Načini i metode ribolova mrene na rijekama

tra. - 23 2014 | By

Sportski ribolovci  svakako uživaju u lovu mrene jedne od najsnažnijih riba koja je prisutna u gotovo svim rijekama bivše Jugoslavije te kao takva pruža vrhunski sportski užitak. Mrene je lovna u cijelom toku rijeke Bosne, Vrbasa, Sane, Ugra, Drine, Une, Usore i velikim evropskim rjekama Savi i Dunavu.

Aktivnosti mrene u toku godine

main

Mrena je aktivna u toku cijele godine. Interesantno je da u toku zimskih mjeseci kada se aktivno lovi škobalj na rijekama na prihranu dođe i mrena koju sporadično lovima. Dešavalo mi se prilikom lova škobalja na rijeci Željeznici, na prihranu legne mrena, tako da uzima u intervalima, nekoliko škobalja pa mrena. Iznenađujuće snažna riba kada dođe na lagan pribor predviđen za lov škobalja  često od siline udarca puca predvez koji ne može da izdrži snagu mrene koju je veoma teško podića sa dna rijeke. Mrene se najbolje lovi u periodu od polovine marta do prvog maja kada je u toku priprema za mrijest, kada se grupiše u velika jata migrirajuću u manje pritoke. Mrenu je najbolje loviti u rano jutro i kasno popodne, mada hranu uzima i u toku noći. Najbolji lovni mjeseci su kraj avgusta do kraja oktobra, do prvih mrazeva kada se jati i skuplja u zimovnike.

Gdje potražiti mrenu na rijekama

Mrena kao i ostale ribe s početkom proljeća i u jesen godi sunčano i toplo vrijeme sa stabilnim atmosferskim pritiskom. Odgovara joj blaga zamućenost vode.Koliko mi je poznato vrijeme pred kišu, i kišno vrijeme pojačava apetit kod mrene tako da bude aktivna u toku cijelog dana. Mrenu je najbolje loviti u toku ljetim u jačim brzacima, tj. na mjestima sa većim protokom vode, dok se u jesen povlači u nešto dublja i mirnije mjesta. Vrlo dobro se dobija  na izlazima iz virova naročito u proljeće kada migrira u pritoke radi mrijesta. U toku ljeta na rijeci Savi mrena boravi ispod mostova kao i na preljevima iz duboke u pliću vodu gdje je tlo kamenito.

Tehnike ribolova

barbeau_2

Postoje razne tehnike za lov mrene. Najatraktivnija i najčešća metoda ribolova je na plovak koju ribolovci koriste naročito u proljeće i jesen kada se mrena nalazi u virovima srednje dubine. U brzacima gdje dubina varira, i gdje su jake struje koje mjenjaju pravac kretanja vode jedna od najboljih metoda je „zastavica“. U praksi ribari mrenu love i na klasičan dubinski način ribolova. U rano proljeće kada lovimo soma na dubisnki način ribolova koristeći kao mamac mrmka – rovca veoma često se love krupni primjerci mrene. Mrenu u posljednje vrijeme love varaličari na glavinjaru ispod mosta u Gradišci na rijeci Savi kod tkz. ostrva. Love se krupniji komadi  preko tri kg veličine.

Mamci za ribolov

Mrena je riba koja ne bira hranu pa je teško konstatovati šta bi bio mamac broj jedan. Raznolikost mamaca na koji se uspješno lovi mrena nam govori o kakvoj se ribi radi pa je pravilo jednostavno. Najbolji mamac je svakako sezonski, kao i hrana koju mi najviše koristimo u određenom dijelu godine. Pravilo koje svakako trepa poštovati je svakako čime prihranjuješ tim i lovi Od živih mamaca najčešće se koriste rovci, gliste, razne vrste crva i tularaša. Mrena se najčešće lovi na hljeb bilo sam ili u kombinaciji sa zdenka sirom, angel, kukuruz….

Pribor za ribolov

Za ribolov mrene koriste se lagani i jaki štapovi – meč štapovi do 5 metara dužine sa osnovnim najlonom od 0,20 – 0,25, predvezon 0,16 – 0,18 kao i plovci od 6 – 9 grama zavisno od brzine toka rijeke i dubine. Izuzetno borbena riba zahtjeva zaista  dobar pribor kvalitetnih proizvođaća jer krupna mrena zakačena na udicu pruža neopisivo jak otpor. Oblik usta i tvrdoća usne šupljine ne ide u korist mreni jer kad se zakači na udicu veoma teško spada pa tako krupniji primjerci veoma često prekidaju tanke predveze koji koriste sportski ribolovci. Ko nije imao bliske susrete sa većim primjercima mrene taj po meni nezna šta  je pravo uživanje u sportskom ribolovu. Meso mrene nije kvalitetno jer ima dosta kostiju ali je zato neizostavna u ribljim čorbama i paprikašima. Ikra je otrovna i nije za upotrebu zato oprez. Bistro.

Share

Write you response