Method feeder takmičenje na jezeru Laminci

ožu. - 18 2018 | By

Dana 18.03.2018.  na jezeru Laminci kod Gradiške odrzan 1.Method Feeder kup u organizaciji jezero Laminci-TR “Šaran” Gradiška gdje je učestvovalo  17 takmičara  sa područja BIH i Republike Hrvatske. Pecalo se po izrazito teškim uslovima za ribolov, veoma visokom vodostaju i po hladnom vremenu sa vjetrom koji je neprekidno duvao.

Satnica Method Feeder takmičenja:

7.00-7,30h Okupljanje takmičara na jezeru
7.30-8.00h Izvlačenje startnih pozicija
8.00-8.30h izlazak na stazu
8.30-9,50h Priprema za takmičenje
9.50h Prvi signal početak obilnog hranjena od 10 min
10.00h Drugi signal početak takmičenja
14.55h Treći signal 5 min do kraja takmičenja
15.00h Kraj takmičenja
16.00 Zajednički ručak i dodjela medalja

Organizator je sačinio odgovarajući pravilnik kako bi učesnici tj. takmičari mogli da pristupe ribolovu na isti način:

-Peca se na jedan štap, takmičar može da ima u boksu neograničen broj štapova ali samo jedan može biti zabačen.

-Nije dozvoljeno korištenje električnih indikatora trzaja, kao ni marker plovka.

-Dozvoljene su sve vrste method hranilica, isključivo inline tipa i hranilica mora slobodno da klizi po osnovnom najlonu. Svi tipovi kaveznih  hranilica nisu dozvoljeni (osim za početno hranjenje u trajanju od 10min)

-Od mamaca su dozvoljeni crvi, pelete, boile, pop up boile, kukuruz, šećerac te spužvice kao podizači.

-Minimaalna dužina predveza je 8cm a najduza 20cm i on može biti izrađen od fluorocarbona ili špage. Maksimalna veličina udice je br.6 i obavezno je pecanje na dlaku, stavljanje mamca direkt na udicu je strogo zabranjeno.

-Obavezno je posjedovanje takmičarske čuvarke minimalne dužine 3 m i minimalno jednog šaranskog saka. Svi takmičari koji posjeduju          šaranski podmetač za polaganje ribe prilikom vađenja udice neka isti ponesu sa sobom.

-Meredov mora biti minimalnih dimenzija 50×50 i dubine 50cm i da promjer okca na mreži ne smije biti veći od 1x1cm.

-Minimalna debljina osnovnog najlona je 0.25mm.

-Količina hrane nije ograničena i hraniti se može isključivo hranilicom i praćkom, rakete, kobre i hranjenje rukom nije dozvoljeno.
Dok se vrši hranjenje štapom i hranilicom u vodi ne smije biti zabačen drugi štap.

-Boduju se sve vrste riba i pošto na jezeru vlada pravilo „uhvati i pusti“ sve vrste riba sem američkog somića se moraju neoštećene vratiti u vodu.

-Svaki ulov šarana mora se odmah prijaviti sudijama i biće vagan čim prije je moguće kako bi se izbjeglo dugo držanje šarana u čuvarkama. U slučaju da sudija nije u mogućnosti izvagati ribu odmah, uhvaćeni šarani se stavljaju u šaranski sak a ostale vrste ribe u čuvarku.

 

Na kraju takmičenja,obzirom na veoma loše vremenske uslove i činjenicu da je riba bila u stadiju mirovanja  proglašeni su  pobjednici,uručene medalje, nakon čega se  naravno nastavilo druženje uz odgovarajuću kapljicu i dobro mezence.

1.mjesto Zoran Banjac-Beč
2.mjesto Darko Kelečević-Laktaši
3.mjesto Aleksandar Antonić-Gradiška

Riba nije radila,  zar je to bitno, nakon duge zime, bitno se družiti, razgovarati o ribolovu, prenijeti odgovarajuća iskustva kao i neku novu nevjerovatnu priču koju samo mi ribolovci znamo ispričati bilo da se stvarno dogodila ili smo je samo sanjali. Ali svaka priča ima svoj početak i kraj, ali kraj takmičenja je tek početak lijepog druženja u predstojećoj sezoni koju svi željno očekujemo.
Do tada pozdrav svima i BISTRO.

 

 

Share

Write you response