Nekoliko savjeta oko načina pripreme prihrane

ožu. - 06 2014 | By

Kako pripremiti prihranu, koju aromu koristiti, kako mješati sastojke, koju vrstu hrane izabrati ili kombinovati pitanje je pitanja.

Nekoliko savjeta o prihrani i aromama

Prilikom mješanja i pripreme hrane neophodno je potrebno voditi računa o tome da hrane nebude previše sita tj.da se riba  prilikom konzumiranje brzo ne zasiti što se može postići  dodavanjem hrani određenih izazivača gladi granulacijama i aromama. Zato hrana po pravilu treba da bude sitnija  što ribu duže zadržava na hranjenom mjestu jer je potreno mnogo više vremena da se zasiti. Aroma zadržava ribu na hranjenom mjestu ali treba voditi računa o tome koliku je proizvođač predvidio količinu arome po kilogramu hrane i toga se treba pridržavati. Ne treba pretjerivati., jer može da bude kontra efekat. Jako je bitno da u prihranu dodajeno aromu koja se vrlo brzo rastvara u vodi i odvaja od kugle jer na taj način  privlači ribu da uzme mamac. Bitno je da se iznad vaše kugle uvjek stvara oblačić hrane što zadržava ribu na mjestu. O onoj komponenti koju ćete izabrati kao dodatak hrani na vama je da odlučite vodeći računa o nizu faktora koji su jako bitni recimo o temperaturi vode, vanjskoj temperaturi, vodostaju, godišnjem dobu, o podatku da li riba aktivno uzima hranu ili apstinira….Šta koristimo za prihranu tj. koju vrstu hrane da li sitnu ili krupnu hranu sve zavisi od toga šta smo reješili toga dana da pecamo.  Kombinacija krupne i sitnije hrane može se koristiti pri lovu  šaranske vrste ribe /mada ne uvjek sve zavisno od godišnjeg doba/ , sitniju aromatizovanu da privuče pažnju  ribi da je faktički navede na krupnu zrnastu hranu sa kojom se mamči i udica.

Priprema prihraneDSCN1712

Priprema hrane za ribolov je jako bitna. Moj je savjet da hranu koju treba koristiti u ribolovu treba ranije pripremiti.To vam kažem iz  razloga  što svakoj hrani tj. njenim sastojcima treba različito vrijeme da bi nabubrila a pogotovo aromama za koje ste se odlučili koristiti, da uđu u sve segmente hrane te se samim tim postiže veći efekat. Aromu koju stavite u hranu neposredno prije samog ribolova samim bacanjem u vodu dođe do njenog automatskog oslobađanja, trenutnog djelovanja, što bitno smanjuje uspješnost. Prihranu je najbolje pripremiti  noć prije ribolova da ostoji, da se uveže, da aroma proradi u pravom smislu, da uđe u sve njene segmente. Vodite računa o tome  prilikom pripreme prihrane da neprođe puno vremena jer se hrana može ukiseliti što prouzrokuje kontra efekat. Isto tako predhodno pripremljenu hranu treba doraditi samim dolaskom na vodu, jer recimo meni se dešavalo da se hrana malo isuši pa je dodatno nakvasim. Morate biti uvijek oprezni prilikom dodavanja vode u prihranu, uvijek dodajite vode po malo uz konstantno mješanje smjese. Kada ste postigli željenu tvrdoću hrane vašu kantu sa prihranom sklonite sa sunca na suvo i hladnije mjesto. Jako je bitno izvršiti provjeru prilikom formiranja kugli da li želite tvrđu ili mekšu hranu, tj da li želite da vam kugla neraspadnuta padne na dno ili možda da se razbije prilikom kontakta sa vodom. To rješavaju vaše ruke tj stisak prilikom formiranja kugle, kao i dodatak suve materije ili tečnosti .Naravno kada stšćete kuglu sa obje ruke u više navrata vaše će kugle da budu tvrđe i da padaju na dno. Ovom prilikom toliko.
BISTRO.

Share

Write you response