Ribolov štuke na plovak živim kederom

velj. - 26 2014 | By

553799_10201292609376096_1754756676_nMnogi smatraju da ribolov štuke na kedera najednostavniji način ribolova, izabereš mjesto, odrediš dubinu postaviš kedera na udicu i čekaš. To nije baš tako. Koliko sam puta ove godine izašao na vodu, predhodno obzbjedio idealne kedere, 386831_2206047989563_1224110127_nizabrao vodu u kojoj znam da ima kpitalnih  štuka a vratim se kući a ono ni udarca. Tuga. Tako sam prošao i prošle subote na jednom od jezera na kome je do sada uhvaćeno veći broj kapitalnih štuka.

Fotografije kolega ribolovaca

Slika 1./moj prijatelj Bobo sa kapitalnom štukom od  12 kg/ i slika 2. Igora Šatara sa štukom od 4 kg. Pripremili smo idealne kedere,  crvenperke dužine do 12 cm , zabacili na različite lokacije nekoliko štapova a ono ni udara. Pokušali smo loviti i kostreša-bandara na male kedere koje smo kačili na plovke od 6 gr.koristeći male udice-ni udarca. Vrijeme idealno, sunčano ni tračka vjetra. Veoma je teško naći mjesto gdje štuka radi gdje uzima naročito ako se radi o većim jezerima. Drugačije je kada jezero ili rijeku pretražujemo sa varalicama jer ćemo prije pronaći štuku koja je u lovu uz stalno mjenjanje lokacije.

331205_2583303180707_631556783_oSistemi za lov štuke

Većina ribolovaca koriste dva sistema kod lova štuke  kederma : balerina i usidrena balerina. Balerina je najednostavniji način lova štuke a za to nam je potrebno plovak veće gramaže, olovo malo manje gramaže od plovka sajlica sa trkukom ili udicom. Ovaj sistem ima dobru osobinu radi pokretljivosti kedera koji pretražuje teren ali se koristi samo kad je idealno vrijeme bez vjetra. Najviše se koristi na jezerima  tj.stajaćim vodama tj.mjestima gdje su jezera obrasla travom ili lopočom. Kedera zabacujemo u rupe gde je on ograničen u kretanju. Usidrena balerina se koristi na vodama gdje ima prepreka jer se keder zadržava na zabačenom mjestu i provocira štuku da napadne iz zaklona gdje se nalazi. Ovaj sistem je najbolje koristiti na rijekama. Izrada ovog sistema je jako jednostavna. Na osnovni najlon navučemo odgovarajući stoper, zatim perlu i plovak tevežemo osnovni najlon za gornji  krak trostruke virble.Na srednji krak kačimo sajlicu sa trokukom, a na donju najlon sa olovom.Naravno dužinu najlona gdje vežemo olovo odredimo na kojoj dubini želimo da lovimo štuku. Najlon na koji vežemo olovo uvijek treba da bude tanji od osnovnog zbog mogućnosti zapinjanja /prilikom zapinjanja gubimo samo olovo umjesto sistema/  jer se može desiti da štuka uđe u granje ili neku drugu zapreku pa da olovo zapne i tada možemo izgubiti ribu i sistem . Postoji još jedan sistem pri lovu štuke koji  se uglavnom koristi kada ribarimo na većim dubinama gdje su potrebni dalji izbačaji. Isti je sistem kao i predhodno samo što koristimo veće olovo i manji plovak / tj.olovo recimo 30 gr a plovak 15 gr/ gdje nam plovak služi samo da podigne kedera od dna.
U početku sam vam pokušao objasniti da je veoma teško potrefiti vrijeme u kome štuka intezivno uzima hranu. Teorijski mjesec oktobar, novembar i decembar su idealni za lov štuke na kedera.Dolaskom jeseni ,hladnijih dana, kraćih dana štuka bi trebala da se intezivno hrani radi prestojeće zime i mrijesta u koji ulazi. Periodi hranjena u kasnom jesenskom i zimskom periodu postaju sve kraći a većinom se događaju oko najtoplijeg dijela dana. Da nebi puno polemisao na vodu treba izlaziti stalno i to je jedini način da prevarimo ovu prevejanu lisicu. Potrebno je napraviti za sebe podsjetnik u koji treba bilježiti izlaske na vodu i na osnovu toga se i pripremiti. Bistro.

Share

Write you response