Kako loviti smuđa u kasnu jesen i početak zime

kol. - 14 2014 | By

Jesen, završetak izuzetno toplog vremena i sparine, period nestabilnog vremena je pravo vrijeme za ulov kapitalnih smuđeva. Krupni primjerci smuđa, odvojeni od jata, samci u lovu, izuzetno iskusni i probirljivi u ishrani početkom jeseni dopunjavaju masne naslage zbog ulaska u period veoma hladnog vremena, niskih temperatura rijeka i jezera.Veoma male temperature rijeka i jezera uzrokuju slabu pokretljivost bijele ribe koja uzima onoliko hrane koja je neophodna za preživljavanje. Apstinencija bijele ribe, usljed smanjenja temperature vode, uzimanje hrane u određenom dijelu dana, su dobri pokazatelji gdje tražiti riječnog barona i na koji ga način loviti. Prati ponašanje bijele ribe i njene aktivnosti u toku dana i lovi smuđa jer je on tu negdje u blizini dobrog zalogaja. U kojem dijelu vodenog toka sportski ribolovci love bijelu ribu tu iskusni varaličari love smuđa.smuđ na gumu

Ribolov smuđa početkom jeseni

vobler razniSami početak jeseni dok je još uvijek temperatura vode visoka smuđa varaličari love na mjestima sa bržim protokom vode. Obzirom na to da je još uvijek toplo najbolji rezultati se postižu s početkom i u toku noći. Riječne pozicije je potrebno dobro pretražiti U početku, prije večeri pretraživanje vodenog toka svakako započnite silikoncima mjenjajući težinu glave sve zavisno od brzine protoka vode. Pred sami mrak, vobleri dubokoronci su dobar pokušaj za pronalazak gladnog smuđa. Za donošenje odluke je jako bitno posmatrati šta se događa na vodi. Ako keder nije na površini vode nastavite koristiti voblere dubokoronce, a u sami mrak kada primjetite aktivnosti kedera u povrinskom dijelu vode krenite sa upotrebom plivajućih voblera ili plitkoronaca. Da bi upotrijebili pravu varalicu morate se kako se kaže „stopiti sa rijekom“, znati prepoznavati znakove na vodi koji odaju prisustvo određene vrste ribe u riječnom koritu. Kao vozač koji prati znakove na putu, te svoju vožnju prilagođava, tako i ti prati znakove na vodi i uspjeh će biti zagarantovan. Da bi nešto ulovio moraš ga znati pronaći. Lovac prati tragove divljaći, staze kojima prolaze i na osnovu toga primjenjuje određenu taktiku lova, tako isto i sportski ribolovac.

Ribolov smuđa početkom zime

smuđ sa gumom 1Dolazak hladnijeg perioda, kada opadne temperatura vode, kada rijeka onako svojim izgledom ne pokazuje znakove života, našeg barona treba tražiti u dubljim i mirnijim dijelovima vodenog toka. U ovo doba godine silikonci zauzimaju prvo mjesto. Prilikom upotrebe silikonaca najvažnije je potrefiti težinu glave kako bi varalica bila uspješna pri najsporijem povlačenju. U ovom periodu godine kada su niske temperature vode najbitnije je pravilno vođenje varalice. „Što sporije to bolje“. Varalica se malte ne više vodi štapom nego mašinicom koji ima ulogu namotavanja viška najlona. Po zabacivanju silikonca treba štapom lagano vući po dnu, preko kamnja kao da poskakuje uz povremeno zastajkivanje. Smuđ u ovakvim situacijama ponuđenog silikonca uzima prilikom podizanja jigga sa dna ili prilikom propadanja.Od silikonaca, twistera, i shadova koristite dužine od 5 – 12cm. Na veličinu ne treba obraćati pažnju koliko na boju jer je ona jako bitna sve zavisno od vode na kojoj pecate. smuđ na voblerAko je slaba vidljivost /mutnoća vode, mrak/ koristite varalice življih boja, a u bistroj vodi i danju one koje su slične živim kederima kojima se smuđ hrani. O izboru štapa i opreme nemam komentara jer ribolovac koristi ono što ima i kolike su njegove finansijske mogučnosti. U hladnim zimskim danima najbolje vrijeme za lov smuđa je oblačan , maglovit dan kao i dani sa slabom kišiom Aktivnosti smuđa s početka jeseni su u toku cijelog dana i večeri, a sa dolaskom hladniji dana te aktivnosti se pomjeraju prema sredini dana. Bistro.

 

Share

Write you response