Način ribolova soma na kukuruz i podizač – stiropor

tra. - 09 2014 | By

Početak mjeseca aprila, po mom mišljenju je najbolji vremenski period za sportski ribolov. Sve se budi, temperatura vode raste, ljubavna pjesma naduvanih žabaca ne prestaje, dok vrbove grane poprimaju zelenu površinu odbacujući pupoljke. Dobro kažu stari ribari nema ribolova dok vrba ne propupa  dok ne započne ljubavni koncert usnulih žabaca. Šta čini ribolov zanimljivim. Volim kad u sumrak započne poj žabaca a u ranu zoru onako usnulog me razbudi pjesma štiglića. Sve se raduje životu što dodatno ispunjava moje srce i upotpunjuje mir zbog čega sam  zavolio sportski ribolov.

DSCN1805

Ribolov soma na usidrenu balerinu i mamci

Pripreme za ribolov su uvijek onako opuštene od izbora štapova  do  pripreme prihrane i mamaca. Ovaj put sam riješio da pokušam prevariti  soma kojeg ima  u jezeru Stublaja u velikim količinama, primjeraka do 6o kg težine. U toku proljetnog ribolova somovi su ranije krenuli sa uzimanjem obzirom da je da je bila blaga zima sa visokim  temperaturama. Stublaja je bogata raznim vrstama bijele ribe gdje prednjači crveperka, kladarka, bjelica, babuška pa je tako veoma teško izabrati pravog kedera, koji se nalazi na jelovniku soma. Voda je bogata patuljastim somićem što stvara problem oko izbora mamca, gdje se u startu mogu isključiti glista, pijavica, mrmak kao i školjka koji su idealni mamci za ribolov soma na drugim vodama. Patuljasti somić napada manje kedere a ne rjetko se zaleti i na kedera dužine i preko deset centimetara. Ako kedera ne uspije savladati onda ga svojim jakim čeljustima ošteti, ubije i onda lagano sa njega kida komade mesa. Kedere obično napadaju u jatu te tako vaša udica ili trokuka za veoma kratko vrijeme ostane prazna. Vrlo rijetko kedere napadaju u toku dana ali zato u toku noći keder se ne može zadržati na udici duže od jednog sata. Na ovom jezeru idealan je keder veća kladarka ali  iz navedenog razloga  je faktički neupotrebljiva. Babuška se vrlo često nalazi nakederena na udicama ovdašnjih ribolovaca zbog njene postojanosti, izdržljivosti i tvrdog mesa koju vrlo rijetko napadaju patuljasti somići.
Tri većeri sam mijenjao kedere na svojim štapovima, pokušavao sa kladarkom, većom crvenperkom, babuškom međutim nisam imao uspjeha. Koristio sam sistem usidrene balarine gdje sam svako veće mjenjao dubinu na kojoj sam postavljao kedere pokušavajući da pronađem proždrljivog brkajliju. Mjesta gdje sam zabacivao kedere obilno sam prihranjivao kako bih privukao i zainteresovao soma na udarac. Za tri većeri loveći na ovaj sistem imao sam jedno strahovito javljanje soma kada je plovak sa ampulom nestao ispod površine vode a kineski signalizator promukao od siline udarca. Ne mogu da shvatim da nisam uspio da zakačim soma mada sam sjedio neposredno iza štapova kad je došlo do uzimanja. Da li sam trebao da pustim da savlada gradivo ali to je „pitanje pitanja“.

Način ribolova soma na kukuruz i podizač    DSCN1807

Četvrto veće sam promijenio sve sisteme na štapovima, postavio sam klasične sisteme za lov šarana sa udicom broj šest i olovom težine 50 grama. Na dlaku sam postavio dva zrna kukuruza sa podizačem. Zabacio sam tri štapa . Prihranio sam sa većom količinom kukuruza u nadi da će se javiti amur. U samo svitanje probudio me je zvuk kinezera / javljač trzaja / koji je nakon kontre završio u jezeru. Strahovit udarac i izvlačenje čvsto zategnutog drila mi je govorilo da se radi o jako velikoj ribi. Štap sam držao u rukama ,podešavajući dril bez mogučnosti okretanja mašinice. Najlon 0,33 i udica  broj 6  nisu mi pružali nadu da ću se izboriti  sa ovako velikom ribom koju sam imao na štapu. Borbu sam morao nastaviti iz čamca jer se riba na trenutak zadržala u lopoču. Nakon prilaska čamca do ribe koja je na tren mirovala uvijena u lopoču ponovo je došlo do pomjeranja i bjesomučnog bjekstva ribe koja je izvlačila čvrsto zategnut dril. Nakondvadesetak minuta borbe konačno sam na površini vode vidio ribu  i konstatovao da se radi o somu koji je po mojoj tadašnjoj procjeni mogao da ima negdje oko dvadesetak kilograma što sam i saopštio svom kolegi Saši Gvozdenu koju je borbu posmatrao sa obale. Borba je trajala još nekih petnestak minuta kada je som cijelom dužinom izašao na površinu i mirno ležao. Pokušao sam da ga prihvatim za škrge i da ga ubacim u čamac što mi nije uspjelo pa sam pozvao Sašu da dolazi sa čamcem i da ponese veliki meredov. Nakon nekoliko trenutaka Saša je stigao na lice mjesta i ubacio u meredov  umorom slomljenog soma. Proradio je adrenalin, ruke su počele da se tresu ali ne od umora nego od sreće i još jedne nesvakidašnje pobjede. Vaganje na obali i fotografisanje ulova su ovjekovječili  ovaj predivan ribarski trenutak koji je prerastao u priču koja se nikada ne zaboravlja. Som je bio težak sedamnaest kilograma. Upornost pobjeđuje i ona treba treba da bude uvijek DSCN1802glavni faktor svakog ribolovca da bi došao do cilja. Bistro.

Share

Write you response