbolje loviti na one mamce koje pronalazimo na mjestu gdje smo riješili pecati. Kada lovimo cipla, zavisno od providnosti morske vode, uvijek možemo primjetiti brancina koji nervozno kruži pri samom dnu. Vrlo često ulazi u plićake u potrzi za kederima. Zato kada krenete na more ponesite jedan šaranski štap, prilikom roštiljanja ostavite na stranu filete srdele, ili komade lignje i zabacite uz samu obalu i čekajte i nadajte se ulovu. Bistro.

Share

Write you response