Ribolov na moru – kako loviti ušatu

srp. - 21 2014 | By

Kako nadmudriti izuzetno opreznu ribu jako dobrog vida, koje sve vide i osjete. Izuzetno jak protivnik što se tiče sportskog ribolova. Tokom ljeta zadržava se u blizini obale , u srednjem vodenom pojasu. Ponekad jata ušata ispliva na površinu u potrazi za hranom.Koliko god bila oprezna, ušata se može uspješno loviti zahvaljujući tome što je izuzetno pohlepna riba, jer u principu jede sve što se može probaviti. Upravo iz tog razloga primama igra veliku ulogu za uspješan lov ušate.

ušata u jatu

Kako napraviti prihranu za lov ušate

uašata ribaBitno je da prihranom privučemo ušatu, da je zadržimo u zoni ribolova što je izuzetno teško jer se radi o ribi koja je izuzetno nemirna, nesavladiva koja reagira na svaki pokret na površini vode. Ušata me podsjeća svojim ponašanjem na pirane koje se zaliječu na plijen čim dođe u dodir sa vodenom površinom, samo što plijen napadaju izuzetno oprezno dobro ga provjeravajući. Iskusni ribolovci najradije ušatu prihranjuju usoljenom srdelom ili kruhom. Kombinacija ova dva mamca daje izuzetne rezultate. Kada priprema prihranu od starog hljeba on može biti star jedan dan, dovoljno prosušen. Koru hljeba zgulimo sa malo sredine, nakratko nakvasimo i što prije iscjedimo, a nakon toga umjesimo da masa bude izjednačena. Napravimo pogaču, i na tu pogaču dodajemo izmrvljenu sredinu ostatka hljeba. Sve to poprskamo vodom u onoj količini kakvu tvrdoću mase želimo da napravimo. Tako pripremljenu prihranu možemo koristiti samostalno i u kombinaciji sa slanom srdelom. Tako pripremljena prihrana mora biti dobro usitnjena a njena uloga je da nadraži ribu a ne da je nahrani. Ovakva prihrana se pravi od jednakih dijelova srdele i hljeba. Glavna uloga prihrane napravljene na ovaj način je da zadrži ušatu na predviđenoj lokaciji gdje je pecamo. Samljevena i usitnjena prihrana prilikom dodira sa površinom vode pravi oblak, bez konkretnih komada koji bi zadovoljili apetit ušate. Tako iznervirana i usplahirena rado će uzeti naš mamac koji se nalazi u oblaku sitne hrane.

Pribor i način ribolova

Prilikom ribolova na ovakav način koristi se lagani pribor, tanki najloni, još tanji predvezi, te male udice, po mogučnosti bez korištenja opterećenja osim virble koja odvaja osnovni najlon od predveza. Udica naravno treba biti dobro upakovana u mamac i nevidljiva. Mamac prilikom zabačaja leluja i prirodno pada, što je preduslov dobrog ulova. Jato ušata u toku dana bilo gdje da se nađe, burno reaguje na prihranu koja pada na površinu vode, i tada je najlovnija jer je manje oprezna Mamac u početku napadaju manji primjerci, jer oni prvi stignu na hranu, i kidaju komadiće svojim oštrim zubima. Na nešto većoj dubini nalaze se krupniji komadi. One po pravili napadaju mamce koje ne uspiju uzeti sitnije ušate. One se vrlo oprezne i uzimaju mamac kada se uvjere da nema nikakve opasnosti, obično to rade kada mamac primjete sa veće daljine pa se zalete na njega bez ispipavanja. To se događa obično pri tonjenju mamaca.
Godišnji odmor možete ugodno provesti u sportskom ribolovu ušate , naročito poslije zalaska sunca kada ušata odaje svoje prisustvo nemirno plivajući u jatu na samoj površini mora. Pecajući ušatu može se uloviti pokoji cipol i oradu. Bistro.

Share

Write you response