Krpelj – opasan insekt

kol. - 08 2014 | By

Postoji ona narodna izreka „dosadan si kao krpelj“. Dobro što je dosadan ali što je opasan do je druga priča. Razgovarah tako slučajno sa jednim poznanikom koji je preživio ujeden zaraženog krpelja. Priča je nevjerovatna ali dosta poučna naročito za nas sportske ribolovce koji veliki dio svoga života provodimo u druženju sa prirodom i boravkom pod otvorenim nebom. Čovjek bio u ribolovu na rijeci Savi. Nakon izvjesnog vremena njegovo zdravstveno stanje se pogoršalo. Ujed krpelja nije primjetio, pa tako prilikom obavljanja ljekarskih pretraga pažnja nije usmjerena u tom smjeru. Svakim danom sve mršaviji i bolesniji, a ljekari ko ljekari, lijeka nema kao ni dijagnoze. Nakon izvjesnog vremena iscrpljen od bolesti po preporuci javi se u vojno medicinsku ustanovu u Beogradu gdje je imao sreću da ga pregleda iskusni ljekar koji na osnovu nalaza konstatovao da se radi o ugrizu krpelja. Proteklo je od tada mnogo godina posljedice su ostale, taj strah od toliko male životinjice koja promjeni čovjeku način života u cijelosti je ostao duboku urezan.krpelj sl 1

Ujed krpelja

krpelj na psuKrpelj je insekti iz porodice pauka, rsprostranjen po šumama , livadama, ali se nađe u gradskim parkovima, zasadima ukrasnog bilja, travnatom terenu. Njegove aktivnosti započinju početkom proljeća i u jesen. Veličina se kreće od 2 do 7 mm, mužijaci su tamnije boje dok su ženke lako prepoznatljive po crvenom polumjesecu na stražnjem dijelu tijela. U prirodi zauzimaju najisturenije djelove biljaka, na samim vrhovima gdje čekaju svoje žrtve. Obično su žrtve stada ovaca, i slične skupine sisavaca, poneki zalutali pas. I tako jadni psić vršeći nuždu redovnim zalivanjem grmova i travnatih izdanaka bude sačekan u zasjedi i napadnut od dosadnog krpelja.

Šta činiti kada primjetite krpelja duboko uronjenog u kožu?

ujed krpeljaU većini slučajeva ljudi na razne načine koristeći razna prigodna sredstva pokušavaju da odstrane krpelja iz kože, pa tako zalijevaju krpelja vrelim uljem, petrolejom, benzinom, lakom za nokte i drugim hemiskim jeidinjenjima što nije dobro i stvara kontra efekat. Nanošenje raznih vrsta tečnosti može da nadraži krpelja koji usljed toga može da pojača ubrizgavanje otrovnih supstanci u ubodnu ranu. Pinceta koja ima ravne vrhove najbolji je prigodni alat za uklanjanje krpelja. Pincetom je potrebno krpelja uhvatiti što bliže glavi, te potezati, klimati u raznim smjerovima tako da se ne zgnjeći zadnji dio tijela. Ako ga je nemoguće ukloniti na navedeni način, dovoljno je otkinuti samo zadnji dio u kome su smještene otrovne supstance, dok se glava moiže kasnije ukloniti iglom koja je predhodno dezinficirana. Što je sigurno sigurno potrebno se odmah obratiti ljekaru prilikom zapažanja krpelja na tijelu.

Krpelj prenosnik oboljenja

Povišena temperatura, povračanje, slabost i ukočenost su sigurni pokazatelji da vam je krpelj prenio virus meningoencefalitis bolest koja se manifestuje nakon 7 dana od uboda zaraženog krpelja. Druga faza te bolesti manifestuje se pospanošću, vrtoglavicama i opasna je po život. Druga bolest iyme borrelioza se može liječiti antibioticima. Ona se manifestuje jakim crvenilom na mjestu uboda krpelja.

Kako se zaštititi u prirodi od krpelja

Za djelomičnu zaštitu od uboda krpelja mogu poslužiti razne kreme i sprejevi koji se nanesu na nepokrivena mjesta odjećom. Uvlačanjem trenerke ili pantolona u čarape svakako će sprečiti kontakt krpelja sa tijelom. Pregled odjeće i tijela nakon dolaska iz prirode je jako bitan jer je na vrijeme uočen problem. Narod kaže bolje spriječiti nego liječiti. Kada se problem uoči na vrijeme može proći bez neželjenih posljedica, zato svako ispupčenje i svrbež na tijelu nakon dolaska iz ribolova dobro provjerite kako bi mogli reagovati na vrijeme i pravac ambulanta. Bolnice i druge ustanove vrše cijepljenje protiv navedenih bolesti, pa ako je područje gdje pecate poznato po većem broju krpelja najbolje je to sprečita n taj način. Neko spominje cifru da je svaki sto hiljaditi krpelj zaražen opasnim virusom ali u to netreba vjerovati, oprezan čovjek duže živi. Bistro.

 

Share

Write you response