Ribolov štuke na kedera – način lova i čuvanja kedera

ožu. - 06 2014 | By

U našim vodama živi jedna od 6 vrsta štuka koliko ih ima na područjima Sjeverne Amerike, Evrope i Azije. Najviše je zastupljena u vodama Dunavskog sliva kao i na skoro svim jezerima, akumacijama, barama na području bivše Jugoslavije.

28122013213

Opšti izgled i način ishrane štuke

Izuzetno žestok predator, atraktivna riba, kao da je izmišljena za sportski ribolov te je kao takva meta mnogih sportskih ribolovaca. Njeno izduženo tijelo, spljoštena glava, usta velika puna igličastih zuba koji su usmjereni prema repu, snažna peraja koja joj daju veliku brzinu svrstava se u sami vrh predatora bez milosti. Boja tijela je sivkasto – zelena, leđa tamnije nijanse, dok su bokovi svjetliji išarani krupnim kružićima ili prugama. Oblik tijela sa tako raspoređenim perajima, krupne oči koje joj omogućavaju veliki vidokrug, oštri zubi daju joj određene prednosti u odnosu na druge predatore u borbi sa opstanak. Štuka se hrani  svim vodenim kičmenjacima od gnjurca do najsitnije ribice koja naseljava njenu životnu sredinu. Vrlo često na njenom meniju je i sopstvena vrsta – kanibalizam. Od rođenja kada se hrani planktonom, već sa dostignutom dužinom od 5 – 6 cm počinje da se hrani malo manjim ribicama od same sebe. U idealnim uslovima, gdje su vode bogate hranom štuka  dostiže dužinu do dva metra i može biti teška preko 20 kilograma.

Nabolje vrijeme ribolova

DSCN1717

Ovog predatora možemo pecati u toku cijele godine zato je i interesantna za sportske ribolovce. Ona je izuzetno aktivna u toku cijele godine ali u mjesecima kada je temperatura vode veća, kada vodeno rastinje buja, kada je kedera u izobilju štuka teško pronalazi naš mamac. To je isto kao naći iglu u plastu sijena. U tom periodu ona se uz minimalno potrošnju energije obilno hrani. Najbolji rezultati za lov štuke se postižu krajem  godine u mjesecima novembar i decembar kada vodena vegetacija pogođena prvim mrazevima i niskim temperaturama vode počinje da nestaje, a večina riba se povlači u zmovnike. Nestankom vegetacije nema više igre žmurke, keder gubi priliku da se krije i nalazi se na otvorenom prostoru na milost i ne milost prevejanom i gladnom predatoru koji skuplja zalihe hrane pred mrijest. Dakle pred zimsku sezonu treba se pripremiti za lov štuke živim kederom.

Kako uloviti i sačuvati kedere

885958_4442685706862_469853867_oKako uloviti, sačuvati kedere veliko je pitanje  a to je osnovo našeg  zimskog ribilova. Štuka nije izbirljiva dakle napada sve što se kreće u vodi ali ipak naj bolji su kederi oni koji su najviše zastupljeni u vodi na kojoj želimo pecati. Babuška kao keder je izuzetno izdržljiva i nije zahtjevna,  riba koja u hladnim danima miruje i ne zahtjeva veliku količinu kiseonika da bi preživila,pa je po mom mišljenju idealna za čuvanje  u zarobljeništvu. Babušku je naj bolje nabaviti kada se vrši izlov konzumne ribe u ribnjacima, i kada je kao korov odbacuju. Ko ima sreće  tada može da dođe do kedera idealne dužine koji se mogu vrlo lako sačuvati do momenta upotrebe. Za to je potrebno imati plastično bure koje povremeno osvježimo sa novom količinom vode. Prilikom izmjene vode nikako ne koristiti vodu iz česme jer je hlorisana. Povremeno možete koristiti akvarijumsku pumpicu za kisik. Vjerujte da babuška preživi i kad se jedna trećina vode zaledi u buretu. Uz vrlo malo truda možete sami sebi da napravite  čerenac u koji možete u toku jeseni da ostavljate ulovljenu sitnu ribu i da je po potrebi koristite kada sitna riba prestane da radi. Čerenac zaključate i ostavite u vodi na vašem omiljenom mjestu za ribolov. Kedere možete takođe da lovite sa specijalno izrađenom mrežom za tu upotrebu, možete je kupiti malte ne u svakoj ribo opremi. Dovoljno je baciti na lokaciju gdje primjetite kedere malo pričekate i pažljivo izvučete iz vode. Na ovaj način se uspješno love bjelice i sitnije ribice koje su možda bolje za smuđa, ali itekako mogu biti od koriisti. Još je bolje kada kedere lovite na vodi na kojoj pecate jer obično u kederašicu ulaze ribice koje su tu najviše zastupljene i kojima se štuka redovno hrani.Kada ste zabacili štapove za štuku iskoristite vrijeme dok čekate udarac, namontiraje jedan štap sa plovkom manje gramaže i malom udicom i pokušajte loviti kedere uvijek se nađe neki koji će se prevarirti i uzeti vaš ponuđeni mamac.Tako spojite ugodno sa korisnim a i štuka uvijek uzima kad obraćamo pažnju na nešto drugo. Svakako ne treba žuriti sa kontrom prilikom uzimanja štuke, pričekaj kada si čekao dva sata da uzme pričekaj još par trenutaka dok ne savlada gradivo. Bistro.

Share

Write you response