Kako napraviti sistem za uspješnu prevaru soma

tra. - 15 2014 | By

Som pripada grupi grabljivica zajedno sa štukom, smuđom, bucovom…Izuzetan predator koji  se hrani u prirodnom okruženju školjkama, pijavicama, glistama, ribama, pticama,  vodenim miševima  i drugom hranom koja mu dođe u vidokrug. Poznato je svim sportskim ribolovcima da som hranu uzima najbolje u toku noći kao i svi predatori osim štuke koja je u većini slučajeva aktivna u toku dana. Ovo ne mora da bude pravilo jer se som uspješno lovi u toku dana naročito kada je promjena vremena i kada je vodostaj u porastu. Porasta vodostaja i blaga pomuta je izuzetna za ribolov soma na rijekama jer veća voda donosi više hrane  što on svakako iskoristi.

Razni načini i sistemi ribolova soma

U praksi ribolovci koriste više sistema i načina ribolova soma. Koliko mamaca toliko i sistema. Svaki mamac na kojeg uspješno lovimo soma podrazumjeva i  sistem koji koristimo u ribolovu. Kako napraviti odgovarajući sistem koji će ispuniti sve uslove za prezentaciju odgovarajućeg mamca je vječito pitanje. Kada koristimo živog kedera problem je u odabiru vrste ribe koju ćemo ponuditi somu, ribe koja stvara dobre vibracije a manje petlja sisteme. Babuška je idealan mamac koja dugo vremena izdrži nakederana na vašu udicu ili trokuku ali zato je izuzetno živahna te vrlo lako upetlja sistem bez obzira na koji način ga pravili. Loveći na babušku primjenjivao sam više sistema, imao dobrih rezultata, ali osnovni problem je uvijek bio upetljavanje sistema. Kada koristimo druge ribe kao mamce javljaju se opet problemi.Prvi problem je postojanost kedera na sistemu. Kladarka, crveperka i bjelica svrstavaju se među najbolje kedere međutim oni su slastan zalogaj  smuđa, štuke, bandara – kostreša, somića i kornjače. Drugi problem što navedene ribe imaju jako mekano meso pa tako prilikom zabacivanja vrlo lako spadaju sa sistema.Uvijek je upitno kada smo riješili da lovimo soma kako obezbjediti određene mamce. Nekada je potrebno da prekopate tonu đubra da pronađete par mrmaka – rovaca koje stavite u kantu, dok dođete do mjesta za pecanje oni se međusobno poubijali, ili prekopate deset kvadarata zemlje pronađete nekoliko glista. Dešava se da pokušavate da ulovite adekvatnog kedera o on baš tada neće da uzima iako som radi kao lud itd….Ljubitelji varaličarskog načina ribolova su rješili taj problem tako što svu potrebnu opremu  imaju kod sebe samo je pitanje odabira varalice ili nekog drugogo vještačkog mamca.

DSCN1822Sistem za uspješnu prevaru soma

U narednom dijelu teksta pokušaću da vas upoznam sa jednim od načina ribolova soma za koji vam nisu potrebne duge pripreme u pogledu mamaca nego samo klasičan dio pribora koji svakodnevno upotrebljavate. Taj način ribolova soma na jezeru Stublaja dugo godina upotrebljava ribolovac po nadimku Dado koji dolazi sa područja Banja luke. Jednostavan sistem za montažu. Pogledajte fotografiju koja će vam sve ispričati. Naime za ovaj sistem ribolova vam je potrebna somovska udica ili šaranska broj 1, komad strune za predvez dužine dvadesetak cm, jedna virbla, olovo od 50 do 90 gr, kopča za olova sa šaranskim sistemom, gumena ili plastična cijev dužine dvadesetak cm radi sprečavanja kačenja. Udica se veže kao za šaranski ribolov sa dlakom na koju postavljamo komadić pluta ili drugog materijala koji odiže udicu sa dna crvene boje.

DSCN1829Način upotrebe sistema

Na ovaj način pecamo tako što se ovakav sistem zabaci na obilježeno mjesto gdje smo riješili da pecamo soma. Mjesto se dobro prihrani sitnom hranom jednom do dva puta dnevno. Hrana mora da bude čvrsto umješana tako da se što duže rastvara u vodi. Ovakav način ribolova funkioniše na taj način što ovako spremljena prihrana privuče mnoštvo ribe na hranjeno mjesto što prouzrokuje određene vibracije . Zainteresovani som privučen vibracijom riba zalijeć   e se na hranjeno mjesto i kupi sve što mu je na putu te tako i naš servirani mamac. Prevara je uspješna sto posto. Ovaj način ribolova soma je izuzetno uspješan i do sada je dao izuzetne rezultata što je rezultiralo ulovljenim kapitalnim somovima preko dvadeset kilograma. Zato probajte loviti soma koristeći ovaj način koji je izuzetno jednostavan i nije zahtjevan . Bistro.
DSCN1803

Share

Write you response