Način upotrebe stiropora u ribolovu

ožu. - 25 2014 | By

Štapove u ruke, tablu stiropora pod mišku pa pravo na željenu destinaciju. Za ribolov nije potrebno ništa drugo. Stiropor  koristiš  kao stolicu, meko za sjediti, pomalo ga runiš izabiraš veće kuglice i stavljaš na udicu. Troškovi minimalni, mamac idealan što svaki ribolovac na bijelu ribu samo može poželiti.

DSCN1773Stiropor kao mamac

Od dobrog izolatora do idealnog mamca za lov babuške, šarana, deverike…Može se koristiti kao osnovni mamac i u koimbinaciji sa drugima macima kao što je kukuruz , crvić, glista. Već duži niz godina savski ribolovci koriste stiropor u lovu bijele ribe. U kombinaciji sa odgovarajućom hranilicoma svrstava se u jedan od najboljih i najuspješnijih mamaca.  Ribari su uvijek bili u potrazi sa debljim stiroporom odakle mogu odvojiti krupnije kugle, dok se neko pametan nije sjetio i krenuo u proizvodnju različitih veličina i boja kuglica od stiropora koje su namjenjene isklju;ivo za sportski ribolov.. Kuglice stiropora možete pronaći u svakoj prodavnici ribo opreme, različitih boja, veličina, aroma i imaju pristupačnu cijenu. Stiroporom  ribolovci dovode ribu u zabludu da se radi o slasnom zalogaju  pa ga možemo svrstati u grupu varaličarskih mamaca.Da bi naša prevara bila uspješna uz stiropor koristimo hranilicu. Hranilica napunjena odgovarajućom smjesom hrane / miks pravimo zavisno od ribe koju želimo da lovimo/ ima ulogu da  ribu privuče do naše  udice namamčene kuglicom stiropola. Stiropor možemo koristiti jednako dobro kako na rijekama tako i na stajaćim vodama.

Sistem za ribolov babuške i šarana

DSCN1767

Sistem za ribolov babuške i bjele ribe na rijekama  je veoma jednostavan. Najvažnije je udicu vezati što bliže hranilici. Vrlo je dobro kombinirati stiropor sa prirodnim mamcem ili zrnom kukuruza šećerca. Ovako namamčena udica izložena vodenim strujama u stalnom je pokretu, gdje njeno lelujanje, podizanje i spuštanje dodatno iritira zainteresovanu ribu. U ranom proljećnom dijelu ribolova  ovakav sistem izuzetno je uspješan za lov šarana. Sistem za šarana je isti kao i kod lova bijele ribe samo se razlikuje u veličini udice i  jačine predveza. Ja obično koristim kombinaciju stiropora sa jednim do dva zrna kukuruza. Na ovu kombinaciju sam do sada uhvatio mnogo kapitalnih šarana.. Ribolov sa hranilicom u proljeće je izuzetan u kombinaciji sa stiroporom jer šarana tražimo stalnim zabacivanjem na različitm lokacijama.

Sistem za ribolov tolstolobika

Za tolstolobika gotovo da nema mamca na koji se uspješno lovi. Obično svako kaćenje tolstolobika je puka slučajnost. Radi se o ribi koja se isključivo hrani planktonom, na plićim vodama jezera se vrlo lako mogu uočiti jata tolstolobika koja plivaju ispod same površine vode. Zabacivanje hranilica  sa udicom namamčenim stiroporom na njihove staze može biti uspješno. Predvez mora biti duži, udica veća i veoma jak pribor jer se radi o izuzetno jakoj ribi  koja može dostići težinu i do 40 kilograma.

Upotreba stiropola u lovu grabljivica

Loveći na hranilicu i stiropor vema često se dešava da  uhvatite i grabljivicu . Grabljivicu privlače ribice koje se okupljaju oko hranilice te tako se ponekad desi da se zakači sasvim slučajno na vašu udicu.Ima ribolovoca koji love somove koristeći stiropor kao mamac. Vrlo jednostavan način. Na dlaku somovske udice stave jednu ili dvije veće kugle stiropora crvene boje. Stiropor odigne udicu iznad hranilice koja leluja nošena strujom ili pokretima peraja malih riba kojie se skupljaju oko nje. Privučen vibracijom ribica som napada gutajući sve što mu je na putu te tako ponekad i udicu. Ako prilikom ribolova koristite čamac možete loviti soma bez hranilice stim gdje ste zabacili udicu sa stiroporom istresete veću količinu kukuruznog šrota ili neke druge primame. Ulov zagarantovan. Stiropor  se može koristiti prilikom ribolova grabljivica na mrtvog kedera. Kederu se izvadi utroba i umjesto nje se stave komadići stiropora koji ga prilikom ribolova dižu sa dna tako da konstantno radi kao živa ribica. Vidjeli smo u ovom tekstu kako se može koristiti stiropor u ribolovu, on vjerovatno ima još uloga, samo ih treba otkriti i podijeliti sa kolegama ribolovcima.Bistro

Share

Write you response