Kako napraviti smuđa u oklopu od soli

ožu. - 20 2014 | By

Listajući  jedan stari broj ribolovačkog magazine pronađem  zanimljiv recept o načinu pripremanja smuđa  u oklopu od soli što ću sa vama čitateljima vrlo rado podijeliti.

Način pripreme

IMG_1044 Za ovaj recept vam je potreban smuđ  težine do 2 kg kojeg treba očistiti  ostaviti  po strani do pripreme smjese za njegovo malterisanje. Potrebno vam je 3 kilograma morske soli dvanaest bjelanaca  i 6 kilograma brašna.. Od namirnica napraviti smjesu. Jednu trećinu smjese staviti kao podlogu na pleh u debljini do 2 cm, u obliku i veličini smuđa sa kojim raspolažete. Očišćenom smuđu zašite stomak u koji ste predhodno stavili tri cijela očišćena krompira. Aluminijskom folijom omotati smuđa i postaviti ga na već pripremljenu podlogu kao da pliva. Ovako položenog smuđa u cjelosti obložiti sa ostatkom smjese tako da bude potpuno pokriven.
Rernu zagrijati na 220 stepeni, staviti pleh sa smuđem, peći jedan sat i dvadeset minuta bez otvaranja. Kada je završeno pećenje smuđa iznjeti na sto , uz pomoć čekića i dlijeta razbiti pažljivo tvrdu koru. Smuđa servirati sa prelivom od maslinovog ulja, bijelog luka, peršuna i limuna. Probajte napraviti. Prijatno.
marnatepsiben

Share

Write you response