Kako loviti štuku na dnu rječnog korita

srp. - 20 2014 | By

Štuka je predator koji se može loviti u svim slojevima riječnog korita. Kao što nam je poznato možemo je loviti upotrebom živih ili mrtvih kedera. Štuka se hrani svim vrstama ribe, znači što se tiče odabira kedera nikada ne možete pogriješiti. Može se loviti  na komade morske ribe. Veličina kedera igra ulogu samo u pogledu eliminacije veličine štuke koju želite loviti. Veći keder – veća štuka, mada se u praksi dešava da se ulovi velika štuka na jako mali keder., a ponekad mala štuka uzme veliki keder koji joj se zaglavi u ustima. Kada radi, kada je gladna jede i pripadnike svoje vrste. Glad nema oči. Da glad nema oči to je tačno naročito što se tiče štuke, jer nije samo riba meta napada  ona voli miševe, žabe, tj. sve što se kreće, puzi pliva i pada na vodenu površinu.

način uzimanja žabe štuka

Kako napraviti sistem za lov štuke na dnu rijeke :

način montaže dubonke na mrtvu ribicuOvakav način ribolova štuke  je svakako najlakši i može se koristiti na svim vodotocima, na sporoj, brzoj vodi . Od brzine vodotoka zavisi koju težinu olova je potrebno koristiti da bi kedera zadržali na željenom mjestu. Za izradu ovog sistema potrebna vam je sajlica sa navezane dvije udice, vrtilica – virbla, gumena perla, olovo na virbli  i stoper kojim određujete dužinu  slobodnog  hoda  najlona. Za ovaj način ribolova možete koristiti živog ili mrtvog kedera. Kada ste ribu nakederili na udice možete staviti komadiće prigodnog materijala koji će spriječiti spadanje kedera prilikom zabačaja.

način montaže na plovak komad ribiceIsti način vezivanja se može koristiti prilikom lova štuke na dnu uz pomoć plovka. Sve je ostaje isto samo je potreban plovak i stoper za podešavanje dubine plovka. Umjesto udice može se koristiti trokuka, a umjesto živog ili mrtvog kedera mogu se koristiti komadi ribe. Ovakav način vezivanja koristeći plovak navjiše se koristi prilikom lova štuke u stajaćim vodama.

Kako postaviti živog kedera :

način kačenja kederaOvo su načini postavljanja živog kedera koristeći udicu. Umjesto udice može se koristiti trokuka.

način uzimanja štukeOva fotografija pokazuje kako štuka uzima kedera. Ona uvijek napada kedera bočno po sredini. Postupak gutanja duže traje jer ona namješta kedera u ustima za gutanje. zato mnogi sportski ribolovci kažu da treba pričekati sa kontrom. Zato razmislite koji način ribolova štuke treba koristiti, kako postaviti kedera, koju težinu olova je potrebno koristiti. Na ovo vam daje odgovor mjesto na kome želite štuku pecati. Štuka kad radi svaki sistem je dobar, međutim kad je u fazi mirovanja jedino direktan pogodak daje rezultat.

Na kraju nemojte loviti štuku ispod mjere, pustite je da živi kako bi i generacije koje dolaze mogli uživati u ribolovu ovog prevejanog predatora. Bistro.

Share

Write you response