Površinska varalica – hopper popper

srp. - 17 2014 | By

Lijepo je napraviti imitaciju koja je vjerna orginalu uz pomoć ribarske ruke. Sam osjećaj da nemoraš prije pecanja trčati po poljima i loviti uplašene skakavce je jako dobar stim što ostane mnogo više vremena za sportski ribolov. Uvijek, mada je to nepisano pravilo, kad riba dobro radi teško je doći do adekvatnog mamca, pa smo prinuđeni odgovarajućim imitacijama prirodnih mamaca zavarati protivnika. Još ako je dobra onda je naš ulov zagarantovan. Takav je i slučaj sa hopper-poperom koji je jedan od novih modela voblera, koji se pokazao kao ubojit u ribolovu predatora koji svoj plijen traže u površinskom sloju vode.

hopper popper

Hopper popper – površinska varalica

hopre poper 2Hopper popper je varalica koja svojim izgledom podsjeća na skakavca, a kojom se, kao i svim popperima lovi na samoj površini vode. Proizvodi se u šest boja, a svi se rade u dužini od četri centimetra. Iako mali ne mora značiti da nije ubojit.. Kako kažu „u maloj boci je otrov“.Vjeran izgledu skakavca i odlično popanje formula su njegove uspješnosti.Svaka varalica ima svoj sistem vođenja u riječnom koritu pa tako i popper. Nakon zabačaja potrebno je lagano napeti najlon te brzo i kratko trznuti štapom, tako da popper bučka po površini i da napravi pop. Zadatak ribolovca je da svojim pokretima pokušava da imitira slučajan pad insekta u vodu i njegovu borbu za opstanak. Način vođenja varalice može se kombinovati na različite načine. Naprimjer nakon dva do tri potezanja varalice može se napraviti malo duža pauza. Možete recimo nakon pada varalice na površinu vode samo je lagano povlačiti da se na površini stvaraju manji valovi u obluku kruga. Radnju je potrebno konstantno ponavljati. Prilikom varaličarenja morate imate na umu da riba najčešće uzima mamac kada je u mirovanju, zato je oprez neophodan.

Potreban pribor

Za ovu vrstu ribolova od opreme potreban vam je lagan varaličarac do 2.7o dužine, lagane gramaže izbačaja do 25 gr. Na mašinici obavezan je tanji najlon sa kojim su mogući dalji izbačaji i svakako vobler . Izuzetno zanimljiv način ribolova i vrlo lako pređe u naviku. Bistro.

Share

Write you response