Kako osušiti bijelu ribu u ljetnom periodu

lis. - 08 2014 | By

sušena bijela riba 5

Ovaj članak govori o tome kako da se pravilno suši riba kod kuće. Ako ste ljubitelj ribolova i uhvatili ste mnogo ribe, dio ulova može da se osuši. Ali ako niste ljubitelj ribolovamožete kupiti svježe ribe na tržištu, a zatim osušiti.

Dakle, pitanje je kako osušiti ribu u ljetnom periodu?

sušenje bjele ribeObično se suši šaran, amur, deverika, crvenperka i druga bijela riba. Ali, to nije dovoljno da znate koja vrsta ribe se može osušiti, morate znati koju veličinu odabrati ribe. Riba bi trebala biti srednje veličine i ne previše masna. Veliki ili premali uzorci nisu pogodni za sušenje. Najbolje je sušiti ribu težine do jednog kilograma. Kada ste odabrali ribu koju čete  osušiti, morate ribu očistiti od utrobe i temeljito oprati.. Krljušt ne ​​treba očistiti jer će proizvesti  brzo sušenje ribe. Sljedeća faza da se  iz ribe izvuće višak  tekućine. Sledeći korak je salamurenje ribe. Sipajte u posudu tanki sloj soli, a zatim stavite ribu kao sloj, a zatim ponovno sloj soli na sloj ribe. Nastavite do kraja dok imate ribe. Ribu možet prekriti težim predmetom, ili flašom napunjene vode  Tako pripremljena riba   se stavlja na hladno mjesto (može biti podrum, ostava). U ovom slučaju, glavna stvar je da ne pretjerate sa solju. Ako pretjerate sa solju riba će biti strašno slana da je niko neće moći konzumirati, a ako stavite  premalo soli riba će izgubiti svoj okus. Riba bi trebala biti  sušenje bijele ribe 2nekoliko dana u soli. Njena spremnost da se suši je kada je riba  čvrsta, tamno sive boje leđa.

Nakon par dana ribu izvadite iz salamure saperite vodom i stavite u posudu sa vodom, kako bi se riba oslobodila viška soli. Ribu ostavite u vodi jedan sat. Nakon sat vremena izvadite i ribu iz vode i stavite na papirnati ručnik da se malo osuši.

Zatim, ribu treba osušitii. Ako sušite na otvorenom, potrebno je premazati sa octom i uljem da sprečimo dolazak muhe . Sušenje riba samo po sebi traje oko 6-8 dana. To ovisi o veličini ribe. Osušena riba je svjetlo sive boje. Ovako sušenu ribu možete koristiti na razne načine u kuvanju ili samostalno. Prijatno.Na fotografijama pogledajte šta možete iskoristiti od prigodnih stvari da stavite ribu da se suši. Bistro.sušenje bijele ribe 1

Share

Write you response