Kako loviti ribu na moru

srp. - 10 2014 | By

ribolov na moruSezona godišnjih odmora je u toku, a samim tim i slobodno vrijeme koje se može utrošiti za ribolov. Ribolov na moru je izuzetno zanimljiv, a mogu se upražnjavati razne tehnike sve zavisno od dubine vašeg đepa. Dakle može se pecati iz ruke ili upotrebom štapa, sa obale ili iz čamca, panulanjem ili pendulanje /troling/. Sve su to načini ribolova kojima se možete baviti i učiniti zanimljivijim vaše ljetovanje.Svako mjesto na moru je dobro za ribolov, ako želite mir posjetite neku destinaciju gdje su kamenite obale bez mnogo kupača, kao i mjesta gdje se rijeke ulijevaju u mora U svakom slučaju ko je ljubitelj ovog sporta svakako će pronaći dio mora koji mu odgovara gdje može nesmetano da peca.

Pecanje iz ruke

Nema čovjeka koji bar jednom nije pecao na moru iz ruke. Nema jednostavnijeg sistema za ribolov. Od pribora je potreban samo kolut najlona, nekoliko zrna olova i jedna ili više navezanih udica. Sa kotura odmotaš onoliko najlona koliko daleko misliš baciti i paziš da prilikom zabačaja nekom ne zakačiš šešir, sendvić koji je upravo htio zagristi ili nedaj bože kupaće gačice. Prilikom zabačaja uvijek predhodno obrati pažnju oko sebe, jer je uz ribare uvijek mnogo znatiželjnika. Udicu možete namamčiti sa prirodnim mamcima koje možete pronaći u moru kao što su kozice, komadići lignje, školjkom dagnjom, pužićem ili hranom u vlastitoj proizvodnji – dobro umješen komadić sredine svježeg hljeba sa slanom srdelom i zdenka sirom. Problem je što pecajući na ovaj način ne možete daleko zabaciti, pogotovo ako niste navikli na ovakav način ribolova. Potrebna je izuzetna vještina i spretnost prilikom zabacivanja da se vaš sistem i najlon ne bi zapetljali. Pecati iz ruke možete i na taj način da ne koristite otežanja nego samo udicu namamčite i zabacite. Prednost takvog načina ribolova je ubjedljivo najprirodnija prezentacija mamca, pogotovo kad se peca iz čamca. Bilo da pecate iz čamca ili sa obale ovom tehnikom se uspješno mogu loviti ribe dna, srednjeg sloja i površine. Opterećenje sistema je u zavisnosti koju ribu lovite. Pecanje iz ruke sa čamca ima posebnu draž jer se obično lovi na većim dubinama. Obzirom da se peca na većim dubinama koristi se teško olovo težine od 50-100 gr. kako bi sistem odolijevao jakom strujanju vode. Tu se koriste deblji najloni sa nekoliko navezanih udica. Predvezi moraju biti napravljeni od tanjeg najlona u slučaju kačenja za morsko dno.Deblji osnovni najlon se upotrebljava radi spečavanja petljanja i lakšeg rukovanja.

Pecanje na štap

panulanjeU slučajevima kada ribu lovimo dalje od obale i na većim dubinama koristimo štapove sa mašinama. Koristiti možete sve vrste štapova zavisno koju vrstu ribe želite pecati.Nema bitnih razlika u osnovama tehnike pecanja na slatkim vodama i moru. Samo treba imati u vidu da morske ribe imaju izuzetno razvijeno čulo vida, da su jako borbene, da imaju čeljust sa jakim i oštim zubima i da vrlo lako presjeku tanke najlone.Radi se o neuporedivo jačim i snažnijim ribama u poređenju sa riječnim ribama slične konstitucije. Cipol je riba koja najlon ne kida zubima već žestokim otporom koji pruža prilikom kačenja na udicu. Izuzetno oprezna riba koju je jako teško nadmudriti pa prestavlja jednu od najzanimljivijih riba u sportskom ribolovu. Prilikom ribolova cipla koriste se izuzetno tanki najloni, sitne udice koje su i grancija čestih uzimanja ali i razočarenja prilikom kidanja koja su neminovna. Primama u morskom ribolovu ima veliku ulogu isto kao i odabir odgovarajućeg mamca. Jedan od najboljih prirodnih mamaca je morski crv koji se veoma teško pronalazi u morskom dnu. Sardela se koristi u primami sama ili mješana sa drugom hranom na istom principu kao i slana srdela. Svježu sardelu radi bolje arome potrebno je ostaviti malo na suncu da se usmrdi a nakon toga prihranjivati u kombinaciji sa strarim hljebom.

Ribolov iz čamca

ribolov na svićuJedan od najljepših načina ribolova iz čamca je svakako panulanje. Iz čamca koji se vozi veoma malom brzinom povlači se mamac prirodni ili vještački. Na taj način se pretražuju velike morske površine, a lovi se plava riba tunj, skuša, palamida…Ovakav način ribolova nije svakome dostupan pa o tome manje ovom prilikom.
Ribolov na sviću ili feral , kako samo ime kaže ribolov uz pomoć svjetlosti. Magična moć kojom svjetlo noću privlači velika jata riba je bila poznata iz davnina / ribolov uz sviću/.. Nekada svijeća, a danas plin ili struja. Kada svjetlost privuče ribu možemo je pecati iz ruke i sa štapom. Lov štapom je svakako bolji jer se radi o jako snažnim i borbenim ribama koje pružaju strahovit otpor/ skuša, lokarda/..Ovaj način ribolova od sportskog ribolovca zahtjeva poznavanje tehnike povlačenja mamca . Tehnika se ne može opisati rječima ali je potrebno znati dobro oponašati mamac upotrebom štapa ili ruke. Od mrtvog praviti živog mamca. Za ovu vrstu ribolova se obično koriste komadići lignje, sipe kao i male ribice.
Na kraju jedno jako bitno upozorenje je da se nakon završenog ribolova pribor i oprema očisti od morske vode koja ima izuzetno koroziono dejstvo Najbitnije je svu opremu oprati slatkom vodom , i provjeriti da li je morska voda već uspjela da napadne pojedine dijelove opreme. Ako je sve u redu potrebno je sve dobro podmazati. Bistro.

Share

Write you response