Pura – sirotinjska boila

svi. - 13 2014 | By

Kada sam se zaribario prije četrdesetak godina prvo što sam  saznao da se riba lovi na glistu, skakavca, hljeb i puru. Od vajkada se klen lovio na skakavca, škobalj na ružu hljeba a šaran na puru.

mlinNačin ribolova i prihrana –  nekada

To je bilo dovoljno znati da bi se počeo baviti ribolovom. Germinom su se lovili šarani, teškim teleskopskim štapovima škobalj i klen. Pribor je bio skoro identičan kod svih sportskih ribolovaca. Vjerovatno u to vrijeme se mogla nabaviti i kvalitetnija oprema međutim nije bila dostupna na tržištu. Prihrana je bila jednostavna šarana smo obično krmili purom a škobalja starim hljebom. Stari hljeb se stavi u mrežicu od krompira, zaveže za tešak kamen i  baci iznad vira gdje smo riješili pecati. Jednostavno i funkcionalno.Ova metoda lova škobalja se i dan danas primjenjuje na rijekama. Mamac koji se koristio za lov šarana je pura, kačamak, palenta  ili valjak. Dovitljivi ribari su na sve moguće načine pokušavali kuvati i pripremati puru s ciljem da se što duže zadrži na udici. Načini pripreme su bili stroga tajna pa je bilo vrlo teško doći do dobrog recepta. Čitajući stare ribolovačke novine pronašao sam dobar recept koji sam isprobao i mogu vam reći da je sigurno upotrebljiv. Evo na koji način možete pripremiti puru koju možete upotrebiti za ribolov bijele ribe i koja vam sa sigurnošću može garantovati dobar ulov.

Priprema kukuruznih valjaka  – boila

Kukuruzno brašno je potrebno prosijati kroz gusto sito.Krupnije komade koji ostaju u situ je potrebno odvojiti na stranu.U vodu koja vri pomalo se dodaje prosijano brašno uz stalno mješanje. Kada se dobije zadovoljavajuća gustina prestaje se sa dodavanjem brašna ali se nastavlja sa mješanjem sve dok se pura ne izjednači. Kada se masa izjednači skloni se sa vatre i pusti da se ohladi. Kada se masa ohladila dobro se izmjesi na tvrdoj podlozi.Od tako napravljene mase prave se kuglice željene veličine i ponovo se stavljaju  u vrelu vodu da se kuvaju. Sa kuvanjem se završava kada kuglice isplivaju na površinu. Nakon toga se kuglice kale tako što se stavljaju u hladnu vodu. Ako se prekale, otvrdnuće u cjelini što nije dobro jer se lako skidaju sa udice prilikom daljih izbačaja, brže se kruni u vodi a i riba slabije uzima tvrde mamce. Ako se nedovoljno kali isto nije dobro jer bude masa mekana. Dakle mora se kaliti dok se na kuglici formira korica debljine 2-3 mm za kuglu veličine 2 cm. Sredina ostaje mekana, a kora elastična i žilava.Kada se kuglicom udari u betonsku podlogu potrebno je da odskoči kao gumena lopta i da se pri tome ne deformiše. Odmah nakon kaljenja kuglice uvaljamo u preostale kukuruzne ljuspice koje povećavaju čvrstinu kore, dok krupniji komadi u vodi polako otpadaju i primamljuju ribu. Ovako pripremljene kuglice od kukuruznog brašna se dugo zadržavaju u vodi. Siguran mamac i zagarantovan ulov. Ovako pripremljeni mamci se mogu dodatno aromatizirati, što po meni nije potrebno jer prirodan miris kuvanog kukuruza je sasvim dovoljan. Bistro.
pura

Share

Write you response