Kako odabrati štap za ribolov

velj. - 27 2014 | By

Nikako ne mogu zaboraviti početke ribolova prije četrdesetak godina, prvi susret sa ribarskim štapom, providna Germina dužine čini mi se 1,80 m, kao i mašinice Robi 5. Niko od mene nije bio sretniji kada me je otac odveo u robnu kuću i kupio ribarsku opremu. Uz štap i mašinu kupio mi je 100 metara najlona „ zlatna kornjača „ nekoliko udica Mustad. Nisam mogao spavati tri noći od radosti, a da ne govorim kakav je bio osjećaj kada sam štap ponio ponosno prvi put u ribolov.

Izrada štapova

Danas zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji, svakodnevno se na tržištu mogu pronaći nove verzije  ribarskih štapova napravljene od visoko kvalitetnih materijala raznih proizvođaća. Utakmica između popularnih proizvođaća nikada ne prestaje. Štap koji kupiš ove godine već je zastario iduće. Čini mi se da to sve gubi smisao. Od nekadašnje germine do štapova izrađenih od grafititnih, staklo plastičnih vlakana u kombinaciji sa kevlarom, silicijumom. Sada  kada nabavljamo štap prvo i osnovno je pitanje za koju vrstu ribolova ti je potreban, da li za plovak, varaličarenje, šaranski ribolov, ribolov na hranilicu, ribolov soma, štuke, smuđa…Koliko ljudi toliko ćudi , svega ima na tržištu pa šta ti se svidi. Kina proizvodi punom parom izuzetno jeftin pribor koji je napravljen za jednokratnu upotrebu. Kako izabrati štap, koje akcije, gramaže, težine bacanja?  Prije svega se moramo upoznati sa osnovnim značenjima pojedinih karakteristika koje proizvođać utisne na štap.

DSCN1696

Akcija štapa

Prvo nešto da kažem o akciji štapa tj karakteristici kako štap podnosi opterećenje, kako se savija da li je krut ili savitljiv i do koje se mjere savija. Kruti štapovi se savijaju samo u svom gornjem dijelu i to su štapovi koji imaju akciju vrha. Oznake za ove štapove su različite  tipa „fast action“ ili „A“. Štapovi koji se usljed opterećenja savijaju usvojoj drugoj trećini nazivaju se „poluparabolici“ i nose oznaku „B“, „Medium action“.Štapovi koji se savijaju u kompletu od drške dovrha i prave luk u obliku parabole nazivaju se parabolici i nose oznaku „C“ „parabolik action“. Kruti štapovi su tkz.direktaši sa minimalnom amortizacijom , a koriste se na vodama gdj  ima prepreka i rastinja. Tu neme puno manipulacija i zamaranja, jaki su na kontri tj trenutni. Za ovakve štapove se  opredjeljuju varaličari i ribari koji love na plovak zbog pravovremene i brze kontre. Poluparabilici se koriste za daleke izbačaje sa težim opterećenjima, pogodni su  za dubinske sisteme sa hranilicama . Oni su znatno osjetljiviji i elastičniji od predhodnih i mogu da ublaže nagle trzaje riba.. Takođe ih upotrebljavaju varaličari ali i šaranđije s tim da sa ovih štapova riba slabije spada. Za teški ribolov,  izbacivanja teških opterećenja na velike daljine najpogodniji su parabolici.

Težina bacanja

Kada govorimo o težini bacanja koju podnosi štap  mislimo o jačini štapa, tj. kako podnosi opterećenje prilikom izbačaja predveza sa određenom gramažom. Kada pregledamo štap primjetit ćete na dnu štapa razne natpise proizvođaća izmeđuDSCN1699 ostalog i oznaku recimo „ 20 – 60 gr“. Ovo je oznaka atestirana od strane proizvođaća, a pokazuje raspon težine koju bez problema možemo zabaciti. Pojedini proizvođaći obilježavaju težinu bacanja štapova i izražavaju je librama. To je slučaj sa šaranskim štapovima i recimo „3 lb“ označava da možete sa sigurošću izbaciti opterećenje od 80 – 120 gr.
Kad ste rješili da kupiti štap za određenu vrstu ribolova moj vam je savjet da se prvo dobro raspitate o štapu, proizvođaću , njegovim karakteristikama,pri tome treba da vodite računa da ne kupujete štap samo zato što ga je proizveo renomirani proizvođać pa ga na kraju držite u stalaži. Štap kupite  koji vam odgovara da bi ga svakodnevno koristili u ribolovu. Bistro.

Share

Write you response