Kako, na koji mamac najuspješnije loviti klena

ruj. - 18 2014 | By

gdje tražiti klena

Klen, prava sportska riba koja se može tokom cijele godine bez obzira na godišnje doba, temperaturu vode, nivo vodostaja rijeka i jezera. izuzetno zahvalna riba što se tiče sportskog ribolova. Dolazi na svu vrstu prihrane, a po načinu ishrane može se svrstati i u ribe grabljivice tj. predatore. Voli sve da jede taj ne bira hranu kada bi ga poredili sisarima nasličniji bi bio svinji. Voli da jede sve što pronađe u vodenom koritu u bilo kojim djelovima vode, a povremeno iskače iz vode za slasnim zalogajem. Istina je da voli čiste vodotoke i akumulacije ali može da opstane u manjim jezerima i baricama koje se ne mogu pohvaliti sa pretjeranom čistoćom. Šta koristiti od mamaca prilikom ribolova klena i koje tehnike primjenjivati. Odgovor je vrlo jednostavan, od mamaca se mogu koristiti svi poznati i nepoznati a može se loviti svim tehnikama – mušičarenje – varaličarenje – dubinka – vaser kugla – plovak.. ponekad je dovoljno koristiti samo olovo manje gramaže i udicu a nekada samo udicu. Taj  svaštojed jede voće, povrće sve vrste mesa, prerađevina od mesa, sve vrste insekata, gmizavaca, živih i mrtvih ribica…….Dakle širok asortiman mamaca samo je bitno kako ih prezentovati. Ovj put ću pokušati da prezentujem neke mamce koji su uspješni u sportskom ribolovu klena.

klen u vodi

 

Kako loviti klena na hljeb i kako ga uz pomoć prigodnog alata staviti na udicu – na dlaku. Bez riječi sve će vam pokazati fotografija s tim što na ovaj način se mogu loviti sve bijele ribe na dubinku.

hljeb u pripremi za udicu

Hljeb možemo koristiti samostalno u kombinaciji sa glistom, crvom i kukuruzom idealan mamac za klena i bijelu ribu koristeći plovak, klasičnu dubinku ili hranilicu. Način stavljanja hljeba na udicu može biti na više načina. Komadić tvrdog sira takođe je veoma dobar mamac kako za klena tako i za mrenu.

klen na hljebklen na hljb2

klen na sir 2Klena možemo izuzetno dobro da lovima na gundelja, skakavca, krompirovu zlaticu koristeći vaser kuglu na samoj površini vode, koristeći plovak u srednjim dijelovima vode i na dubinku kada se lovi pri samom dnu. Ako lovite na manjim riječicama možete zabacivati samu udicu namamčenu insektom i pustiti je niz riječni tok.

gundelj na udiciskakavac na udici

kada je koristite kao mamac predhodno joj skinete tvrda krila i onda stavite na udicu

kada je koristite kao mamac predhodno joj skinete tvrda krila i onda stavite na udicu

Jedan od načina ribolova klena je na živog i mrtvog kedera, Može se pecati povlačenjem, na dubinku i plovak.

jedan od načina postavljanja kedera

jedan od načina postavljanja kedera

Jedan od najpoznatijih sistema ribolova klena je varalicom.

klen i voblerklen na varalicu 2klen na varalicu3

Klen se izuzetno dobro lovi na sve vrste umjetnihi prirodnih mušica.

klen voli muhu

Ovdje je samo prikazan dio mamaca na koje se uspješno može loviti klen. Prilikom korištenje hljeba kao mamca obavezno je mjesto na kome želite pecati dobro prihraniti. Najbitnija stvar prilikom ribolova klena o čemu morate da vodite računa da je on izuzetno plašljiva riba, zato prilikom odabira lokacije za lov polako prilazite da ga ne bi preplašili. Kada je bistra voda takođe je potrebno biti naročito oprezan jer treba dosta vremena da se klen vrati na mjesto odakle je pobjegao. On odaje svoju poziciju na riječnom koritu kao i jezerima, jer se može primjetiti da u toku dana prilazi nervozno uz samu obalu tražeći hranu. Kada ga pronađete, izaberite odgovarajući mamac i tehniku koja odgovara vrsti vode na kojoj pecate i budite sigurni da  ćete imati zapaženih rezultata. Bistro.

Share

Write you response