Neobična i poučna ribarska priča

srp. - 02 2014 | By

slika okeanaNakon što je Bog stvorio zemlju i vodu, odvojio svjetlost od tame petog dana stvaranja kaže „neka vrve po vodi žive duše, a ptice neka lete iznad zemlje pod svod nebeski“ i „stvori bog kitove velike i sve žive duše što se miču, što provrješe po vodi po vrstama svojim“. Divne stvari učini gospodin bog za nas, zar ne? Pripremio je sve da bi na svijet doveo Adama i Evu isto kao što mi sada pripremamo stvari kada očekujemo rođenje djeteta. Stvorio je prvo Adama, a od njegovor rebra Evu, dao im na raspolaganje cijeli Edenski vrt da uživaju u njegovim blagodetima pod uslovom da poštuju jedino postavljeno pravilo da ne jedu plodove sa drveta života /jabuka/ . I bi što bi, zmija navrati Evu, Eva Adama ubraše jabuku i probaše.Od tada čovjek miran ne može biti, zavlada pohlepa, prokletstvo koji su da dana današnjeg odlika svake društvene zajednice. Živom čovjeku nikad dosta, uvijek želi više ne zadovoljava se malim stvarima i skoro ničemu se ne raduje, ne uzimajući u obzir da je život ko kapljica rose načas se pojavi i nestane.

Seoba sardina

seoba sardinaSeoba sardina duga nekoliko kilometara privuče na obale okeana mnoge predatore delfine, tune, morske pse, kitove koji uživaju u obilju hrane. Niko hranu nigdje ne nosi stvarajući zalihe nego jedu da bi zadovoljili svoje životne potrebe. Upravo zato mnoge sardine prežive putovanje i uspješno dođu do svog cilja. Izlovljavanje morskih pasa radi peraja je nešto najodvratine što se može zamisliti. Uhvatiti morskog psa, odsjeći mu peraja i takvog ga vratiti u vode okeana da bi zadovoljili potrebe nekog trulog bogataša. To se radi na očigled javnosti. Bolesni umovi.Eto šta radi današnji čovjek. To je samo jedan djelić onoga što se čini radi profita i zarade. Može on jesti peraje od morskog psa i razne delicije ali činjenicu da time ne može ostvariti vječni život niko ne može promjeniti.

Neobična ribarska priča

kučica na moruJedna neobična priča koju bi trebao pročitati svaki čovjek koja je simbolično vezana za nas ljubitelje ribolova, a tiče se svakog pojedinačno može u mnogo čemu biti poučna i uticati na nas da promjenimo neke stvari u našim životima i da počnemo se radujemo malim stvarima i uživamo u svakom trenutku života. Nije mi poznat autor ove priče ali evo podijelit ću je sa vama.

“Mali brod se zaustavio uz obalu jednog malog meksičkog sela.
Američki turista je rekao jednom meksičkom ribaru da je riba jako kvalitetna i pitao ga koliko mu dugo treba da je ulovi.
«Ne dugo», rekao je Meksikanac.
«Ali onda zašto ne ostaneš duže i uloviš više?!»
ribar u čamcuRibar mu je objasnio da mu je to što ulovi sasvim dovoljno da podmiri potrebe svoje porodice.
Amerikanac ga na to upita:»Šta onda radiš sa ostatkom svog slobodnog vremena?»
«Puno spavam, malo pecam, igram se sa svojom djecom, pričam sa ženom. Naveče idem u selo da vidim prijatelje, popijem par tekila, sviram gitaru i pjevam. Vrijeme mi je ispunjeno.», odvrati meksički ribar.
Amerikanac mu na to reče:»Ja imam diplomu sa Harvarda i mogu ti pomoći…Trebao bi duže pecati svaki dan. Tada bi mogao ribu i prodavati. Sa zarađenim novcem mogao bi kupiti novi čamac. Poslije toga bi po istom principu mogao kupiti i drugi čamac, pa treći itd. i imao bi cijelu flotu ribarskih čamaca. Onda bi mogao umjesto da prodaješ nekom ribu, napraviti svoju fabriku da ljudi dolaze od tebe da kupuju. I mogao bi se iz ovog malog sela preseliti u npr. Meskiko siti, Los Anđeles ili čak Njujork. Od tamo bi mogao voditi svoje poslove.
«Koliko bi to dugo trajalo?», upita ga Meksikanac.
«Oko 20-25 godina.», odgovori Amerikanac.
«I šta poslije toga?», znatiželjno ga upita Meksikanac.
«Poslije toga bi postalo jako interesantno. Kada bi tvoj biznis postao vrlo velik,
mogao bi početi prodavati akcije i praviti milione.»
«Dobro, i šta poslije toga?!»
«Pa poslije toga bi se mogao povući u neko malo selo, spavati do kasno, igrati se sa djecom,pecati ribu, pričati sa ženom, a naveče piti tekilu, svirati i pjevati sa svojim prijateljima. Prosto uživati.» Vrijeme mi je ispunjeno.», odvrati meksički ribar.
Dobro razmislite o ovoj priči i primjenite je u svom životu” Bistro.

 

 

Share

Write you response