Kako napraviti sistem za lov štuke živim kederom

ožu. - 19 2014 | By

File005    Vječito pitanje kako namontirati najbolji sistem za lov grabljivice. Na ovo pitanje veoma je teško naći odgovor jer šta god da koristimo uvjek ima nešto bolje i nešto što smo trebali taj dan primjeniti u ribolovu. Sisteme koje koristimo su univerzalni, a svako ima svoj najbolji sa kojim postiže najbolje rezultate.

Odabir sistema za ribolov

Napraviti odgovarajući sistem je lako kada nam je poznata voda na kojoj pecamo, ali odlazak na nepoznatu vodu od nas zahtjeva pravljenje sistema na licu mjesta . Ribari u praksi primjenjuju nekoliko sistema, sve zavisno od niza faktora koje moramo poznavati da bi bili uspješni u lovu grabljivica. Na šta je bitno usmjeriti pažnju prilikom vezivanja sistema? Kao images1prvo bitno je da li se radi o rijeci ili jezeru, da li se radi o brzom ili sporom toku, da li u vodi ima prepreka prirodnih ili vještačkih, da li je voda bistra ili ne, da li je plitka ili duboka,  Kada nam je sve poznato onda se odlučujemo za sisitem koji ćemo primjeniti. Još jedna jako bitna stvar je  na kojoj dubini štuka uzima hranu tog dana da bi našeg kedera mogli fiksiratii na radnu dubinu. Zato moramo stalno posmatrati vodu jer štuka u većini slučajeva odaje svoju lovnu poziciju.

Četri najpopularnija sistema

Ja u praksi zajedno sa kolegama ribolovcima primjenjujem nekoliko sistema pri lovu štuke. Jedan od  najlovnijih sistema na jezerima je svakako sistem slobodnog hoda plovka, kojeg ribari nazivaju balerina. Taj sistem koristim dugi niz godina, izuzetno je lovan, a primjenjujem ga na jezerima. Za ovaj sisitem se koriste plovci veće gramaže do 50 gr. Mogu se koristiti fiksni plovci ili klizni plovci sve zavisno od dubine na kojoj želite pecati. Dobra osobina ovog sistema je što pretražuje širok pojas vodene površine nošen vodenom strujom ili vjetrom. Gdje ima dobrog tu ima  i lošeg. Mana ovog sistema je stalo zabacivanje i mjenjanje kedera.

snoeken-met-verankerd-aas

Drugi način  koji se primjenjuje je sisitem sa usidrenim plovkom koji se koristi  na vodama u kojima ima određenih prepreka recimo u rupama gdje je voda obrasla lopočom, tj. on se koristi tamo gdje želite da fiksirate plovak za jedno mjesto.
Lov štuke bez plovka na dubinku je takođe popularan a može se koristiti na svim vodama kako na rijekama tako i na jezerima. Tkz. “Lift “system omogućava kederu pokretljivost I čini ga privlačnim za štuku. Kretanje kedera je ograničeno preko dva stopera što nam daje mogućnost regulisanja dubine ne kojoj želimo da lovimo štuku. Izuzetno jednostavan sistem može se koristiti na svim lokacijama. Još jedan sistem koji ja upotrebljavam je sistem klasičan dubinski  gdje kedera fiksiram na određenoj dubini uz pomoć trokrake virble. Za izradu ovog sistema vam je potrebno olovo, trokraka virbla sa sajlom. Mana ovog sistema što je keder fiksiran da jednoj dubini i pogodan je za ribolov štuke na plićim mjestima. Takođe često dolazi prilikom zabačaja do spadanja kedera usljed težine olova. Sistem nije predviđen za daleke izbačaje.28122013213

Share

Write you response