Kako uloviti šarana divljaka

lip. - 19 2014 | By

Za ribolovca je najbitnije da poznaje rijeku, konfiguraciju tla, zapreke u vodi, jačinu vodenog toga. Kada je prikupio sva saznanja slijedi detaljna analiza i donošenje određenih zaključaka o načinu ribolova pojedinih vrsta riba. Kao jedan od preduslova za uspješan ribolov potrebno je poznavati način života ribe koju namjerava pecati, uz to i njene navike i mjesta gdje se hrani.

Šaran divljak

divlji šaran

Ribolov divlje ribe u rječnim tokovima se u mnogome razlikuje od ribolova na privatnim jezerima, akumulacijama gdje su se maltene pojedini ribolovci u više navrata upoznavali sa jednom ribom, čak su pojedini primjerci dobijali i nadimke. Mnogi ribolovci koji se bave savremenim šaranskim ribolovom gdje je „hemija“ glavni dodatak ribarskom priboru postižu slabe rezultate u borbi sa prevejanim riječnim liscom.Rječ je o divljem šaranu – divljaku. Šta zna šaran šta je hemija. Kako kažu stari ljudi navika je od ljubavi jača.Navikao na prirodnu hranu koju nalazi u riječnim koritima izuzetno je sumnjičav u poređenju sa šaranom koji živi u vještačkom jezeru kome se boila nalaze u svakodnevnom meniju. Prorodna hrana divljem šaranu daje nevjerovatnu snagu i izdržljivost što u kombinaciji sa njegovim vretenastim tijelom prestavlja veliki izazov svakom sportskom ribolovcu, i nezaboravan trenutak prilikom ostvarenog kontakta. Upravo iz razloga nevjerovatne borbenosti prilikom kačenja na udicu predstavlja broj jedan u sportskom ribolovu.

Mjesto za hranjenje

Kada smo pronašli mjesto gdje ćemo loviti šarana prelazimo na drugu fazu a radi se o prihrani koja je glavni adut u rukama sportskog ribolovca. U tom kontekstu ne treba puno pametovati nego prije svega obilježiti mjesto hranjenja. Prilikom odabira mjesta vodite računa da strujanje vode bude umjereno sa maksimalnom dubinom do 5 metara. Ako nemate prirodnog orjentira za precizno hranjenje možete koristiti komad tanjeg konopa, bovu napravljenu od plastične flaše, ciglu ili nešto slićno što se neće pomjerati sa riječnog dna.Idealni su uslovi kada imate na raspolaganju čamac, međutim ako nemate čamac mogu se koristiti druga prigodna sredstva /šlauf, dušek, dječiji čamac/. Ovo vam sve ne treba ako nađete poziciju da ribu možete prihranjivati sa obale.

Način prihraneslika divlji šaran šarana :

Šarana hranite isključivo kuvanim kukuruzom. Kukuruz neko kuva dok totalno ne omekša, tj dok zrna ne popucaju. To je veoma dobro ukoliko u vodi nema dosadnih somića koji za veoma kratko vrijeme pojedu ogromne količine kukuruza. Prekuvan kukuruz šaran brzo vari što stvara uslove da veoma brzo opet dođe na hranjeno mjesto. Obzirom da u rijekama osim šarana ima i druge ribe koja konzumira kukuruz uvijek morate računati da bacite što više hrane u prva dva hranjenja. Svako naredno hranjenje smanjujte Recimo sa deset kilograma kuvanog kukuruza u prva dva hranjenja smanjite na dva kilograma pred samo pecanje. Poslije svakog uzimanja neophodno je dodatno prihraniti sa manjom količinom kukuruza kako bi šarana zadržali na hranjenom mjestu.Ako bacate kuvani kukuruz u zrnu uvijek ga bacajte negdje iznad bove uzimajući u obzir brzinu vodenog toka i dubinu odabranog mjesta. Pojedini sportski ribolovci prilikom bacanja prihrane sa obale radi daljih izbačaja prave kugle u kombinaciji sitna hrana – kukuruz, dok pojedinci kuvani kukuruz stavljaju u kese za zamrzivač praveći ledene lopte koje s lakoćom bacaju na hranjeno mjesto. Poštujte uvijek nepisano pravilo čime prihranjujete time i mamčite vaše udice.Na dlaku postavite dva ili tri zrna kukuruza. Ako je riječno dno muljevito koristite malo duži predvez i pljosnatije olovo manje gramaže koje slabije propada. Možete kombinovati dva zrna kukuruza sa podizačem ili zrnom stiropola. Kada ste sve završili pristupite ribolovu za koji treba da odvojite najmanje dva do tri dana. Uporni pobjeđuju zato ako se šaran ne javi nastavite sa aktivnostima jer potrebno je vremena da šaran stekne naviku da se hrani na određenoj pozicji. Bistro.

Share

Write you response