Kako spriječiti zapetljavanje sistema

kol. - 14 2014 | By

Dobro nahranjeno mjesto, solidan zabac, ostaje nam da čekamo zvuk signalizatora. Nikada nisam bio pristalica češćeg zabacivanja prilikom ribolova šarana naročito na vodama sa manjom dubinom. Izbjegavam svako uznemiravanje ribe i strategiju pecanja usmjeravam u tom pravcu. Siguran mamac na udici, kome ne može ništa dosadna bijela riba a pogotovo somići je najbolji izbor. Znači kada si zabacio takav mamac možeš biti siguran. Ali pitanje da li mamac pravilno pao na dno je zaista diskutabilno. Mada uvijek prilikom izbačaja pratim kretanje kompletnog sistema do neposrednog kontakta sa vodom dešava se da ponekad izvučem sistem iz vode a on umršen oko olova kako je najgore. To je ono najgore što se može dogoditi ribolovcu. Cijelu noć dreždiš kao sovuljaga čekajući udarac a ujutru razočarenje. Đaba lajati na zvijezde i spominjti imena svetaca. Najbolje u tom momentu naći magarca pa se slikati sa njim ne bi se primjetila neka razlika. U dosadašnjoj praksi sam primjetio da se najčešće petljaju sistemi napravljeni od mekane strune, predvezi kod kojih su mamci na dužoj dlaci, duži predvezi.  DSCN1807

Načini petljanja – silikonske tube

DSCN2447Dakle da krenemo redom. Najčešće petljanje je kada se predvoz omota oko osnovnog najlona i strune. Taj problem se rješava tubama od silikona ili plastike kroz koji prolazi najlon a montiraju se iznad olova. Osim što sprečavaju petljanje one štite najlon od oštrih šaranskih peraja Postavljanje lead cora čija je uloga da dio sistema od olova prema štapu drži na dnu isto tako sprečava petljanje predveza, međutim sa jednom manom mogućeg kačenja udice za upredeni dio. Za one koji neznaju, lead cor je pleteni materijal koji se radi u večim promjerima, u sredini otežan olovnom žicom.

Tehnika stiff rig

Da bi spriječili petljanje sistema u šaranskom ribolovu se najčeće koriste DSCN2445upredenice koje su presvučene plastičnim omotačem. Vanjski plastični omotač lako se skida i na taj način se dobije kombinacija krutog dijela koji služi da se predvez ne petlja kod zabacivanja i mekanog dijela koji omogučava prirodno ponašanje mamca u vodi. Isto tako može se kombinovati flourocarbon sa mekanom upredenicom. Kruta verzija predveza stff rig podrazumjeva pravljenje predveza bez guljenja omotača upredenice gdje je zapetljavanje ovakvog sistema svedeno na minimum.Kada na ovakav predvez postavimo konusnu gumicu onda je to kraj našim brigama.

Konusna gumica

Predvezi od mekanih upredenica su najviše podložni petljanju kod zabacivanja ali i za to ima lijeka. Konusna gumica –anti tangle sleeves- je namjenjena za stavljanje na predveze sa mekanim upredenicama, svojim užim dijelom su okrenute prema udici, a deblji dio se navlači na virblu. Kod zabacivanja gumica potiskuje predvez dalje od olova i ostatka sistema.
Kao što sam na početku rekao potrebno je pratiti sistem prilikom zabacivanja jer recimo jak vjetar, sunce u oči mogu prouzrokavati probleme. Ja praktikujem da uvijek povučem blago sistem prema sebi nakon propadanja prema dnu. Isto tako nikada ne zabacujte oštro, nego uvijek u širem luku gdje sistem ostvaruje blaži kontakt sa vodenom površinom. Ponekad se dešava da gospoda patuljasti somići „zapetljaju što se zapetljati ne može“, da nakon toga samo sveti Ilija to može raspetljati. Bistro.DSCN2447DSCN2449DSCN2446DSCN1902

Share

Write you response