Ribolov na ušću kanalizacije

kol. - 10 2014 | By

Nadolazak rijeke Save pojedinci željno očekuju, da Sava prekrije veliku ispusnu cijev gradske kanalizacije pa da pecaju direktno u rori. Nareda se njih nekoliko sa šticama, a da bi zauzeli najbolju poziciju moraju dobro poraniti. Lovna pozicija za siguran ulov je zabacivanje plovka u sami kanalizacijski otvor.

Odabir mjesta

Ušće gradske kanalizacije

Ušće gradske kanalizacije

Čim ribar dođe i zauzme poziciju, sa desne strane  zabaci dubinku sa kederom koja igra dvostruku ulogu. Prva i glavna uloga je spečavanje drugih ribolovaca da mogu pecati sa desne strane, znači jebe konkurenciju, a druga uloga je mogućnost hvatanja predatora koji su prišli obali u potrazi za dobrim zalogajem. Mnoštvo kedera ,  bijele ribe kao i činjenica da voda dolazi, svakako na taj mali prostor privlači bucova, štuku i soma. Dok traju kanalizacijski dani, tj dok je voda u porastu kruži mnogo ribarskih priča o kaćenju kapitalnih riba. Tu se niko nemože pohvaliti da je ribu izvukao na obalu nego samo da je zakačio, povlačio, a u finišu po običaju riba sve otkine. Nije ni čudo jer kada bi čovjek od opreme koju  koriste za ribolov pokušao da sastavi jedan štap i mašinu sa dobrim najlonom sigurno nebi uspio. Zato mnogi Savski somovi i štuke plivaju u Savi nagrđeni sa kojekavim udicama , trokukama i komadima vrlo” kvalitetnog najlona”. Ajmo malo na kanalizaiju na trgamo levatima pribor i da se smijemo pričaju dva soma onako neobavezno. Nikako ne mogu da shvatim da čovjek može namontirati štap, napraviti predvez, zabaciti ga sa mamcem u 10082014321 rijeku znajući da ako dođe riba da je neće uspjeti uloviti. No nije sve crno u ovoj priči ribolov na ušću kanalizacije u rijeku je dosta dinamičan i ko” zna znanje” može da se pohvali sa kapitalnim primjercima deverike, mrene, plotice kao i druge bjele ribe. Kaže meni jedan ribar ovdje ne trebaš bacati prihranu samo je potrebno prije polaska u ribolov da pustiš vodu u toaletu. Istina svakojake stvari završavaju u kanalizaciji a najviše ima “tariguza”/toaletnog papira/ koji se tako prelijepo omota oko najlona da ge jedino nožem možeš ostraniti. Šta sve čovjek mora pretrpiti i izdržati da bi pecao. Navikne se čovjek na smrad, na vađenje uložaka sa krilcima,  raznih vrsta krpa koje žene koriste umjesto uložaka , na razne vrste predmeta koji se koriste u toaletu samo da bi ostvario neposredni kontakt sa ribom. U početku smrdi, ali kad svoje misli umjeriš na uzimanje ribe,  kad upecaš deveriku od 2kg, kakve se love ovh dana, vrlo brzo se integrišeš i sve zaboraviš.

Mamci za ribolov

N10082014322a kanalizciji ribolovci koriste razne mamce, gliste, crve, mrmke, stiropol kao i ružu od sredine hljeba. Koliko sam mogao primjetiti deverika najbolje uzima malo veću ružu od sredine hljeba kojom se lovi na samom dnu. Mamac mora da miruje na dnu ali promlem je vodena struja koja svojom jačinom pomjera plovak. Potrebno je ovim uslovima koristiti plovak veće gramaže koji će izdražti jačinu struje i mamac zadržati na jednom mjestu što je preduslov za uspješan lov deverike. Kako je trenutno vodostaj u blagom opadanju riba slabije uzima hranu, ali kad je tek krenula rasti ribari su hvatali mnoštvo deverika težine preko 2 kg. To mi reće jedan ribolovac koji je ovom prilikom bio posmatrač u pripremi za ribolov, jer je to njegova omiljena destinacija. Kaže on meni love ljudi i šarane, “ja sam neki dan tu uhvatio šarana od dvije kile, jednu štuku sam uhvatio dok mi je druga sve otkinula”. Reće da je lovio na kuglicu stiropola sa dva crvića na udici. Znači na ušćima kanalizacije u rijeke riba se može pecati na sve vrste mamaca. Smrad kanalizacije i povremena hrana koju nosi sa sobom privlači sve vrste riba kako bijelu ribu tako i predatore koji se nalaze u njihovoj neposrednoj blizini. Ko može da izdrži nesnoljiv smrad neka peca, kako kaže ona stara “izdržo je Mujo i gore” Bistro.

Share

Write you response