Kako uloviti mrenu kotrljanjem

srp. - 18 2014 | By

Mrena se smatra za jednu od najsnažnijih vrsta riječnih riba, stanovnik bržeg dijela riječnog toka, nevjerovatan borac koja prilikom kačenja na udicu pruža sportskom ribolovcu nevjerovatan osjećaj. Nemoguće je mrenu uporediti sa drugim ribama, ali mogu reći iz ličnog iskustva da je poput šarana i soma zajedno što se tiče snage, što se tiće otpora koji pruža nema ribe sa kojom se može uporediti. To je riba koja voli kada rijeka nadolazi i i kada se muti jer mutnina nanosi obilje hrane.

mrena kotrljanje

Šta je kotrljanje

mrena u rijeciNema ništa bez starih sistema i načina ribolova, ono što su ribolovci koristili nekad i sada je u primjeni, nema tu nekih bitnih promjena osim u kvalitetu udica i najlona. Sistem je isti sve su ostalo nijanse. Kotrljanje je način ribolova koji je najbliži varaličarenju po svim karakteristikama, s jednom razlikom što se prilikom kotrljanja mamac pušta niz rječnu maticu, slobodno nošen vodenom strujom. Da bi uspješno lovili mrenu kao prvo moramo prepoznati mjesto gdje se ona zadržava. Mrenu je najbolje tražiti tamo gdje su pješčani i šljunčani sprudovi koji nastaju na kraju unutarnjih zavoja rijeke. To su obično plića mjesta, izlazi iz virova gdje je protok vode znatno brži. Dno vodenog korita je u većini slučajeva ravno, bez zapreka jer se radi o o dijelu rijeke gdje je veći protok vode pa se tako strana tijela vrlo teško zadržavaju. To je predpostavka, gdje tražiti mrenu, ali takva konstatacija mora biti potvrđena. Prije odlaska u ribolov posmatrajte lokaciju gdje želite pecati mrenu. Ona je riba koja odaje svoju poziciju jer u ranim jutarnjim i večernjim satima bučno izlazi na površinu vode.

Kako napraviti sistem za kotrljanje

kotrljanjeZa pravljenje sistema koji se koristi za kotrljanje potrebno vam je kopljasto olovo težine od od 10 do 30g, ispod njega virbla i predvez dužine dvadesetak cm. Udica mora biti snažna i široka sa kukicama na vratu radi boljeg postavljanja gliste .Udicu je najbolje vezati na tankoj upredenoj struni koju će mrena teško osjetiti prilikom uzimanja mamca, a koja će omogućiti prirodnije ponašanje mamaca u vodenoj struji. Osim gliste zdenka umješana sa sredinom hljeba, i komadić mesnog nareska su dobri mamci za početak sezone tj u proljetnom dijelu ribolova. Lovi se na taj način što se sistem zabaci u vodeni tok, tako da vodene struja zateže najlon i pomjera olovo kotrljajući mamac niz rijeku. Olovo mora biti prilagođeno brzini protoka vode, tako da ne bude prelagano niti preteško. Ako je preteško ono se zadržava na riječnom dnu i nema efekta, ako je lagano prebrzo se kotrlja tako da na licu mjesta prvo isprobate sistem a onda ga stavite u upotrebu. Dobra osobina olova je ako se povremeno zadržava na određenoj lokaciji, ali se vrlo brzo pomjera nošeno vodenom strujom koja djeluje na cijeli sistem. Umjesto ovakvog načina ribolova možete koristiti još jednostavniji sistem koristeći jig udicu. Na jig udicu postavite veću kišnu glistu i polako je puštate niz vodenu struju, lagano povremeno podižući jig glavu. Za mamac možete koristiti pijavicu ili mrmka što se pokazalo vrlo uspiješnim u lovu većih primjeraka. Bistro.

Share

Write you response