Kako loviti smuđa voblerom i gdje ga tražiti

ruj. - 23 2014 | By

ribolov smuđa4

Ko nije lovio smuđa nezna šta je pravi ribolov i uživanje. Prevariti smuđa umjetnim mamcem je zaista umijeće jer prevejani lisac ne uzima mamac dok ne bude sto posto siguran da se ne radi o zamci, što je slučaj naročito sa krupnijim primjercima. Izuzetno čist ribolov bez gomilanja suvišne ribarske opreme, za ovaj način ribolova potreban je dobar štap i mašinica sa kutijom vještačkih mamaca i dobrom voljom za hiljade zabačaja. Za uspješan ribolov smuđa ribolovac prije svega mora biti uporan i strpljiv a ne mlativoda koji odustaje od pozicije nakon nekoliko zabačaja.

Uticaj svjetlosti, mjeseca i porasta vodostaja na aktivnosti smuđa

smuđ na vobler 1Da bi ga uspješno lovili moramo prije svega znati da su oči smuđa izuzetno osjetljive na svjetlost pa samim tim da se zaključiti da se radi o noćnom lovcu. Po danu drijema na dnu a s prvim sumrakom diže se sa dna prema površini i u tom periodu ga je najlakše preverati. Mnoštvo kedera koji sa prvim sumrakom u jatima izlazi na površinu vode je jedan od razloga površinskog lova smuđa jer gdje je hrana tu je i on u neposrednoj blizini. Prepoznatljivo cmoktanje i bježanje usplahirenih kedera je znak da je smuđ u lovu. Nije baš svaka noć dobra za ribolov smuđa obzirom da on ne voli nagle promjene vremena, izmjenu vodaostaja, atmosferskog pritiska i temperature vode. On u tom periodu bitno smanjuje aktivnosti povlači se na mjesta gdje uobičajeno odmara pa ga moramo tražiti na takvim pozicijama i servirati mu odgovarajući mamac. Noć bez mjesečine i bistra voda su glavni preduslov da kederi izađu na površinu a samim tim i naš baron. Koju boju voblera u tim trenutcima koristiti nije bitno koliko vibracija koju proizvode. Jaka mjesečina, pun mjesec, našeg barona otjera u dublje dijelove vode jer mu smeta jaka svjetlost. Na kojoj će dubini biti zavisi od bistrine vode tj propustljivosti mjesečeve svjetlosti. Porast vodostaja i zamučena voda je idealna situacija kada je smuđ aktivan i u toku dana, pa svoje aktivnosti u potrazi za hranom preduzima u poovršinskom djelu vode i bliže obali gdje se sklanjaju kederi nošeni jačim strujama.. Prilikom zamučenosti vode smuđ se oslanja na bočnu liniju koja popur radara prima vibracije i s lakoćom prepoznaje plijen.

Izbor voblera

smuđ na vobler 2Da bi smo uspješno lovili smuđa na vobler moramo pratiti situaciju na vodi i na osnovu toga se odlučiti koji trebamo koristiti. Nekada je jedan vobler izuzetno lovan međutim to nemora da znači da možemo na isti loviti i naredne dane pa postići dobre rezultate. Izoštrena bočna linija smuđa vrlo lako prepozna da nešti nije u redu i brzo odustaje od plijena. Koliko se samo puta dogodi da smuđ proprati našu varalicu i odmah odustane. Dakle osjetio je da nešto nije u redu. Možeš bacati istu varalicu na hiljade puta bez uspjeha. Potrebno je pokušati promjeniti voblera i pronaći odgovarajući-onaj koji je lovan. Bitno je u tim monetima potrefiti vibraciju plijena kojim se smuđ hrani jer je on izuzetno oprezan i dugogodišnjim lovom prepoznaje signale koje daju određene ribice sa kojima se hrani.Pri izboru voblera nemojte puno obraćati pažnju na veličinu voblera i misliti da je prevelik sa smuđa. Bitna je vibracija koju proizvodi i odabir boje u odnosu na providnost vode. Veliki mamac velika riba osnovno je pravili. Prilikom ribolova smuđa živim kederom na plovak lično sam se uvjerio da smuđ uzima kedere do 15 cm veličine bez ikakvih problema i to porcijaši. Veća riba proizvodi jače vibracije i brže privuče smuđa na lokaciju gdje je plovak zabačen. Bitno je dakle eksperimentisati, prije svega dolaskom na vodu izviditi situaciju, pri tome neročitu pažnju posvetiti vodostaju, boji vode, zamučenosti, poziciju kedera kojima se smuđ hrani te na osnovu toga izvršiti odabir varalice. Nemojte biti lijeni prilikom ribolova, izmjenjajte nekoliko vrsta varalica jedna će biti sigurno lovna. Bistro.

smuđ na vobler 3

Share

Write you response