Ribolov bucova glavinjarom na rijeci Savi

srp. - 26 2014 | By

 Varaličarenje tokom ove godine je jako popularno na obalama rijeke Save. Jasan je razlog, grabljivice izuzetno dobro rade pa se na vodama mogu primjetiti razni uzrasti ribolovaca od pionira do seniora. Svakako među njima ima i onih koji se prvi put susreću sa varalicom, ali svako želi da se oproba  u tom dijelu ribolova. Po meni to je najčistiji ribolov koji ne zahtjeva velike pripreme samo dobru volju i izdržljivost prilikom milijarde izbačaja. Nikako ne mogu zaboraviti susret sa svojim kolegom sportskim ribolovcem na obali rijeke. Sjedi i puši, a kraj njega štap i oprema. Buraz šta radiš? Evo čekam pola devet da bucov proradi. Na trenutak mi biješe smješno, ali sam se kasnije uvjerio da je moj kolega govorio istinu. Oko pola devet voda je provrla, bucov je bjesomučno lupao po površini ganjajući kedere. Njegov ples je trajao nekih pola sata, da bi njegovu ulogu preuzeo sitan smuđ. Riba kao i ljudi ima naviku da se hrani u određeno vrijeme  na određenim lokacijama. Bucov je riba koja odaje svoje prisustvo u vodotocima, pa samim tim nam daje znak gdje ga možemo sa sigurnošću loviti. Potrebno je samo odabrati odgovarajuću, lovnu varalicu i vaš problem je riješen.

Na tom dijelu Save, gdje se u toku ljeta stvori ostrvo, voda je izuzetno plitka i brza. Bucov prije mraka uđe u plićake gdje mu je najlakše doći do slasnog zalogaja. Na ovom dijelu Save mogu loviti zaista iskusni varaličari sa profinjenim priborom koji omogućava dalje izbačaje i veliko iskustvo vođenja varalice na bržem toku. Takvi su i varaličari koji već nekoliko dana primjećujem na navedenoj lokaciji. Bucova love glavinjarom na taj način što je izbacuju preko polovine Save gdje je voda mirna i povlače je kroz brži i plići dio vodenog toka. Glavinjara malte ne struže po šljunkovitom dijelu rijeke.

 Izbora , veličinu,  način zabacivanja glavinjare i vođenja riječnim koritom pogledajte u prezentaciji iskusnog varaličara. Kada pogledate video sve će vam biti jasno.

U narednom videu pogledaje kako bucov uzima varalicu, izvlačenje bucova iz vode. Zanimljiva je činjenica da je progutao glavinjaru u cijelosti.

Kakav bi trebao da bude pravi ribolovac pogledajte u sledećem videu. Naravno ulovljenu ribu je potrebno vraćati u vodu, što je i ovaj put učinjeno, a to je za svaku pohvalu. Lovimo ribu da bi uživali, a ne da bi zarađivali.

Bistro.

Share

Write you response