Kako pripremiti za katranisanje hrastov čamac

ožu. - 18 2014 | By

Čamac je potrebno u toku zimskog perioda izvaditi iz vode i ostaviti na suvom mjestu kako ne bi došlo do trulenja. Pojedine kolege ribari svoje čamce u toku zime ostavljaju potopljene u vodi što i nije loše jer se faktički on na taj način konzervira. Već par sezona nisam izvršio zaštitu svog čamca pam riješio da to učinim u ovim prlijepim martovskim danima. Čamac je najbolje katranisati kada je dnevna temperatura preko dvadeset stepeni. U toku zime sam svog drvenog ljubimca izvadio iz vode i ostavio na suvo mjesto. Čamac je čekao pogodno vrijeme da bi se uradila zaštita  kako bi bio spreman za narednu sezonu.

DSCN1758DSCN1759DSCN1761Zatvaranje otvora na čamcu

Slijedeći upute iskusnih kolega krenuo  sam na adaptaciju zajedno sa kolegama ribarima Igorom i Čipijem. Čamac smo uz pomoć brusilice očistili sa vanjske srane što je stvarno dugotrajan i prljav posao. Kada se čamac dobro očisti od raznih nečistoća pokaže se u pravom svjetlu tj. na njemu se primjete svi otvori i pukotine što je učinio zub vremena. Za drugu fazu renoviranja čamca sam unaprijed pripremio ekserčiće, komadiće lima i kartona /najbolje je koristiti karton od kutija za cipele/. Otvore na čamcu tj. pukotine sa vanjske strane smo prvo prekrili komadima kartona a onda postavljali limiće i zakivali malim ekserčićima sa većom glavom. Najbolje je koristiti ne hrđajuće eksere. Jedan mali savjet, obzirom da je ekserčiće veoma teško zakivati u lim, predhodno uz pomoć većeg eksera ili nekog drugog prigodnog sredstva napravite rupice u limu što će vam znatno olakšati rad.

Neuspjeli pokušaj katranisanja

DSCN1762

U toku rada primjetilo da nam neće biti dovoljno eksera pa sam morao otići do prodavnice. Nikad se ne može sve pripremiti jer tek kad uradiš prvu fazu vidiš šta će ti zatrebati u drugoj fazi rada. Na samom početku rada stavili smo katran na vatru i ja sam bio zadužen da vodima računa o tome. Katrana smo stavili skoro do vrha šerpe što je najvjerovatnije bila greška zbog događaja koji će da uslijede. Dok sam otišao do prodavnice i vratio se dočekalo me iznenađenje. U mom odsustvu moje kolege su dobro naložili vatru da bi katran što prije provrio,  zauzeti zakivanjem limića nisu obratili pažnju kada je došlo do kipljenja  i zapalenja katrana što je prozrokovalo požar manjih razmjera. Sreća da je čamac katranisan uz samo jezero pa su požar mogli lako lokalizovati. Krenuli da katranišemo čamac a katran izgorio, eto šta se dogodi usljed nedostatka iskustva. Upravo zato i pišem ovaj članak da bi kolege ribari koji sami pristupe katranisanju svog čamca obratili pažnju na ovaj događaj da se njima ne bi isto ili slično dogodilo. Zato oprez nikada nemojte kantu u kojoj topite katran da napunite do vrha, ostavite prostora da katran može da provri a da tom prilikom ne prelazi ivice, i nikada ne ložite prejaku vatru nego umjerenu. Nakon ovog događaja svoja dva prijatelja sam nazvao Lolek i Bolek. Mali znak nepažnje zna da ima velike posljedice.Nakon ovog događaja čamac smo okrenuli sa druge strane , očistili  uz pomoć brusilice i pripremili za nanošenje lanenog ulja i zaštitne boje a katranisane smo ostavili za drugi dan. Bistro.

Share

Write you response