Kako prevariti ušatu i cipla

srp. - 24 2014 | By

Svaka prevara da bi bila uspješna mora imati odgovarajuće pripreme, pa tako i ova kada je u pitanju morski ribolov tj ribolov cipla i ušate. Kada kriminalac ima namjeru da prevari osobu, on prije svega mora da poznaje način života žrtve, finansijsku situaciju, mjesta gdje izlazi, s kim je društvu, gdje radi, skim živi, s kojim sredstvima raspolaže, a jedna od najbitnijih stavki mora da upozna njegove slabosti koje će iskoristiti u svoju korist. Svaka osoba ima određene sklonosti i slabosti što neko ko ima namjeru da iskoristi mora predhodno dobro da provjeri. Takav je i ribolov pun predpostavki, razmišljanja, raznih teorija o načinu života riba, ishrani, mjestima gdje se nalaze, čime se hrane gdje odmaraju, o uticaju vremenskih prilika na njihovu ishranu itd…Ta spoznaja i mnoge teorije o načinu života riba i njihovoj ishrani otvara mogućnost sportskim ribolovcima da naprave odgovarajući sistem i način ribolova koji bi uspješno prevario ribu da uzme mamac. Što je ribolovac ubjedljiviji u prevari, tj. prezentaciji mamca to je i ribolov uspješniji.

jata cipla

Cipol i ušata uzimaju hranu na površini mora

jata cipla 2Boravkom na moru, često puta smo primjetili da turisti ostatke hrane bacaju u more koji plutaju vodenom površinom. Grehota baciti u kantu, neka pojedu ribe. Ostaci hrane nošeni vodenim strujama udaljavajući se od morske obale u jednom momentu postaju meta napada mnoštva ribe koje svojim prisustvom uznemire vodenu površinu. Da, riba je navikla na takav način ishrane. Riba je u jatu, ko prije zalogaju njegov je. Upravo ta borba za slasnim zalogajem, gdje je riba manje oprezna omogućava nama sportskim ribolovcima mogućnost pravljenja odgovarajućeg sistema za uspješan lov. To je njena slabost a naša prednost. Saznanje da cipol i ušata vole uzimati hranu sa površine mora u ranim jutarnjim satima i spočetkom većeri daje nam određene smjernice u koje vrijeme je potrebno da lovimo tu vrstu ribe. Činjenica da se dižu na površinu vode da se hrane komadima hljeba govori nam o mamcu koji treba da upotrebljavamo. Znači riješili smo pitanje gdje se hrane i na koji mamac se uspješno love, ostalo nam je dakle da napravimo odgovarajući sistem i da vidimo na koji način treba da ih lovimo.

Način ribolova i potrebna oprema

ušata u jatuZa ribolov na površini vode dovoljan je samo osnovni pribor. Skoro svaki štap možete iskoristiti za ovaj način ribolova, kao i mašinicu. Da puno ne pametujem oko toga. Te koristi štap ovog proizvođaća, akcije, težine bacanja, vrste, dužine, koristi štap koji ti dobro leži u ruci i sa kojim možeš uspješno zabacivati predviđenu vrstu mamca. Ista stvar i sa mašinicom. Od pribora, osim štapa i mašinice, za ribolov na ovaj način vam je potrebno najlon, udica i virbla. Poželjno bi bilo koristiti najlon promjera od 0,18 do 0,20 milimetara kao osnovni, i 0,16 za predveze. Izbor udice je jako bitan jer morske ribe imaju jake čeljusti sa sitnim i oštrim zubima Prijedlog da se koriste jače udice malo dužeg vrata veličine od 8 – 16 zavisno od veličine ribe koja se lovi na izabranoj poziciji..

ovo je grubi način izgleda predveza

ovo je grubi način izgleda predveza

Umjesto olova se korist komad hljeba koji postavite na osnovni najlon. Sistem funkcioniše tako što na udice stavite male pahulje hljeba, a na osnovni najlon veći komad u kombinaciji sredine i kore.Tako napravljen sistem se može lako zabaciti dvadesetak metara. Sam pad na površinu vode privuće pozornost riba. Nakon pada u vodu posmatrajte šte se dešava, uz povremeno praćenje najlona koji mora biti opušten. Podrhtavanje najlona je znak da je riba na hrani i da kida komade hljeba. Ne treba ništa preduzimati dok se najlon ne počne jako zatezati što je znak da je riba uzela naš mamac.Vaše je samo da posmatrate morsku površinu i da pratite kretanje riba. Dobar zabac u centar zbivanja daje dobre rezultate. Sistem vežete tako što osnovni najlon zavežete na virblu, a zdruge strane predvez od dvije udice /možeti i tri/. To je sva pamet. Bistro.

Share

Write you response