Kako loviti klena, tehnike i mamci

lip. - 26 2014 | By

Kako god sportski ribolovci željno očekuju početak ribolovne sezone, povećanje vanjske temperature i temperature vode, tako i stanovnici vodenih tokova očekuju buđenje života koje znači život. Bujanje vodenog rastinja čija vegetacija prvo započinje u plićim dijelovima rijeka ili jezera, povlači za sobom niz procesa koji imaju svoj godišnji kontinuitet. Plićaci počinju prvi da pokazuju znakove života u vodenim tokovima, a tamo gdje nekom život započinje tu se i završava. Sve je u neprekidnom ciklusu, buja biljna vegetacija, pojavljuju se mikroskopske životinje, a za njima i sve ostalo što stvara neprekidni lanac. Samo da jedna karika popusti došlo bi do kolapsa.

Čime se hrani klen

klen i višnjaZna prevejani vuk,mislim na klena, gdje u svako doba godine pronaći slasan zalogaj. Prati situaciju u svim djelovima vode i prvi je u redu čekanja. Hrani se na površini, u srednjem dijelu i dnu vodenog korita. Prati sezonu bujanja vegetacije, mrijesta drugih riba, parenja žaba, rojenja raznih insekata, sazrijevanja voća….Uvijek je u pravo vrijeme na pravom mjestu. Kada bi čovjek vršio analizu hrane koja se nalazi na jelovniku klena, tačno nezna u koju bi ga vrstu ribe svrstao. On jede sve. Na jelovniku mu se nalaze žabe, ribe, punoglavci ikra, sve vrste vodenih životinjica, sve vrste površinskih leptirova i mušica, rovac, popac, glista, pijavica, višnja, trešnja, šljiva, džanarika, kupina, drenjak …..To bi bilo od hrane koju pronalazi u prirodi. Klen se uspješno lovi na hljeb, sve vrste žitarica, puru, crviće, pileću i teleću đigaricu, suđuku, salamu, mesni narezak, krv- spužvica itd. Vjerovatno nisam uspio sve nabrojati. Kada smo vidjeli se klen hrani otvara se niz mogućnosti ribolova ovog svaštojeda

klen i voblerKlen se može uspješno loviti :

Mušičarenje – površinski sloj vode
Varaličarenje – srednji idubinski sloj vode
Ribolov na plovak u svim slojevima vode
Ribolov na kedera – u svim slojevima vode
Ribolov na dubinku

Načini  ribolova :

Najatraktivniji ribolov klena je svakako varaličarenje i mušičarenje gdje se može uspješno loviti u svim slojevima vode upotrebljavajći voblere, leptire i vještačke mušice.. Najuspješnije varalice su ružno pače i rapalice od 2 do 4 cmm, od leptirova meps veličine dva.. Veličine voblera i varalica određujete svakako u zavisnosti od težine ribe koja vam se javlja u datom trenutku, Za ribolov klena u ranim jutarnjim satima poželjno je koristiti krupnije voblere svjetlijih nijansi što je pravilo i za ribolov u večernjim satima samo boje voblera moraju biti drečavije i provakativnije Mušičarenje je dosta interesantno ali vrlo rijetko se na mušicu izbacuju krupniji primjerci klenova sve zavisno od godišnjeg doba. Mušičariti možete na dva načina i to upotrebom vještačkih mušica i živih mamaca /skakavac, popac/. Od pribora se koristi štap namjenjen za fly fishDSCN1939ing i obični štapovi uz upotrebu vaser kugle Vrlo često pojedini sportski ribolovci koriste plovke bez opterećenja, koji im služe za dalji izbačaj, sa udicom namamčenom sezonskim insektom što se u praksi pokazalo kao veoma uspješan metod.
Loviti klena na plovak možemo u toku cjele godine u svim djelovima vode. Bitno je klena pronaći, prihraniti i ponuditi mu adekvatan mamac. Klena je vrlo lako pronaći na vodi jer on odaje svoje prisustvo u nervoznom traganju za hranom. Najbolje je klenu ponuditi onu hranu čija je sezona u toku te tako sigurno nečemo pogrješiti a uspjeh će biti zagarantovan. Manji živ ili mrtav keder na postavljen na balerini je svakako slasan zalogaj za klena, kao i komad pileće đigerice, par zrna kukuruza šećerca, splet crvića. Osnovno je pravilo čime ga prihranjuješ time ga i lovi.
Klasičan dubinski ribolov svakako donosi i najbolje rezultate za sportske ribolovce. Može se loviti na šaranske sisteme što je slučaj kada udicu mamčimo kukuruzom i sezonskim voćem /trešnja, višnja,dud / i na klasičan sistem za dubinski ribolov sa olovom i dvije udice kada kao mamac koristimo komadić ribice ili manjeg kedera Obično na kedera i sezonsko voće dolaze krupniji primjerci klena. Kako koristiti trešnju kao mamac? Kao prvo iz trešnje odstranimo košpicu uz minimalna oštečenja. Kada smo to uradili kroz trešnju provučemo najlon i zabodemo udicu ili trokuku u njeno tijelo tako da se ne vide. Udica ili trokuka moraju da budu manje od trešnje i da se uopšte ne primjete. Težinu olova određuje riječno korito. Noć je najbolji dio vremena za ribolov na komadić ribice i trešnju. Klen jeste brzoplet ali je zato i izuzetno mudar zato oprez kada ste u ribolovu bez nepotrebnih pomjeranja, lupanja naročito kad ga tražite u neposrednoj blizini obale. Bistro.

Share

Write you response