Kako loviti štuku mrtvim kederom

lis. - 03 2014 | By

štuka i mrtvi keder

Štuka najveći riječni i jezerski proždrljivac, nebira plijen. Da li je mrtav ili živ to uopšte nije bitno, bitno je da se jede. Kako kažu glad nebira, glad iscrpljuje organizam. Kada je štuka u lovu ona ne razmišlja puno da li keder proizvodi dobre i privlačne vibracije, ona jede sve što je manje od nje. Zato uopšte nemojte razmišljati niti se dvoumiti oko izbora mrtve ribice kao mamca. Klasičan dubinski sistem za šarana, ili dubinski sistem za ribolov bijele ribe sa predvezom od kevlara ili sajle zadovoljiće osnovne potrebe za ribolov štuke na samom dnu riječnog korita ili jezera.

Ribolov štuke mrtvim i živim kederom:

štuka na mrtvog kedera 2Prilikom ribolova štuke živim kederom, obično svaki sportski ribolovac ima svog favorita kojeg koristi za kedera. Neko klijena, crvenperku, bjelicu, karasa, babušku, sunčicu ili grgeća. Svako je imao uspjeha sa određenim mamcima i samo u te mamce slijepo vjeruje. Ako nema pripremljenog živog kedera kojeg obično koristi ponaša se kao da nije ni došao u ribolov. To je velika greška u razmišljanjima pojedinaca. Postoji jedno nepisano pravilo da se štuka lovi onim kederom koji je najzastupljeniji na vodi na kojoj želite pecati. To stoji, i ta teorija je ispravna i logična.
Priliko ribolova štuke mrtvim kederom većina sportskih ribolovaca koriste slatkovodnu vrstu ribe dok manji značaj pridaju morskim ribama. Međutim, morske ribe kao što su haringe, skuše i druga plava riba su favoriti kada se lovi štuka mrtvim kederom. Neobično jak i privlačan miris morske ribe je u prednosti nad mrtvim riječnim kederom upravo zbog neodoljivog mirisa koji sa velike udaljenosti privlači najvećeg riječnog predatora. Istančano čulo mirisa vrlo brzo štuku privuče na namamčenu udicu.
Način montaže mrtve ribe na udice zavisi od tehnike lova koju primjenjujemo. Može se koristiti cijela ili samo polovica veće ribe. U svim načinima kada mamac leži na dnu obično se upotrebljava jedna ili više udica. Prilikom lova plovkom donja se udica kači za usta a gornja za sredinu tijela tako da mamac stoji u u vodoravnom položaju a ne u sumnjivom vertikalnom.

Kako učiniti mamac privlačnijim za štuku:

štuka na mrtvog kedera 3Postoji više načina koji su se pokazali kao uspješni prilikom ribolova štuke mrtvim kederom. Često se preporučuje da se riba na više mjesta zareže nožem zbog privlačnog mirisa krvi koji se neodoljivo širi vodom. Iz tog razloga možemo dati određenu prednost komadu skuše nad nekom slatkovodnom ribom.
Neki sportski ribolovci inekcijom u utrobu ribe ubacuju riblje ulje ili posebne arome koje pojačavaju miris uginule ribe. Obratite pažnju da štuka razlikuje privlačan miris od mirisa raspadajuće lešine, pa tako u svakom slučaju riba mora biti sveža dok će ona pokvarena u najboljem slučaju primamiti  soma.
Pojedini sportski riboloi upotrebom inekcije unesu zrak u trbušnu duplju mrtvog kedera koji ga podigne sa dna i učini vidljivijim i pokretljivijim tako da bude lakše uočljiv što je najbolje raditi na vodama gdje je dno obraslo vodenim rastinjem.
Vrlo su rijetki sportski ribolovci koji love štuku upotrebom mrtvog kedera jer to nije uobičajeno na našim vodama. Kada bi gledali statistiku ulova upotrebom živog ili mrtvog kedera svakako da bi ona pokazala da je upotreba živog kedera u znatnoj prednosti. Ono čime se malo ljudi bavi ne može se statistički obraditi ali neke druge činjenice pokazuju da je lov štuke upotrebom mrtve ribe izuzetno uspješan. Prema nekim podatcima kapitalne štuke uzimaju češće mrtvog kedera nego živog, ali svakako kada dođete na vodu i imate problema da obezbedite žive kedere nemojte bježati od upotrebe mrtvog kedera jer sve treba probati pa možda se i posreći. Bistro.

Share

Write you response