Ribolov mrene-mjesta i mamci

velj. - 13 2018 | By

Prvi značajniji  porast temperature,nakon preduge zime,porast vodostaja rijeka i priliv dodatnih količina vode u stajačice ne predviđaju dobre ribarske rezultate. Ovakvi vremenski uslovi negativno utiču na ponudu hrane na otvorenim vodama, pa mrene pribjegavaju taktici traženja ušća manjih vodotoka u rijeke čije su obale bogate hranom koja se nalazi na njenom jelovniku. Velika jata mrena migrira u potrazi za hranom i to traje u toku cijelog dana.

Matice večih rijeka ne dozvoljavaju manjim pritokama da se razmaknu,pogotovo u mjesecu martu, kada se velika količina vode slijeva u rijeke, voda nastala od topljenja snijega. Manja rijeka je nabijena na ušću što mrena koristi kako bi došla do kakvog zalogaja i zadovolji  glad koja je bila prisutna duži vremenski period. Mrena tada boravi u plićim dijelovima korita, naročito kada je voda zamućena i kada je neprimjetna. Matica se stvara na ušću,što je sasvim logično, i produžava se nizvodno nekoliko stotina metara gdje su i najbolja mjesta za traženje ribe. Treba dobro istražiti sva mjesta naročito ona gdje je plića voda.

Mrena se mrijesti u matičnim rijekama, mada postoje suprotna mišljenja da ona ulazi u manje vodotoke, što je netačno, dakle nju treba tražiti u većim vodotocima, samo je tačno da je mrenu lakše locirati u manjim vodotocima, jer ona odaje svoje prisustvo kao i škobalj.

Šta koristiti od mamaca za ribolov mrene. Mamci životinjskog porijekla su svakako najbolji, jer su orginali, imaju specifičan izgled, specifičnu /prirodnu/aromu, dobro izgledaju na udici i ostaju svježi duži period. Početkom ribarske sezone jedan od veoma dobrih mamaca je larva “tulara”. Vro lako ih je pronaći u plitkim dijelovima rijeka, zaljepljene ispod vodenog kamenja oblijepljene sitnim komadićima kamena ili drveta. On je prorodna hrana ne samo mrene nego i svih riba jer je dostupan u skoro svim rijekama. Više se može pronaći u plitkim dijelovima manjih rijeka. Larve odvojene od kamenog omotača su vrlo nježne. One se čuvaju u omotaču na vlažnom mjestu u komadu spužve ili tanke tkanine. Na udicu,zavisno od  njene veličine stavljamo jednu ili više larvi, gdje moramo biti izuzetno pažljivi kako je nebi oštetili.

Priča o ribolovu nebi bila priča da se ne spominju gliste. Jedan od najboljih mamaca, bogatih proteinima,je svakako glista. Miris koji ispušta glista privlači mrenu sa velike udaljenosti posebno kada je voda zamućena. Jedna od najboljih je ritska glista koju možemo pronaći uz obalu stajačica. Vrlo je čvrsta glista a može da bude dužine oko petnaestak centimetara. Obično se na udicu može staviti samo jedna.

Glista iz stajskog đubriva, crvene boje, mala ali veoma pokretna je izuzetan mamac, a stavlja se na udicu više komada u obliku ruže.

U svakom vrtu, gdje je zemlja rastresita živi kišna glista. Nakon obilnih kiša izlazi na površinu, naročito pred samo veće tako da je tada vrlo lako dostupna, gdje uz pomoć baterijske lampe može da se nakupi veliki broj. Čuva se u kutijama sa zemljom i dodatkom zelene mase.

Pecati mrenu a da se ne spomene rovac-mrmak to nebi bio ribolov. Jedan od daleko najboljih mamaca. Često, dok se peca som na rovca, na udicu dođu kapitalni primjerci mrene. Rovca je jako teško pronaći, isto tako i sačuvati. Nalazi se prerađenom đubrivu, gde je potrebno prekopati veliku količinu da bi se našlo nekoliko komada. Svakog rovca je potrebno odvojiti od drugih, jer ako se drže zajedno vrlo malo njih preživi jer jedni druge međusobno uništavaju.

 

 

 

 

Share

Write you response