Mladica – riba Dunavskog sliva – neustrašivi predator

velj. - 28 2014 | By

Mladica spada  grupu grabežljivih riba, predatora  zajedno sa somom, štukom, smuđem, a živi isključivo u vodama dunavskog sliva.U Bosni i Hercegovini mladicu možemo pronaći u rijeci  Savi, Sani, Uni, Drini, Bosni, Krivaji.

Hucho_hucho

Kratak opis i navike

Tijelo mladice je poput svih grabežljivaca vretenasto sa izrazetno velikim i jakim repnim perajem koje omogućava zadržavanje u jakim virovima i postizanje veoma velike brzine prilikom hvatanja plijena. Izuzetno eksplozivna salmonidna vrsta ribe sa ustima punim zuba. Tijelo joj je poput potočne pastrmke prekriveno crvenim tačkicama dok boja varira sve zavisno od mjesta gdje se zadržava i živi. Naravno mladica mijenja boju prilikom mrijesta što je specifično kod svih vrsta pastrmskih riba, kada dobija bakarnoljubičaste nijanse. Od momenta izlaska iz jajašaca tempo napredovanja mladice je veoma brz tako nakon godinu dana života dostigne dužinu oko 20cm. U početku se hrani planktonom i sitnim vodenim bubicama a kako raste postaje sve zahtjevnija te uzima  mlađ drugih riba a kasnije i odrasle primjerke. Sve zavisno u kojoj rijeci živi, te bogatstva rijeke sa ribom koja se  nalazi na meniju mladica može da dastigne težinu i do 50 kg.

1609678_699344086776793_1219536138_n

Mjesto zadržavanja – način ribolova – mamci

Mladica se obično u rijekama može pronaći u dubokim virovima , a lovi obično na samim uzlazima i  izlazima iz vira sve zavisno gdje se zadržava bijela riba sa kojom se obično hrani. U večini slučajeva prati jata škobalja kojima se najviše  ihrani. Sezona lova na mladicu je od oktobra do februara tj. Tada se najuspješnije lovi. Zahtjeva izuzetnu upornost ribolovca , velike napore i hiljade bezuspješnih zabačaja varalice . Da bi pronašli mladicu koja radi tj. koja se hrani moramoprepješaćiti puno kilometara , biti  otporni na hladnoću vode a bogami i spretni prilikom kretanja strmim obalama i klizavim kamenjarima. Mladica se može loviti dvodjelinim voblerima, silikonskim glavinjarama, ribolikim silikoncima, raznim vrstama metalnih varalica, kašikara, spužvastim peševima i cofovima.Prilikom ribolova mladice morate voditi računa da je to izuzetno energičan i atraktivan borac u svim slojevima vode. Vrlo često, da bi se oslobodila varalice, iskačeiz vode ulazi u brzace  i brze plićake te ako veoma brzo ne reagujete postoji mogučnost da je vrlo lako i izgubite. Za uspješan lov mladice ribari najviše koriste spužvane peševe koje tako uspješno prave majstori ribolova da ih je veoma teško razlikovati od žive ribe. Vema se često pitamo zašto se ribari odlučuju da love na peša. Na to pitanje je veoma lak odgovor, mladica i pastrmka u svom jelovniku na prvom mjestu imaju peša iz razloga što je  slasan zalogaj a ne troše puno energije da ga ulove, obzirom da je to riba dna koja se vrlo malo kreće. Kako pronaći vir u kojem se krije i lovi  mladica, koju vrstu varalice koristiti, kako voditi varalicu, hiljadu kako i hiljadu zašto a samo jedan odgovor bacati, bacati, bacati i samo bacati…

Bistro

Share

Write you response