Ribolov na mrtvog kedera uz pomoć blajkapice – muvanje – povlačenje

velj. - 28 2014 | By

Nije mi jasno zašto u većini država nije dozvoljen ribolov živim mamcem kada se takva vrsta ribolova smatra jednim od najuspješnijih medota ribolova salmonidnih vrsta riba? Kakva je razlika koristiti varalicu  i namamčenu udicu mrtvom kederom? Cilj  je isti dakle prevariti i uloviti ribu. Ribolovci varaličari će svakako negodovati ovako razmišljanje.Jedno je jasno ribarskoj industriji nije za cilj korištenje živih mamaca jer u tom pogledu oni  ne mogu prodavati milione varalica koji svakodnevno izlaze na tržište i koje imaju jako visoke cijene. Razmislite koliko jedan prosječan varaličar u toku godine u rijekama i jezerima ostavi zakačenih varalica. Kada se sve stavi na papir može se konstatovati da je varaličarenje izuzetno skup način sportskog ribolova. Znači da se tom vrstom ribolova ne možemo baviti svi nego samo probrani.  Otvara se novo pitanje šta je sa zaštitom okoline. Koliko riba ostaje okačeno u vodi uhvaćene na kojekakve varalice? Zar nije isto uhvatitit ribu na varalicu i na kedera pa pustiti. Ne vidim nikakvu razliku. Niko do sada nije napravio takav vještački mamac da može da bude bolji od živog mamca. Dakle koristimo takav način ribolova tamo gdje je dozvoljen.

Potreban pribor

Muvanje- povlačenje kako to neki zovu je poput varaličarenja je izuzetno atraktivan način pecanja grabljvica, samo što je mnogo jeftiniji a sve što nam je potrebno osim osnovne opreme možemo pronaći u prirodi. Za muvanje nam je potreban dvodjelni štap dužine od 2,70 do 3m akcije od 20 do 60gr. mašinica sa mogućnostima dužih izbačaja, struna od od 0,20 do 0,30 zavisno koju ribu lovimo, kakvi su tereni za ribolov/, blenkapica /olovna kapa/, udica dužeg vrata.

Načini montaže sistema

fkr5sjMontaža se vrši na dva načina direktno na strunu, ili korištenje tanjeg predveza sa udicom. Na strunu se navuče blenkapica a na kraju se zaveže udica-direktan način. Ukoliko želimo da koristimo tanji predvez stavimo manju virblu  sa kojom  ujedno izbjegavamo uvrtanje sistema.Keder se montira tako što se udica provuče kroz usta, izvuče kroz škrge, zatim vrh udice zabadamo potkožno u leđa tako da ne izlazi sa druge strane. Ovakom montažom smanjujemo mogučnost kačenja sistema za prepreke u vodi.Kod ovakog načina montiranja kedera bitno je na vrijeme kontrirati, i kontra mora biti jača kako bi udica probila kožu kedera.Kada muvamo, sistem povlačimo tako da imitiramo ranjenu ribicu koja u trzajima bježi sa dna. Smuđ u većini slučajeva napada kada je keder u propadanju. Nikada ne treba žuriti sa kontrom kako kažu stari ribari pusti ga da savlada gradivo. Za  sada toliko. Bistro.

Share

Write you response