Kako uloviti oradu i cipla

srp. - 03 2014 | By

DSCN1271Svako ljetovanje željno očekujem, neko iz razloga sunčanja, kupanja , dugih šetnji i predivnog mediteranskog zraka a ja uvijek mimo ljude radujem se ribarenju. Dok se drugi cvare i prevrću na plaži kao ražnjevi ja sam uvijek u blizini nekog zalutalog ribara koji neumorno traga za ulovom.Nađe čovjek srodnu dušu. Neznam samo kako smo svi isti kao da nas je jedna majka rodila a dolazimo iz različitih krajeva. Uzimali išta, da li se nešto javljalo, našta pecaš, baci tamo tamo je riba i hiljade drugih pitanja i podpitanja. Samo se jednom dogodilo da ne ponesem ribarsku opremu na more, ni te godine nisam mogao izdržati nego sam bio prinuđen da kupim štap, mašinu i ostali sitni pribor. Ta me greška skupo koštala jer sam bio prinuđen da kupim jako lošu opremu po dvostruko većoj cijeni. Zato ribolovci pamet u glavu, uvijek nosite opremu sa sobom jer teško je gledati drugog da peca. .Kako tada napravih grešku, dođoh pameti pa na more nosim dva štapa, neka jednog u rezervi.

Potreban pribor i oprema

DSCN1336  Za uspješan ribolova na moru potreban vam je lagani  štap za plovak – što duži to bolje radi efikasnije kontre obzirom da se peca na većim udaljenostima od obale. Mašinica takođe mora biti prilagođena ribolovu na plovak, sa špulom koja prima najmanje 150 metara najlona 0,18 . Najlon mora biti kvalitetan. Obično koristim osnovni najlon 0,18 ili 0,20 a za predvez od 0,16 – 0,18. Za sistem koji koristim prilikom ribolova cipla i orade koristim klizne plovke težine od 8 – 10 gr. Klizni plovak se inače koristi radi daljih izbačaja i veće dubine na kojoj pecam. Neophodno je da u priboru imate rezerve najmanje 100 udica veličine 10 – 12, obzirom da vam je potrebno za jedan predvez od 7-10 udica. Od pribora osim plovka i udica neophodni su stoperi i klizna olova. Stoperi moraju da budu izuzetno kvalitetni da dobro prijanjaju za najlon i da se prilikom zabačaja ne pomjeraju. Vodite računa o veličini stopera i provodnicima na štapu. Bolje vam je da izaberete štap sa malo većim vodilicama da nebi došlo do komplikacije prilikom zabacivanja. Ako koristite meč štapove sa uskim vodilicama dolazi do zapinjanja stopera što prouzrokuje stalno pomjeranje dubine, oduzima mnogo vremena i niz drugih komplikacija. Težinu kliznog olova određujete na osnovu težine hljeba kojeg koristite prilikom svakog zabačaja. Sistem koji koristim je klasičan. Znači na osnovni najlon postavim stoper, zatim navučem plovak- perlica.- stoper-klizno olovo-gumena perlica-virbla-predvez od desetak udica. Ovaj postupak se ne mora posebno objašnjavati jer se radi o osnovnom predvezu za ribolov upotrebom kliznog plovka.

Sistem bez korištenja plovka

U nekoliko rečenica ću pokušati da vam objasnim dva načina na koji možete koristiti plovak prilikom pecanja cipla na površinskom i dubinskom dijelu vode. Boravkom na moru vjerovatno ste primjetili kada bacite ostatke hljeba u more da on pluta i kreće se površinom mora nošen vodenim strujama. U jednom momentu primjetite da voda uskuva na mjestu gdje se nalaze komadi hljeba. To je znak da je cipol došao na hranu. U toku dana kada je dosta kupaća to se dešava na većoj udaljenosti od obale, a dolaskom noći i u ranim jutarnjim satima cipol prilazi sve bliže obali. Taj način ishrane cipola su primjetili ribolovci i napravili sistem koji neko naziva „jež”. Naime radi se o tome da se na najlon naveže desetak udica kojim se omota veći komad hljeba, stim da se u hljeb zabodu prva i zadnja udica dok ostale slobodno vise. Cipol navikao da se hrani na površini vode ostatcima hljeba, neoprezno kida komadiće hljeba i bude zakačen na golu udicu. No to je metoda koja traje malo duže i za takav način ribolova morate odvojiti više vremena. Na ovaj način se u većini slučajeva love cipli i po koja bukvica s početka večeri.

Sistem uz upotrebu kliznog plovka

Međutim, ja koristim sličan sistem koji funkcioniše po istom principu uz korištenje kliznog plovka. Cipla, oradu i ušatu lovim na dubini od 4-6 metara rano ujutro kada je morska obala bez posjetilaca i kasno popodne kada se raziđu kupaći..Obavezna prihrana od starog hljeba i slane srdele. Naprave se malo tvrđe kugle.Za ribolov na ovaj način koristim svjež hljeb. Malo veći komad hljeba veličine rakijske čašice omotam udicama stim da u hljeb zabijem prvu i zadnju udicu koje sprećavaju spadanje hljeba prilikom zabačaja. Orada i ušata ponuđeni hljeb uzimaju energično tako da plovak odmah nestaje ispod površine vode dok se cipli malo duže igraju sa mamcem pa je bolje malo sačekati.Izuzetno efikasna metoda ribolova gararantuje dobar ulov. Lagan pribor, žestok otpor zakačene ribe, savijanje štapa do maksimuma će vam svakako pružiti nvjerovatno zadovoljstvo i uživanje u svakom trenutku ribolova. O ukusu ribe pripremljene na gradelama u kombinaiji sa bijelim lukom, maslinovim uljem i ružmarinom ne trebam da vam pišem.. Bistro.DSCN1287DSCN1305DSCN1300DSCN1274

Share

Write you response