Patuljasti somić, cverglan, američki somić

velj. - 28 2014 | By

Patuljasti somić, bodavac,  cverglan, američki somić ili kako ga već neki zovu glavonja donošen je iz Amerike  brzo se razmnožio u našim rijekama , jezerima akumulacijama , barama gdje je već na nekim vodama preuzeo glavnu ulogu.

Način ishrane

Riba izuzetno prilagodljiva, da bi preživio ne treba mu puno kisika u vodi tako da može da opstane u barama ili malim lokvicama. Tijelo mu je golo, prekriveno sluzi bez ljusaka sa zakržljalim očima pa se orijentiše i pronalazi hranu uz pomoć dugih brčića. Štetan je za druge riblje vrste jer proždire njihovu mlađ i ikru. Prirodnih neprijatelja gotovo da i nema izuzev njegovog srodnika soma. Veoma otporna riblja vrsta, kad ga ulovite i bacite na suvo umire tek nakon nekoliko časova. On se zajedno sa babuškom ubraja u riblji korov kojeg je jako teško odstraniti sa naših vodotoka. On se hrani u toku cijele kalendarske godine od marta do novembra, nemilosrdo proždirući svaki mamac na koji naiđe od hljeba do kedera. Koliko mi se puta dogodi bacim krupnog kedera u toku noći za soma a napadnu ga jata somića koji kao pirane naprave masakr. Znači nema tog mamca koji somić ne uzima. Na većini voda je mali i zakržljao/ sve zavisno od količine hrane do koje dolazi/ a na nekim vodama gdje ima obilje hrane somić dostiže težinu i do jednog kilograma. Problem nastupa kada uzme mali somić koji obično udicu proguta do jednjaka kako ga skinuti sa udice. Ubod je jako bolan.

Prihrana i mamci

Čak i iskusnim ribolovcima koji ga svakodnevno love ne može svaki put skidanje somića proći bez uboda. Ne postoji mamac koji neće zagristi, a možete ga pecati na bilo koji način. Uzaludno je trošiti novac na specijalne prihrane dovoljno je nakvasiti hljeba, kukuruznih mrvica baciti na željenu lokaciju i on je tu. Njegovo radno vrijeme je od početka većeri do jutra, u slučajevima pomute ili padavina radi istim intezitetom i u toku dana. Kada lovite šarana, amura ili neku drugu ribu veliki je problem somić jer kad legne na hranu ne odlazi. Uzima boilu , čak i do četri namamčena zrna kukuruza . Ako ste riješili da lovite somića, krupnije komade možete dobiti na komadić ribice, manjeg kedera do 5 cm dužine na klasičan dubinski način ribolova, ili na plovak sa malo veći opterećenjem. Krupna kišna glista je neodoljiva zalogaj za ovoga halapljivog proždrljivca. Skidanje somića sa udice je neizodljivo bez  hirurških kliješta naročito ako ste zakasnili sa kontrom. Znači hirurška kliješta i krpa su neizostavni sadržaji vašeg pribora.

Način čišćenja somića i brza priprema487978_4868695714092_353254296_n

On jeste problem svih voda  u kojima se naseli upravo iz razloga što je svaštojed,  tačno je da je riblji korov ali uzimajući u obzir činjenicu da je njegovo meso izuzetno ukusno i da nema puno kostiju ponekada se upravo radi toga isplati obračunati sa tim vodenim predatorom. Vrlo često na vodi znam sa svojim kolegama ribolovcima na brzinu pripremiti pečene somiće, na vrlo lak i brz način. Najteže je somića očistiti a moj vam je savjet da to radite na taj način što ih iz čuvarke istresete, probijete oštrom viljškom glavu ili malo ispod, prislonite na dasku  ne dodirujući ga odsjećete mu glavu. Skinite ga sa viljuške i stavite malo na stranu dok se ne prestane vrtiti . Tako uradite sa svom ribom koju ste namjeravali čistiti i spremati. Kada ste završili sa odsjecanjem glava  očistite ribu od utrobe dobro operite u vodi sa sirćetom. Ribu posušite, uvaljajte u bijelo brašno koje ste predhodno izmješali sa solju
i pecite na vrelom ulju ili masti. Bistro i prijatno.

Share

Write you response