Proljetni ribolov pastrmke

ožu. - 07 2018 | By

Šta reči,dovoljno je pogledati, i diviti se ljepoti kojom je obdarena kraljica divljih vodotokova, prelijepa riba besprjekorno izvajana i obojena, poprskana lijepim tačkicama kako bi se što bolje kamuflirala i sakrila od prirodnih neprijatelja, a ujedno bila nevidljiva za one koji se nalaze u njenom lancu ishrane. Pastrmka. Brza i eksplozivna kada napada,  mirna u viru kada vreba.Prelijepa, usplahirena riba vodi računa o ishrani, pa se veliki broj životinjskih vrsta, koje nastanjuju planinske rječice nalaze na meniju. Kako napraviti idealnu imitaciju, larve, insekta, račića,crva, ribice i dovesti u zabludu njeno visočanstvo da se radi o orginalnom zalogaju to je već veliko majstorstvo kojim se u posljednje vrijeme bavi veliki broj sportskih ribolovaca ljubitelja prirode, koji su svoju ljubav prema ribolovu usmjerili ka pravljenju idealnog mamca  a svoj zanat su doveli do savršenstva pa je ponekad vrlo teško razlikovati kopiju od orginala. Da spojiti ugodno sa korisnim. Nekada je teško povjerovati u ono što je čovjek u stanju napraviti.

Poslije zimskog posta i mrijesta pastrmka je prilično iscrpljena, teško je nadoknaditi izgubljene kalorije pa je veoma gladna i spremna na uzimanje hrane. Pravo vrijeme , početak sezone i otvor  ribolova kada se mogu uhvatiti krupniji primjerci. U samom početku sezone  za vrijeme snježne vode bolje rade teže varalice recimo jigg, gumenjaci, spužvaste imitacije ribica, ali kako vrijeme prolazi kako voda postaje toplija treba pokušavati leptire ili voblere. Upitao sam iskusnog sportskog ribolovca Zornića, koji u posljednje  vrijeme najviše vremena provodi pecajući na rijeci Miljacki, na stazi koja koja je doskoro postala dio javne ustanove za zaštićena područja Kantona Sarajevo, da otkrije svoju tajnu, tj koje varalice koriste i koje su se najbolje pokazale za ribolov potočne pastrmke.

ninđa ribar

Reče Zornić da od voblera najviše koriste DuoRyuki  50s i 60s različitih dekoracija, smith različitih dekora,a od silikonaca Crzay fish allure 25 i 40mm u boji, Toxic Pink i Swamp i berkley silikonci imitacije crva raznih boja. Za silikonce koriste jig glave tungsten 4,5 i 5,5 mm. Pastrmku love štapovima major craft akcije od 0,5-10 gr fast a mašinice Daiwa legalis  1500, strune proizvođaća Sunline. Sve se može nabaviti u prodavnici ribolovačke opreme  Streamticikle na Palama u radnji vl. Ognjena Borovčanina.

Rijeka Miljacka je bogata potočnom pastrmkom, nađe se pokoja zlatovčica,lipljen i klen. Pastrmka se može uhvatiti težine do 2kg i preko 40 cm dužine.

Otvor je prošao u dobrom raspoloženju, ponešto se i ulovilo, ali kad čovjek bolje razmisli nije sve ni u ulovu, lijepo se družiti sa prirodom, gledati rijeku kako protiče kraj tebe i svojom snagom odnosi mnogo problema koji te muče u svakodnevnom životu. Taj oprez, i čekanje da riba zagrize svakako je neponovljiv doživljaj koji možemo razumjeti samo mi ljubitelji sportskog ribolova. Bistro.

 

 

Share

Write you response