Komarci prvi znak da je riba proradila

kol. - 11 2014 | By

Neće riba dok komarci ne počnu ujedati. Tako reće jedan stari čiča, koji onako sa strane posmatraše ribolovce koji pokušavaju prvi proljetni ribolov..Nikada nisam razmišljao o ovoj činjenici, na trenutak pomislih da lupa gluposti, ali kad vratim film unazad vidim da je čiča u pravu. komarac ujeda

Komarac pije dvije svoje težine krvi

Nikada do sada nisam lovio šarana i amura a da sebi nisam udario barem pet, šest šamara braneći se od ove skoro nevidljive napasti. Nekad su toliko sitni, da ga primjetiš tek onda kada osjetiš ubod, ali tada je već kasno, a nekada kao dobro uhranjeni krmci opsjedaju nezaštićene dijelove tijela. Koriste svaku priliku da izvrše napad iz zasjede kada se najmanje nadaš, sa dobro pripremljenim jedinicama koje se ustremljuju na različite dijelove tijela. Dok jedne uništavaš na nogama drugi opsjedaju glavu sa namjerom direktnog konektovanja na glavne arterije koje su pune dobro masne i slatke krvi sportskih ribolovca. Koliko su krvožedni osjetio sam na svojoj koži više hiljada puta ali nikako ne mogu zaboraviti jednu situaciju kada sam na ruci osjetio jako peckanje, primjetivši komančerosa koji je ispumpavao moju krv direktno iz vene. On je promjenio boju u jarko crvenu, veoma teško je uzletio sa moje ruke od težine popijene krvi da bi nakon uzletanja pao na površinu vode.Poginu lola od moje krvi, da li zbog alkohola ili zbog pretovara veliko je pitanje.

Komarac ne ujeda baš svakoga

komarac izled mjestaPočetak ribolova soma u rano proljeće je veoma atraktivan dio ribolova na rijeci Savi. Izlazak soma u pliće i brže dijelove riječnog korita radi oslobađanja od nametnika poznato je sportskim ribolovcima pa je zauzimanje dobrih pozicija jako bitno radi uspješnog ribolova. Veoma dobre pozicije su u mjestima Bistrica i Gašnica, gdje je obala Save obrasla niskim rastinjem koje svojim izgledom i neprohodnim djelovima podsjeća na đunglu.Jednom rječju raj za komarce. Koliko traju pripreme za ribolov soma, isto tako samo mnogo komplikovanije su pripreme za odbranu od komančerosa. Komarci napadaju u dvije etape s početkom večeri i pred zoru taman u vrijeme kad som najintezivnije uzima hranu. Pored svih mogućih sprejeva, maza, otvorene vatre sa velikim dodatkom vlažne trave, garderobe koja pokriva skoro sve dijelove tijela, oni ipak pronađu način da se konektuju. Nema ništa gore kad se dobro obućeš, znoj te razgiza, a čete organizovanih komaraca napadaju tražeći nezaštičene pozicije. Ujedi me konačno pa me popusti, nemoj zujati. Kolika upornost da ujede, da čovjeka drži tako našpanovanog da o njima moraš stalno razmišljati. I tako, dva druga riješiše pecati soma u Gašnici, čuli smo da dobro radi, spremili smo opremu, naoružali se raznim sredstvima protiv komaraca i pravo na lokaciju.Ponijeli mrmaka ko u priči. Vrijeme dobro, sunčano, pomalo sparno. Krenuli smo ranije kako bi zauzeli poziciju kraj vode i obavili sve pripreme Štapovi zabačeni, nigdje ni jednog komarca.. Sa naše desne strane još je jedan ribolovac zabacio štapove, go do pasa, crne puti po čemu smo procijenili da je mještanin.Sve je bilo dobro do momenta zalaženja sunca kada su dobro organizovane jedinice komaraca izvršile desant na nas dvojicu. Stotine miliona komada komaraca a ja i „babo“ sami. Nikada u životu do tada nisam imao takav susret. Sve je bilo spremno za odbranu, vatra, dim, razne vrste maza. Sva sredstva smo upotrijebili, ali ipak poneki pronađe nezaštičeni dio. Da čovjek ne povjeruje da se oko nas stvorio oblak komaraca. Mi se branimo na smrt, a ribar pored nas i dalje go do pojasa, samo ponekad mane rukom. Kakav je to čovjek da li uopšte ima krv to mi nikada neće biti jasno. To je sigurno za Ginisa. Da li uopšte ima krvi, ili krv pliva u alkoholu, ili je neka posebna krvna grupa koju komarci izbjegavaju. Možda ima tako debelu kožu da je komarci svojim rilicama ne mogu da probiju. Nešto jest, a šta je to je veliki znak pitanja.

Početak života komarca

komarac larvaDa bi odgovorili na mnoga pitanja moramo nešto više saznati o načinu života komaraca.Oni su kukci sa dva krila, koji su aktivni od ranog proljeća do jesene. Njihove aktivnosti zavise od temperature i vlažnosti tj. količine padavina. Oplođena ženka na vodenu površinu položi do 400 jajašaca. Kada temperaura vode pređe 15 stepeni iz jaja se izležu larve koje nastave živjeti u vodi. One brzo rastu hraneći se mikroorganizmima i raspadnutim organskim materijama, mjenjajući opnu nekoliko puta, do metamorfoze u kukuljicu. Iz kukuljice za nekoliko dana izađe komarac. Mužjaci se hrane nektarom i njihova uloga je u produženju vrste. Formiraju rojeve kako bi privukli pažnjuu ženki. Ženka kao i svako drugo žensko mora piti krv koja je izvor bjelančevina koje su neophodne za razvijanje jajašaca. Potrebno je da prođe samo desed dana nakon parenja da ženka položi jaja a sedam dana da se iz jaja razvije nova generacija krvopija.

Ujed komarca zna biti opasan

Poput krpelja, komarica prilikom ujeda u krv izlučuje sadržaj pljuvačnih žlijezda koje sprečavaju ugrušavanje. Sadržaj žlijezda je otrovan zbog čega se pojavljuje crvenilo na koži propraćeno otokom i svrabom.Obzirom da komarica uzima krv sa više strana postoji mogučnost prenošenja određenih bolesti od kojih su najpoznatije malarija i žuta groznica. Srećom vrlo rijetka bolest registrovana u našim krajevima.
Kako se boriti sa komarcima. Država obično vrši dezinsekciju kojom se pokušava uništiti larve komaraca, kao i zaprašivanje terena gdje su zastupljeni komarci u velikom broju. Vrlo slabi rezultati obzirom da ženka polaže nekoliko puta jaja u toku godine.. Na koji način se čovjek može boriti protiv ove napasti je vrlo upitno. Isušivati vodotoke, barice, lokvice to je veoma veliki posao, obzirom da ženki za polaganje jajašaca je dovoljna mala količina vode koja se recimo akumulira u jednoj praznoj saksiji od cvijeća. U narodu kažu „sizifov“ posao. Nije ostalo ništa drugo nego se dobro zaštititi prije odlaska u ribolov i izdržati nekoliko sati velikog pritiska ženki kojima je krv neophodna za produženje vrste. Bistro.

Share

Write you response