Kako loviti štuku i smuđa na mrtvog kedera

ruj. - 05 2014 | By

Za vrijeme zime, kada temperatura vode znatno opadne, moguće je loviti grabljivice koristeći razne metode i tehnike ribolova. Koristeći pravu tehniku ribolova mogući su bolji ulovi, kapitalnih štuka i smuđeva.Mnogi ribolovci prije dolaska hladne sezone  tj. zimskog perioda  svoju opremu za ribolov uskladište, međutim nisu svjesni šta propuštaju jer dolazi period kada grabljivice naročito krupniji primjerci veoma dobro uzimaju hranuU zimi je ribolov u vrlo teškim  uvjetima, jer hladnoća predstavlja najveći problem kako za nas sportske ribolovce tako i za ribu pa je najbolje pronaći dobro mjesto za ribolov gdje će biti toplije i vama i ribi koju pecate. Naravno potrebno je obući što topliju garderobu a ribu treba tražiti na većim dubinama na samom dnu gdje je temperatura vode znatno veća. Na hladnom vremenu teško je doći do kedera koji su se takođe povukli u dublje slojeve vode. Zato je uvijek dobro na vrijeme pripremiti dovoljan broj crvenperki,  deverika i sitnije babuške kako bi mirno dočekali zimsku sezonu.Tehnologija ribolova u zimskom periodu ne razlikuje se posebno od onog u ljetu, osim da će to od sada biti uspješniji ribolov u blizini samog dna, a samim tim mamac mora da bude srerviran na takvo mjesto. Potrebno je mamac prezentirati s kliznim olovima a težinu određivati sa jačinom vodenog toka. Kedera zabacite  na pripremljen  predvez od 30 cm tako da on pluta po riječnom dnu. Da mrtav keder ne bi bio na samom dnu napunite njegovu utrobu sa stiroporom. Pogledajte način.


punjenje kedera stiropolom 1
Ovdje možete vidjeti kako se ubacuje  stiropor u trbušnu šupljinu koristeći crvenperku.

punjenje kedera stiropolom 2
Na kraju udicom sprečite ispadanje stiropora iz ribice.
Kao što vidite potrebno je izvršiti jedan hirurški zahvat na ribici, tako što razrežete anus i pokušate izvaditi dio utrobe a tom prilikom pazite da otvor ne bude velilki.. Što je manji otvor, to bolje. Vodite računa da napravite takav otvor da se može udicom zatvoriti. Kao mamac u ovom slučaju je crvenperka. Jako je bitno da namontiran keder bude tridesetak centimetara iznad riječnog dna je je to idealno obzirom da se na toj dubini kreće i ostala riba a samim tim i predatori. Napravite mali test na plićoj vodi da li se vaš punjeni keder podiže, tj da li je dovoljno napunjen što je jako bitno jer samo na taj način pravilno imitira živu ribicu u kombinaciji sa jačinom vodenog toka.
napunjena riba stiropolom 3
Ovako bi trebao da izgleda napavljen sistem za zimski ribolov štuke ili smuđa.Probajte napraviti i koristiti ovaj sistem koji se pokazao izuzetno uspješnim. Jeste da zahtjeva malo truda ali će vam se uloženi trud vrlo brzo vratiti kada na udici budete imali kapitalnu štuku ili smuđa. Bistro!

Share

Write you response