Ljekoviti začini za riblje čorbe i paprikaše

srp. - 12 2014 | By

Často puta prilikom pravljenja ribljih specijaliteta i gulaša dodajemo pojedine sastojke a da ne znamo koja je njihova uloga i kakva imaju ljekovita svojstva. Pokušaću ukratko da vas upoznam sa svakom biljkom pojedinačno, pa kad pripremate svoj paprikaš, gulaš, ili recimo čobanac da znate šta ste zdravo unijeli u svoj organizam. Bitno je napomeniti da ni u čemu ne treba pretjerivati , tj. previše forsirati jedan začin u odnosu na druge jer svaki pojedinačno ima drugačiju ulogu u kompletiranju vašeg jela. Neki se dodaju u  većoj količini dok je  drugog začina  dovoljno dodati samo prstohvat da bi ispunio svoju ulogu.

Osnovni sastojak gotovo svakog kuvanog jela je bijeli luk bez kojeg mnoga jela ne bi imala dobre ukuse kao što su supe, razna variva a pogotovo riblji specijaliteti.

Bijeli luk

O ljekovitosti bijelog luka znali su antički grci i drevni Indusi. Ljekovitost bijelog luka potiče od njegovih ulja sa sumporom, zatim jedinjenja radona, koja smanjuju pritisak, ali i vitamina, ženskih i muških hormona, kao i supstanci koje sprečavaju razvoj bakterija. On popodstiče varenje i stimulativno djeluje na metabolizam i rad endokrinih žlijezda. Stara narodna kaže najedi se bijelog luka i neboj se boleština.bjeli luk

 

Peršun

Peršun pomaže izbacivanju viška tečnosti iz organizma. Korjen i list su bogati vitaminomc. Od korijenja se kuva čaj, ali negova glavna upotreba je kao dodatak supama, čorbama, raznim drugima varivima.peršun

Lovorov list

Lovor ili lorber je izuzetno poznt sa antiseptičkim dejstvom. Osušeni listovi lovora bogati su eteričnim uljima. Čaj se koristi za ispiranje grla a koristi se radi problema sa crijevima i stomakom.Obavezno se dodaje svim čorbama, jelima od ribe, kupusa, pasulja, a obavezan je začin prilikom pripremanja divljači, bilo za marinade bilo za kuvanja i pečenja.lovor

 Mirođija – kopar

U naprodu poznata kao istrebljivač bakterija što je nauka potvrdila. U laboratoriji je dokazano da sadrži anetol koji ubija određene vrste bakterija. Osim toga sadrži i fenol koji podstiče pokretljivost mišića pa tako olakšava varenje i sprečava nadimanje, povoljno utiče i na apetit.

Kao začin stavlja se u sosove, jela od ovčetine, jagnjetine i piletine, u variva od graška, tikvica.. Svježe nasjeckano lišće poseban ukus daje raznim vrstama sireva i salatama.

mirođija

Crni luk

Kao antioksidant i stabilizator masti u organizmu crni luk je poznat od davnina. Nauka je to potvrdila i dodala mu antibakterijsko svojstvo. Dokazano je, naime, da je crni luk prirodni antibiotik jer zasutavlja razmnožavanje bakterija u organizmu. Neizostavan je začin gotovo svim jelima.

crni luk

Bosiljak

Bosiljak djeluje umirujuće na nervni sistem, a kako podstiče znojenje, koristi se i u slučajevima prehlade. I u jednom i u drugom slučaju od bosiljka se kuva čaj.

Kao začin dobro će doći ovčijem i svinjskom pečenju, prženoj đigerici, paštetama i ribljim specijalitetima.

bosiljak

Ruzmarin

U rarodnoj medicini poznat je kao sredstvo za smirivanje napetosti, ali i protiv reumatičnih problema. Osim toga ruzmarin jača cirkulaciju krvi.

U kulinarstvu se ovom biljkom začinjavaju riba, jela od mesa i pečuraka, sosovi…

ruzmarin

Biber

Biber je svojstvenog, ljutog, toplog ukusa, a posebnog, vrlo aromatičnog i prijatnog mirisa koji se jače osjeti kada se plod samelje i prašak stavi u ključalu vodu. Kada se tuca i melje izaziva kihanje. Boboce bibera su, crvene, zelene ili žute, zavisno od stepena zrelosti. Crni biber se dobila od zelenih bobica, a bjeli od zrelih, crvenih bobica.

Biber ima eterskog ulja, kristalnog alkaloida piperina, smole, malo masnog ulja i dosta skroba. Aroma potiče odeterskog ulja, a ljutina od piperina.

Kao lijek se upotrebljava za povećanje apetita. Alkaloid piperin ima svjstvo da snižava temperaturu zbog čega se upotrebljava protiv groznice.

biber

Celer

Celer ima svojstven miris i začinski topao ukus. Lišće sadrži nešto eterskog ulja u kome je glavni sastojak limonen, a u plodovima ima masnog ulja. On ima široku upotrebu u kulinarstvu kao jelo, dodatak, salata i kao začin.

Ljekovita svojstva se koriste za pravljenje čajeva za izazivanje apetita i za bolje varenje.

celer

Origano

Origano je vrsta majorana koji raste samoniklo. Ima ugodan miris a ukus mu je pomalo oštar. Podseća na majoran i majčinu dušicu. Njime se začinjavaju pice i sva jela od paradajza. Stavlja se u skoro sve čorbe, supe, salate i umake.

origano

Slačica

Sjeme senfa se upotrebljava kao začin hiljadama godina i jedan je od najpoznatijih začina.Postoji bijeli, crni i indijski. Sjeme slačice upotrebljavaju se za kiselenje krastavaca, marinade, i umake, kao dodatak jelima od kelja i kiselog kupusa. Senf i umak od senfa koriste se kao osnova i dodatak pikantnim umacima, za salate i namaze, jela od riže povrća i sira.

Cijela zrna slačice upotrebljavaju se protiv zatvora..

Od crne slačice pravi se brašno i u obliku obloga ili kupke se upotrebljava kod raznih oboljenja organa za disanje – bronhitisa, lakšeg zapaljenja pluća.

Slačicino etersko ulje ima velika antibakterijska dejstva. Čak i veoma razblaženo ulje zaustavlja razvoj veličine zaraznih klica, što znači da ljutina slačice djeluje preventivno.slačicasenfVrlo je bitno biti umjeren u korištenju začinskih bilja, prilikom kuhanja nemojte dozvoliti da jedan začin preovladava, nego da čine zajedno jedinstvo ukusa. Prijatno.

 

Share

Write you response