Ribolov na moru – prihrana

kol. - 04 2014 | By

U većini slučajeva ribolov na moru je vezan za korištenje godišnjih odmora, onako usput da se iskoristi višak slobodnog vremena i da se nastavi neizostavni sukob sa suprugom zbog tog zaluđujujeć sporta. „ Zar nemožeš mirovati na odmoru, da li je kod tebe ribolov uvijek na prvom mjestu“. Kada bi odgovorio istinu vjerovatno bi brak bio upitan. Ako poneseš ribarsku opremu rano jutro i početak večeri je obavezan izlazak na vodu, dok u toku dana samo tumaraš i tražiš pogodnu poziciju. Ako si pribor ostavio kući onda si uvijek prisutan negdje u pozadini sportskih ribolovaca posmatrajući način ribolova, poštujući pravilo da budeš tih i da ne komentarišeš.

DSCN1422

Način prihranjivanja :

Jedne prilike posmatrao sam ribolovce koji su rješili da vikend provedu na moru pecajući. Znači baš su došli u ribolov. Mene je to zainteresovalo upravo da vidim na koji način pecaju, šta koriste za prihranu koje sisteme upotrebljavaju. Pred sami mrak napunili su pletenu mrežicu sa starim hljebom koji su predhodno namočili. U mrežicu stavili kamenja kako bi je dodatno otežali i kako bi prihrana zadržavala na morskom dnu. Koristeći dušek odvuklli su vreću sa prihranom na odabranu lokaciju potopili je i markirali. Isti sistem kao za prihranu škobalja na rijekama. Problem, prisutnosti jakog vodenog strujanja su riješili upotrebom kliznih plovaka veće gramaže sa olovnim opterećenjem na kraju predveza, koje se zadržava na samom morskom dnu. Iznad olova su vezivali dvije do tri udice koje su mamačili sa hljebom u obliku ruže. Predhodno su naravno podešavali dubinu. Intersantan način ribolova kao i prihrane koja zadržava ribu na željenoj lokaciji svakako daje dobre rezultate.

Hljeb  kao prihrana

hljebUpotreba hljeba kao primame u morskom ribolovu je nezamjenljiva. Suv hljeb se može koristiti prilikom lova cipla na samoj površini vode. Mana takve prihrane je to što se suv hljeb veoma brzo plutajući udaljava sa mjesta ribolova nošen jakim strujanjem, a samim tim odvlači ribu za sobom. Ako želimo da hljeb polagano tone, priliko ribolova bez opterćenja, potrebno ge je dobro natopiti bez jakog stiskanja kako se ne bi stvarale veće i teže kugle koje brže tonu. Tako pripremljen hljeb u dodoiru sa površiunom vode se mora raspršiti. Ako želimo da brže tone nije ga potrebno puno namočiti kako bi se mogle napraviti čvršće kugle koje se neće raspasti prilikom dodira sa površinom vode. Ako je potrebno ubrzati proces tonjenja hljeba prema morskom dnu u hljeb ubacimo kamenčića te sve zajedno zamješamo.Za prihranu na dnu možemo koristiti prigodna sredstva kao što su razne vrste mrežica, poderanih najlonki, gaza….u koje stavljamo hljeb sa opterećenjem. Za pripremu smjese za prihranu mogu poslužiti vještačke arome kao i prirodni dodatci lignje, slane srdele, riblje brašno, riblja ikra, komadići riba, iznutrica ribljih, mnoge namirnice iz kuće kao što su ostatci sadržaja konzervi, skoncetrati rajčice, salamure od srdele, ostatci od jela, sve vrste iznutrica. Dakle sve šti mislite baciti ostavite i stavite u prihranu sigurno će dobro koristiti. Obavezno hranu bacajte na istu lokaciju jer se riba uvijek vraća na mjesto gdje se dobro hranila. Možda prvi dan ribolova neće dati neke posebne rezultate ali naredni dani će sigurno biti uspješni. Bistro.

Share

Write you response