Kako šaranu prezentirati odgovarajući mamac i prihranu

lis. - 02 2014 | By

šaran i boilo 1

Prihrana šarana i mamci

šaran i boilo 2Radi uspješnog ribolova šarana neophodno je dobro poznavati njegove osobine, tj njegove običaje u pogledu odabira pozicije za uzimanje hrane a naročito odabir hrane u različita doba godine. Znači neophodno je svakom ribolovcu prije preduzimanja bilo koje taktike ribolova i prihrane odabrati pravo mjesto tj poziciju gdje se šaran zadržava. Kada smo odabrali poziciju onda dolazi do primjene odabira načina primame i prezentacije odgovarajućeg mamca.
Ribolov šarana boilom svakim danom je sve zastupljeniji način ribolova kako na komercijalnim tako i na divljim vodama. Na pojedim komercijalnim vodama šarana je veoma teško uloviti na klasične mamce kao što su kukuruz i ostale žitarice, jer je već stekao naviku da se hrani boilima koje mu omogućavaju veoma dobru ishranu sa svim potrebnim sastojcima.

Kako privući šarana na hranjeno mjesto i kako prezentovati mamac je veoma bitno pitanje?

šaran i boilo 3Kada boilu zabacimo samu na izabranu lokaciju manje će biti privlačna nego kad uz nju zabacimo mješavinu mamaca praveći tom prilikom razne kombinacije. Jedna od kombinacija je kuhana konoplja i pelet sa boilima. Boile se mogu prelomiti na više komada a uz tu kombinaciju dodati kukuruza šećerca ili drugih konzerviranih žitarica. Komadi boila svakako brže odašilju poruku izuzetno osjetljivom čulu mirisa kod šarana. Inače ovakva prezentacija mamca će duže zadržati više vrsta riba na odabranoj lokaciji. Konoplja je sjemenka koja je sastojak svake šaranske prihrane koja neodoljivo privlači šarana. Sitna je i lako probavljiva pa samim tim duže zadržava šarana na hranjenom mjestu. Pelet nakon dodira sa vodom otpušta u vodu atraktore kao i rezana boila. Šaran na hranjenoj lokaciji sa raširenim tepihom raznovrsne prihrane koja mu je prezentovana, vrlo lako dođe do vaše boile koja je namamčena na udicu.

Načini prezentacije prihrane:

Za prezentaciju prihrane danas se koriste razna sredstva od mini helikoptera, čamaca do ručnih tehnika prihranjivanja uz pomoć pračke, raketa i bacačkih palica. Ručne tehnike zahtjevaju određeni stepen iskustva i dosta treniranja radi uspješnije prezentacije mamca na određenu lokaciju. Nestručno korištenje ručnih tehnika razbacuje hranu na razne lokacije te samim tim odvlači ribu na druge pozicije daleko od vašeg zabačenog mamca. Zato bacaj dok ne budeš siguran u sebe da možeš baciti prihranu na tačno određeno mjesto.

Ribolov na više dana:

šaran i boilo 4Idealno prihranjivanje je ono koje traje duži period kada šarana pokušavamo da upoznamo sa mamcem. Tada je potrebno prihranom pokriti šire područje ribolovnog mjesta – lokacije upotrebom sjemenki peleta i boila. Svakim narednim hranjenjem smanjujemo količinu paleta dok povećavamo količinu boili. Takođe sužavamo lokaciju hranjenja tako da šarana navodimo na željeno mjesto. Treće i četvrto hranjenje je samo boilima na poziciji na kojoj ćemo loviti. Nakon hranjenja prvi dan ribolova zabacujemo štapove s nekoliko boila na PVA traci i čekamo izvjesno vrijeme da li će doći do udarca. Nakon dva do tri sata ako se šaran javi ponovo prihranite sa manjom količinom boili , a ako se ne javi pojačajte prihranu.

Ribolov u dane vikenda

šaran i boiloPrilikom odlaska na vikend ribolove, koji su inače najviše zastupljeni kod šaranskog ribolova, nismo u mogučnosti prihranjivati unaprijed, te je tako veća neizvjesnost što se tiče ulova. Kako primamiti ribu za veoma kratko vrijeme je pitanje pitanja. Prije svega bitno je prikupite informacije o vodi na kojoj namjeravamo pecati.Prvih nekoliko sati prihranu ćemo bacati na taj način što čemo baciti nekoliko šaka boila, sjemenki i peleta. Nakon toga pratimo šta se događa. Ako se ništa nije dogodilo, a radi se o velikom jezeru ili akumulaciji način ishrane moramo znatno promjeniti s tim što ćemo znatno pojačati prihranu, pa čak i do 5 kg ako se radi o manjem jezeru ili akumulaciji do 2 kg. Na komercijalnim vodama koje su svakodnevno napadnute od strane sportskih ribolovaca, nakon svakog ulova dodatno prihranjivati sa šakom boili. Posljednji dan ribolova prihranu u cijelosti isključiti, samo koristiti eventualno PVA dodatak sa manje hrane.

Ribolov na jedan dan:

šaran i boilo 6Kada ste odlučili loviti šarana jedan dan onda je najbolje zabaciti štapove namamčene samo sa boilom i posmatrati znakove na vodi – tj. znakove šaranske aktivnosti koji se ogledaju u mjehurićima koji nastanu prilikom hranjenja, izbacivanje iz vode…Ako se nakon izvjesnog vremena ništa ne događa tada pristupite hranjenju. Da li pračkom ako se radi o manjim udaljenostima, ili raketom ako se radi o daljim pozicijama to je po vašem izboru s tim da je najbolje prihranjivati alatom koji najmanje uznemiruje ribu. Raketa je zaista dobar način prihrane jer je izetno precizna a možemo prihranjivati sa svim vrstama hrane. Vodite računa da je kratak period ribolova te je potrebno bacati minimalne količine prihrane.
Jako bitna stvar kod korištenja prihrane je sastav boile u odnosu na godišnje doba. U proljeće, dok su vode hladne, potrebe šarana za energijom su jako velike a kako dolazi ljeto i porast temperature vode tako i potrebe za energijom prestaju. Dolaskom jeseni, vode se počnu lagano hladiti u očekivanju zime potrebe šarana za dodatnom energijom raste. Iz tih razloga izbor boila je jako bitan, u proljeće i jesen birajte boile veće energetske vrijednosti sa više ulja i masnih komponenti a za ljeto lagana boila sa manje energetskim sadržajem. Ne treba mješati hranjive i energetske vrijednosti. Htranjivu vrijednost predstavlja dobro izbalansirana hrana koja sadrži sve što je potrebno za život bjelančevine, ugljikohidrate, masnoće vitamine i minerale, Znači da sportski ribolovac mora imati u vidu sve faktore koji utiču na rad ribe, pa na osnovu toga donositi zaključke o načinu prihranjivanja i odabiru odgovarajuće boile za mamac. Bistro.

Share

Write you response